Άποψη: Τα πρώτα σύντομα συμπεράσματα των εκλογών για τους Λάκωνες

του Ιωάννη Χριστάκη

Δευτέρα, 09 Οκτώβριος 2023 16:56 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Άποψη: Τα πρώτα σύντομα συμπεράσματα των εκλογών για τους Λάκωνες

- Γενικό συμπέρασμα: Η ΝΔ (απορίας άξιον) δεν παρουσιάζει καμία απολύτως φθορά, λίγους μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

- Στους περισσότερους δήμους του νομού μας, υπερίσχυσαν οι πρώην δήμαρχοι.

- Στη Σπάρτη καταδικάστηκε με τον πιο κατάδηλο τρόπο η ανυπαρξία και ανικανότητα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Ο κ. Δούκας ήταν μία ατυχέστατη επιλογή και αυτό το συνειδητοποίησαν οι δημότες ρίχνοντάς τον στα τάρταρα του 4-5%.

- Ο κ. Βαλιώτης ταπεινός, ευπροσήγορος, πράος, πολιτευόμενος χωρίς ισχυρά τζάκια πίσω και ανήμπορος για μεγάλες τομές δεν τα κατάφερε.

- Η κ. Κανελλοπούλου χωρίς εμφανές πολιτικό στίγμα (του ΚΙΝΑΛ, εν προκειμένω), έχοντας θητεύσει σε υψηλή περιφερειακή θέση επί ΠΑΣΟΚ, με χαρακτηριστικά αριστερίστικου, ολίγον ελιτίστικου (μεγαλογιατροί, διάσημοι δικηγόροι απάρτιζαν το ψηφοδέλτιό της) συνδυασμού, ίσως δεν κυνήγησε και πολύ την εκλογή της και μοιραία δεν τα κατάφερε.

- Ο νεαρός εκπρόσωπος του ΚΚΕ πήρε το βάπτισμα του πυρός, συντέλεσε στην σχεδόν καθεστηκυία σταλινική παρουσία του κόμματος και όλα καλά και όλα ωραία.

- Η μάχη μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών για τον δήμο της Σπάρτης θα είναι σκληρή και θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Λογικά, θα υπερισχύσει ο κ. Βακαλόπουλος ως πιο νέος, καινοτόμος, άφθαρτος και έχοντας με το μέρος του τους ψηφοφόρους των περισσότερων συνδυασμών που δεν τα κατάφεραν να περάσουν στον δεύτερο γύρο.

- Στον Δήμο Μονεμβασίας υπήρξε μία μικρή τάση αλλαγής, γιατί ο κ. Νικολινάκος χαίρει γενικής εκτίμησης.

- Οι Λάκωνες εκπαιδευτικοί θα ξεκουραστούν λίγες μέρες παραπάνω από το καθημερινό στύψιμο του εργασιακού τους μεσαίωνα με τις γλίσχρες «αποδοχές» των 700 και 800 ευρώ το μήνα. Οι μόνοι εργαζόμενοι (=εκπαιδευτικοί του δημόσιου σχολείου) που το αξίζουν και δουλεύουν πραγματικά σε αυτή τη χώρα.

- Η αποχή ήταν τεράστια. Με το ζόρι θα ψηφίσει το 30% του εκλογικού σώματος την Κυριακή που μας έρχεται. Θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους αυτό το γεγονός και πόσο επιζήμια είναι μία τέτοια αδιαφορία, αμεριμνησία για την επικράτηση αμφιλεγόμενων υποκειμένων, στυλ Μπέου στον Βόλο. (Ο γνωστός ομοφοβικός τύπος των σκυλάδικων και ύποπτος για στημένα παιχνίδια ποδοσφαίρου).

- Ο κ. Τατούλης είναι σχεδόν τελειωμένο πολιτικό χαρτί. Αν και υπήρξαν οι προϋποθέσεις να χτυπηθεί ως ίσος προς ίσον με τον κ. Πτωχό, δεν τα κατάφερε. Για λίγες εκατοντάδες ψήφους δεν βγήκε ο εκλεκτός της ΝΔ από την πρώτη Κυριακή. Σε λίγες μέρες, όμως, η διαφορά μεταξύ τους θα είναι τεράστια. Δεν τίθεται θέμα καθαρής επικράτησης του κ. Πτωχού.

Να είστε καλά, φίλοι αναγνώστες, και αυτή την Κυριακή να αφιερώσετε ένα τέταρτο για να ψηφίσετε. Μην εκχωρείτε στους άλλους το μεγάλο σας όπλο: το δικαίωμα του ενεργού πολίτη που δεν αφήνει τους άλλους να αποφασίζουν για αυτόν και δε συμβιβάζεται με το να κλείνεται, ύστερα, στο ζοφερό μικρόκοσμο της μεμψιμοιρίας του.

Ιωάννης Χρηστάκης
Συνταξιούχος φιλόλογος

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti