Εθελοντισμός ή «εθελοντισμός;»

Το δικό σας σχόλιο

Τρίτη, 12 Μάρτιος 2024 16:59 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εθελοντισμός ή «εθελοντισμός;»

Το δικό σας σχόλιο. Ο «ΛΤ» φιλοξενεί τις απόψεις των πολιτών.

 

Με έκπληξη, το πρωί της Πέμπτης 7/3, παρατήρησα στην οδό Λυκούργου στη Σπάρτη μικρούς μαθητές και μαθήτριες με ελλιπή μέτρα προστασίας και χαλαρή επιτήρηση, να συλλέγουν νεράντζια μετά από το κάλεσμα της υπηρεσίας πρασίνου, καθαριότητας και πολιτικής προστασίας του Δήμου μας, ο οποίος και επαίρεται ότι με την παραπάνω εθελοντική εργασία θα γλυτώσει 10.000 ευρώ.

 Εθελοντισμός: Η ηθελημένη παροχή υπηρεσιών χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, προς όφελος της κοινωνίας.

«Εθελοντισμός;»: Η άσχημη πλευρά της «Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας». Αξιοποιείται από το αστικό κράτος, ως μηχανισμός περαιτέρω μείωσης των κρατικών κοινωνικών παροχών, μεταφέροντας την ευθύνη μιας σειράς δραστηριοτήτων σε αυτή με βασικό όχημα τους δήμους και τις περιφέρειες.

Με αυτό τον τρόπο ο Δήμος αντί να λαμβάνει μέτρα στήριξης των ανέργων αναθέτοντας τους το παραπάνω έργο, αξιοποιεί αυτού του είδους τον «εθελοντισμό», που βέβαια καμία σχέση έχει µε τη λαϊκή αλληλεγγύη και τη γνήσια εθελοντική προσφορά.

Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες αντί να βρίσκονταν στις αίθουσες διδασκαλίας περιφερόντουσαν στους δρόμους της πόλης, κάνοντας δουλειά που δεν είναι δική τους αρμοδιότητα. Αν την επόμενη φορά ο Δήμος ζητήσει εθελοντές για να καθαρίσουν τους δρόμους, τα πεζοδρόμια ή τους κάδους απορριμμάτων, θα σπεύσουν πάλι τα σχολεία; Ποιος αποφάσισε την παραπάνω δράση; Οι γονείς γνώριζαν ότι τα παιδία τους ήταν εκτός σχολείου ενώ οι εκπαιδευτικοί τους είχαν ένα ωραιότατο «κενό»; Τέτοιου είδους δράσεις εν ώρα μαθήματος, προβλέπονται από το Υπουργείο Παιδείας; Αν συνέβαινε κάποιο ατύχημα ποιος θα είχε την ευθύνη;

Νικόλαος Οικονόμου

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti