Σπαρτιάτης ο επικεφαλής συντήρησης ιεράς μονής στα Ιεροσόλυμα (ΦΩΤΟ)

Τις εργασίες ανέλαβε ο Π. Θεοφιλάκος και η ομάδα του

Τετάρτη, 01 Ιανουάριος 2020 10:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σπαρτιάτης ο επικεφαλής συντήρησης ιεράς μονής στα Ιεροσόλυμα (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης του ξυλόγλυπτου τέμπλου, των εικόνων και της κόγχης της Πλατυτέρας του Ιερού Βήματος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Μεγάλης Παναγίας στα Ιεροσόλυμα. Κατόπιν πρωτοβουλίας της καθηγουμένης Μοναχής Μελάνης και την ευλογία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. κ. Θεόφιλου Γ., οι εργασίες συντήρησης στο Καθολικό ανατέθηκαν στην εταιρεία Συντήρησης Έργων Τέχνης & Αγιογραφίες  «ΔΙΗΝΕΚΕΣ» - ΘΕΟΦΙΛΑΚΟΣ Π. & ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Γ, με επικεφαλής συντηρητή τον Σπαρτιάτη κ. Πάνο Θεοφιλάκο.

Η Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου, γνωστή και ως Ιερά Μονή «Μεγάλης Παναγίας» σημειώνεται ως Ιερά Μονή των «Σπουδαίων Μοναχών» και ανεγέρθη από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ηλία κατά το έτος 494 – 516 μ .Χ., στον τόπο που σύμφωνα με την παράδοση, στάθηκε η Θεοτόκος και παρακολουθούσε τη Σταύρωση του Ιησού, Υιού της και Κυρίου ημών στο Γολγοθά, ο οποίος βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά.  Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η μονή, κατά την παράδοση  η Παναγία έβγαλε «τη μεγάλη κραυγή» βλέποντας τον Υιό της στο Σταυρό.

Κάτω από το Καθολικό υπάρχει το παρεκκλήσι της Οσίας Μελάνης που χτίστηκε το 1834 και παρουσιάζεται ο βράχος στον οποίο έζησε η Οσία Μελάνη, όπου διακρίνονται οι αλυσίδες που φορούσε.

Το Καθολικό κοσμείται με ξυλόγλυπτο τέμπλο το οποίο ακολουθεί την τυπολογία των εκκλησιαστικών τέμπλων των μεταβυζαντινών χρόνων, φέρει χρωματική διακόσμηση και οι ξυλόγλυπτες διακοσμήσεις του αναδεικνύονται με φύλλο χρυσού. Η επίδραση των περιβαλλοντικών συνθηκών, το στρώμα αιθάλης, η έντονη οξείδωση του βερνικιού και οι μεταγενέστερες χρωματικές επεμβάσεις μπρουτζίνας και χρωματισμών που έγιναν με σκοπό την κάλυψη των φθορών κατά το παρελθόν, αλλοίωναν αισθητικά την αρχική όψη του τέμπλου.  Επιπλέον, στο τέμπλο εμφανίζονταν μηχανικές φθορές και απώλειες στα ξύλινα τμήματά του.

Κατά τις επεμβάσεις συντήρησης που έγιναν στο τέμπλο πραγματοποιήθηκαν στερεωτικές εργασίες με κατάλληλες ρητίνες. Ακολούθησαν εργασίες καθαρισμού της επιφάνειας του τέμπλου με χρήση κατάλληλων χημικών διαλυτών και μηχανικών μέσων,  με σκοπό την αφαίρεση των ρύπων και των μεταγενέστερων υλικών. Κατά τον καθαρισμό και με τη δέουσα προσοχή απομακρύνθηκε το πυκνό στρώμα αιθάλης και ρύπων, οι μεταγενέστερες χρωματικές επεμβάσεις, το οξειδωμένο βερνίκι και αναδείχθηκε το φύλλο χρυσού των ξυλόγλυπτων διακοσμήσεων. Οι εργασίες συντήρησης ολοκληρώθηκαν με την αισθητική αποκατάσταση του τέμπλου και πραγματοποιήθηκε συμπλήρωση των απωλειών στο φύλλο χρυσού με αυθεντικό φύλλο χρυσού. Οι εργασίες έγιναν σύμφωνα με τη σύγχρονη δεοντολογία της συντήρησης και με σεβασμό στην καλλιτεχνική και ιστορική αξία του σημαντικού αυτού εκκλησιαστικού κειμηλίου.

Ταυτόχρονα με τη συντήρηση του τέμπλου, έγινε η συντήρηση των εικόνων του και πραγματοποιήθηκαν εργασίες στερέωσης, καθαρισμού και αισθητικής αποκατάστασης.

Επιπλέον, συντηρήθηκε η τοιχογραφία της Πλατυτέρας στην ανατολική κόγχη στο Ιερό Βήμα. Κατά τις εργασίες συντήρησης αφαιρέθηκαν τα τρία μεταγενέστερα χρωματικά στρώματα (επιζωγραφήσεις) που αλλοίωναν την αυθεντική εικόνα της αγιογραφίας και στη συνέχεια ακολούθησε αισθητική αποκατάσταση για την ανάδειξη της.

Οι εργασίες συντήρησης έγιναν από ομάδα πτυχιούχων και υψηλά καταρτισμένων συντηρητών έργων τέχνης της εταιρείας «ΔΙΗΝΕΚΕΣ» (Δ. Καπόγιαννης, Δ. Μαστοράκης, Δ. Κωνσταντινίδης), με την επίβλεψη και καθοδήγηση των έμπειρων συντηρητών Π. Θεοφιλάκου, Γ. Γεωργιάδη και Ι. Καλοπήτα.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντήρηση του ξυλόγλυπτου τέμπλου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Μεγάλης Παναγίας έγινε λίγους μήνες μετά την επιτυχή συντήρηση του περίτεχνου, ξυλόγλυπτου τέμπλου στην Ιερά Μονή Αγίου Σάββα στα Ιεροσόλυμα. Ταυτόχρονα με τις εργασίες συντήρησης στην Ιερά Μονή Μεγάλης Παναγίας, έγινε και η συντήρηση της παράστασης της Δευτέρας Παρουσίας που κοσμεί το δυτικό τμήμα του καθολικού (διαστάσεων 3,20 x 2,20 μ.) στην Ιερά Μονή Αγίου Σάββα.

«Με σεβασμό και συγκίνηση στην ιστορική ιερότητα της μονής, η οποία βρίσκεται στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ και πολύ κοντά στον Πανάγιο Τάφο, ολοκληρώσαμε το έργο συντήρησης των κειμηλίων στο Καθολικό της με μέγιστη ευθύνη και επίγνωση της σημασίας των πανορθόδοξων προσκυνημάτων της Χριστιανοσύνης. Στους Αγίους Τόπους έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια συντήρησης και αναστήλωσης των μνημείων της Ορθοδοξίας από διεθνείς εταιρείες συντήρησης και αποτελεί μέγιστη τιμή και ευθύνη για την εταιρεία μας η ανάληψη ενός ακόμα σημαντικού έργου συντήρησης», δήλωσε στον «Λακωνικό Τύπο» ο Σπαρτιάτης υπεύθυνος συντηρητής της εταιρείας «ΔΙΗΝΕΚΕΣ» κ. Π. Θεοφιλάκος.

moni Megalis Panagias 1
Η ομάδα συντηρητών της εταιρείας ΔΙΗΝΕΚΕΣ κατά τις εργασίες συντήρησης στο τέμπλο

moni Megalis Panagias 2
Κατά τον καθαρισμό των θωρακίων του τέμπλου από τον συντηρητή κ. Π. Θεοφιλάκο

moni Megalis Panagias 3
Κατά την αφαίρεση μεταγενέστερων χρωματισμών και μπρουτζίνας από την επιφάνεια του τέμπλου

moni Megalis Panagias 4
Κατά τον καθαρισμό του Εσταυρωμένου στην Επίστεψη του τέμπλου

moni Megalis Panagias 5
Η ομάδα συντηρητών με την καθηγουμένη Μοναχή Μελάνη της Ιεράς Μονής Μεγάλης Παναγίας

moni Megalis Panagias 6
Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού πριν και μετά τη συντήρηση

moni Megalis Panagias 7
Κατά τις εργασίες συντήρησης της κόγχης της Πλατυτέρας στο ιερό

moni Megalis Panagias 8
Η Πλατυτέρα στην κόγχη του ιερού μετά τη συντήρηση

moni Megalis Panagias 9
Κατά την εορτή της μονής στις 4 Δεκεμβρίου πρωτοστατούντος του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχου

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti