Προβληματισμοί για τα αγροτικά ζητήματα στον Δήμο Ανατολικής Μάνης

Το δικό σας σχόλιο

Παρασκευή, 14 Ιούλιος 2023 19:46 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Προβληματισμοί για τα αγροτικά ζητήματα στον Δήμο Ανατολικής Μάνης

Εδώ και αρκετά χρόνια στην περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης έχει «εγκατασταθεί» κυριολεκτικά η ίδια αντίληψη για την απασχόληση με εκείνη που κυριαρχεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή της «μονοκαλλιέργειας». Και για να είμαστε πιο ξεκάθαροι: ότι ο μόνος τομέας που μπορεί ή πρέπει να ευδοκιμήσει είναι ο τουρισμός.

Δεν έχει αντίρρηση κανείς με το κλάδο αυτό αρκεί να αναπτύσσεται οργανωμένα, και να μην παραμερίζονται άλλοι κλάδοι που μπορούν να αποφέρουν εισόδημα, αλλά μπορούν να περπατήσουν παράλληλα με τον τουρισμό. Με άλλα λόγια, θέλουμε να αναφερθούμε στον πρωτογενή τομέα, τη γεωργία.  Πρόκειται για τον πιο παραδοσιακό τομέα στην περιοχή μας που κάποτε υπήρξε το μοναδικό αποκούμπι εισοδήματος για την συντριπτική πλειοψηφία της γενιάς των πατεράδων και των παππούδων μας. Σήμερα παραπαίει και τα αίτια είναι πολλά. Η απουσία υποδομών, εργαλείων και χρηματοδοτήσεων, δημιουργούν ένα μεγάλο φορτίο δαπάνης για όλους εκείνους που αντέχουν να βρίσκονται ακόμα στο επάγγελμα αυτό, αλλά και για εκείνους που θέλουν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες των γονιών τους.

Η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν πάντα ΑΠΟΥΣΑ από αυτό το επαγγελματικό τομέα με την έννοια της μη άμεσης χρηματοδότησης, αλλά της έμμεσης στήριξης με προτάσεις, οι οποίοι θα ανοίγουν δρόμους για τη δημιουργία υποδομών και διευκολύνσεων στους αγρότες.

Η περιοχή μας δεν είναι ούτε απέραντη, ούτε πολύπλοκη σε ό,τι αφορά τις καλλιέργειες, με τις οποίες παραδοσιακά οι συνδημότες μας ασχολούνται. Οι περισσότεροι δε, από αυτούς για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους δραστηριοποιούνται και σε άλλα επαγγέλματα όπως: τουρισμός, εστίαση, εμπόριο, κτηνοτροφία, αλιείας, μελισσοκομία  κ.ά.

Στις περιοχές του Δήμου μας έχει αποδειχθεί στην πράξη πως η ελαιοκαλλιέργεια είναι μια δραστηριότητα που το κλίμα και τα εδάφη τήν ευνοούν, αλλά και η εμπορικότητα του ελαιολάδου, παρόλα τα σκαμπανεβάσματα, αντέχει μέσα στο χρόνο. Όλα τα νοικοκυριά από την μακρόχρονη απασχόληση, έχουν αποκτήσει μια «άτυπη» ειδικότητα γνώσεων και παρόλα τα εμπόδια που «στήνονται» κατά καιρούς είτε με τις αυξήσεις στο τιμολόγιο ενέργειας, είτε με τα κόστη στα λιπάσματα, η καλλιέργεια αυτή φαίνεται να έχει αντοχές. Όμως, δεν υπάρχουν συμπαραστάτες στην αυτοδιοίκηση. Δεν έχουμε απαίτηση η εκάστοτε Δημοτική Αρχή να έχει ανοίξει κάποια «βρύση» με χρήματα, γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι αρμοδιότητά της. Ο Δήμος θα μπορούσε να έχει στελεχώσει ένα σχετικό γραφείο που θα ενημερώνει, κατατοπίζοντας τους αγρότες της περιοχής μας αναφορικά με τα ζητήματα του κλάδου. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε την απαίτηση ο Δήμος να αναλάβει το ρόλο που έχουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί.   

Ο αγροτικός τομέας είναι μια  δυναμική κατάσταση, που έχει ανάγκη από καθημερινή ενημέρωση στο κομμάτι της εμπορίας, της καλλιέργειας κλπ. Δεν απουσιάζουν τα παραδείγματα στη Χώρα μας που οι Δήμοι γίνανε μπροστάρηδες στην αντιμετώπιση προβλημάτων των αγροτών τους, πρωτοστατώντας σε διεκδικήσεις και στην προώθηση υποδομών. Η περιοχή της Θεσσαλίας είναι το πιο τρανό παράδειγμα, όπου οι Δήμοι βρίσκονται στη πρωτοπορία εδώ και χρόνια για να υλοποιηθούν τα αναγκαία αρδευτικά έργα.

Ο Δήμος μας θα μπορούσε να είχε πάρει κάποιες πρωτοβουλίες προς αυτή τη κατεύθυνση. Η παρατήρηση αυτή δεν αφορά μόνο τη σημερινή Δημοτική Αρχή, αλλά και όλες τις προηγούμενες. Όμως, η σημερινή Δημοτική Αρχή που είναι και η μακροβιότερη έχει και την μεγαλύτερη ευθύνη.

Κλείνοντας αυτή την σύντομη ενημέρωση, δίνουμε την υπόσχεση ότι σύντομα θα επιστρέψουμε με συγκεκριμένες προτάσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα, ενώ δεν θα μείνουμε στις ανακοινώσεις.

Παναγιώτης Σαμπατακάκης

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 27 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti