Ανοργάνωτοι στις φωτιές

Πέμπτη, 23 Ιούλιος 2015 20:26 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ο Νομός Λακωνίας είναι ένας από τους ομορφότερους Νομούς της Ελλάδος και ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω των βελτιωμένων υπηρεσιών και της κοντινής απόστασης από Αθήνα. Λόγω αυτής της εξέλιξης, έχουμε γίνει ή θα γίνουμε -δυστυχώς- στόχος εμπρηστών. Η λύση είναι να οργανωθούμε.
Στις πρόσφατες καταστροφικές φωτιές στο νομό μας, παρατηρήσαμε τη μεγάλη εθελοντική προσφορά, που μας συγκίνησε και την αυτοθυσία των πυροσβεστών που δίνουν μάχες για να μας προστατεύσουν. Τους αξίζουν συγχαρητήρια.
Όμως, με ποιές υποδομές; Δεν θα μιλήσω για τον γερασμένο στόλο των πυροσβεστικών αεροπλάνων, που άλλωστε αποτελεί πανελλαδικό φαινόμενο, αλλά για την έλλειψη συντονισμού από την τοπική αυτοδιοίκηση. Που είναι οι παλιές λίστες με άτομα που εναλλάσσονται στην πυροπροστασία; Που είναι οι αντιπυρικές ζώνες; Γιατί οι αγροτικοί και δασικοί δρόμοι παραμένουν εγκαταλειμμένοι; Γιατί οι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν έχουν συντηρηθεί και πριν λίγες μέρες αποδείχθηκε ότι ήταν χαλασμένοι; Γιατί οι πρόεδροι χωριών δεν οργανώνουν ομάδες φύλαξης προληπτικά;
Με τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν έχουν ολοκληρωτικά καεί 35 σπίτια στην ζώνη από το Λάχι ως τη Νεάπολη. Επίσης πολλά σπίτια και αγροικίες έχουν υποστεί ζημιές. Από την φωτιά έχουν υποστεί ζημιές μία επιχείρηση εστίασης, ένα πρατήριο καυσίμων, ένα τυροκομείο. Πως θα ξαναφτιάξουν την ζωή τους αυτοί οι άνθρωποι που υπέστησαν αυτή την καταστροφή; Θα τους ξεχάσει η Πολιτεία όταν πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας;
Παράλληλα ζημιές υπάρχουν στην αγροτική παραγωγή, καθώς είναι πολλά τα στρέμματα με ελιές που έγιναν στάχτη, κάηκαν αρκετά ζώα και καταστράφηκε το σύνολο των βοσκοτόπων. Αυτό που απαιτείται άμεσα είναι η ενίσχυση των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές για τα ζώα.
Επειδή οι σκόπιμοι εμπρησμοί και τα μοιραία λάθη που προκαλούν πυρκαγιές, δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουν, πρέπει να οργανωθούμε.
Το δασολόγιο θα πρέπει να τελειώσει άμεσα. Να ανανεωθεί ο πυροσβεστικός στόλος (έστω και με μισθωμένα) και οι δήμαρχοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες: Διάνοιξη δασικών δρόμων και συντήρηση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, φύλαξη για την αποτροπή πυρκαγιάς, συντήρηση πυροσβεστικών κρουνών, κατασκευή δεξαμενών πυρόσβεσης και λίστες με πολίτες που εναλλάξ θα είναι σε επιφυλακή.

Σπύρος Παυλάκος

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti