Έρχονται κι άλλοι μετανάστες αλλά χωρίς βάρκες: Οι Εκατομμυριούχοι

Πέμπτη, 20 Ιούνιος 2024 09:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Έρχονται κι άλλοι μετανάστες αλλά χωρίς βάρκες: Οι Εκατομμυριούχοι

Η παγκοσμιοποίηση δεν έχει φέρει την μετανάστευση μόνο των φτωχών αλλά και των πλουσίων. Τα σύνορα έχουν καταργηθεί για όλους. Ακόμα και η μέχρι πρότινος προβληματική Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Henley & Partners, προσέλκυσε το 2023 πάνω από 1.200 εκατομμυριούχους!

Ενδιαφέρον έχει να δούμε από που φεύγουν οι εκατομμυριούχοι. Οι χώρες με τις μεγαλύτερες εκροές εκατομμυριούχων αναμένεται να είναι φέτος η Κίνα, η Ινδία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Βραζιλία.

Συνολικά, 122.000 εκατομμυριούχοι μετανάστευσαν το 2023 και άλλοι 128.000 αναμένεται να μεταναστεύσουν το 2024, αναφέρει η Henley & Partners, σημειώνοντας ότι ο ρωσοουκρανικός πόλεμος συνιστά τον μεγαλύτερο παράγοντα μετεγκατάστασης των εκατομμυριούχων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει το Ηνωμένο Βασίλειο που θα «χάσει» φέτος 3.200 εκατομμυριούχους, ένα νούμερο υψηλότερο ακόμη και από τη Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση (-3.000) με αποτέλεσμα να είναι τρίτη στις «απώλειες» πλουσίων, πίσω την Κίνα (-13.500) και την Ινδία (-6.500).

Μάλιστα, η «φυγή» των βρετανών εκατομμυριούχων είναι διπλάσια από εκείνη του περασμένου έτους, όταν αποχώρησαν περίπου 1.600 εκατομμυριούχοι.

Οι λόγοι που οι ζάμπλουτοι μεταναστεύουν είναι απλοί: Καλύτερη φορολογία, ευκαιρίες για περισσότερα κέρδη και γιατί όχι, καλύτερο κλίμα. Όμως η μετανάστευση πλουσίων έχει τοπικές επιπτώσεις, αφού με τα χρήματα που φέρνουν, αλλάζουν τα οικονομικά μεγέθη. Ένα παράδειγμα είναι η Ελλάδα και τα ακριβά πλέον ενοίκια.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

Koutsoviti

Η δική σας είδηση