Άποψη και απόψεις

Όταν ο λόγος εγείρει τον αντίλογο

Πέμπτη, 04 Φεβρουάριος 2021 14:46 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Άποψη και απόψεις

Τις τελευταίες μέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγγελίες και άπειρα κείμενα αναφορικά με περιστατικά λεκτικής ή και σωματικής βίας. Στον αντίποδα έχουν δημοσιευθεί κείμενα υποστηρικτικά προς τους φερόμενους θύτες που παρουσιάζουν την οπτική πλευρά που επικρατεί στο αντίθετο ρεύμα.

Προσωπικά έχω αποδείξει πως υπερασπίζομαι μέχρι τελευταίας λέξης τα όσα υπογράφω και εφόσον ζούμε σε μια φαινομενικά και νομοθετικά δημοκρατική κοινωνία, αυτό θα πράξω και τούτη τη φορά.

Στο φύλλο του Λακωνικού Τύπου, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, φιλοξενήθηκε το άρθρο του κ. Αθ. Στρίκου με τίτλο “Σεξουαλική Παρενόχληση”.

Όπως έχει ειπωθεί και στο παρελθόν, τα ενυπόγραφα κείμενα, δεν εκφράζουν την άποψη της εφημερίδας. Η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του λόγου αποτελεί θεμέλιο λίθο μιας δημοκρατίας, συστατικό στοιχείο του ρόλου ενός ΜΜΕ, υπό την προϋπόθεση του ευπρεπούς ύφους και αναντίρρητο, αμάχητο ατομικό δικαίωμα.

Η γνώμη του καθενός είναι καθαρά προσωπική του υπόθεση και ευθύνη. Μια κοινωνία που υποτίθεται ότι σέβεται τη διαφορετικότητα και επιδιώκει την ισότητα είναι θεσμικά υποχρεωμένη να ακούει  και την άλλη γνώμη από οποιοδήποτε χώρο και αν προέρχεται, είτε είναι καλοπροαίρετη, είτε κακοπροαίρετη, αφού πάντα έχει προσωπικό υπόβαθρο, εκφράζει χαρακτήρα και αντικατοπτρίζει την παιδεία του. Άλλωστε, ο καθένας χαρακτηρίζεται όχι μόνο από τις τυπολατρικές συμβατικές κοινωνικές συμπεριφορές του αλλά και από τις απόψεις που διατυπώνει. Με την υπογραφή του δε, ο οποιοσδήποτε εκθέτει δημόσια εαυτόν και καθίσταται πομπός αλλά και ο δέκτης.

Ο ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ δεν ταυτίζεται και δεν συμπορεύεται με τέτοιου είδους απόψεις και γνώμες. Είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι με τις γραμμές που εκφράζουν αποκλειστικά προσωπική άποψη στο εν λόγω κείμενο που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Αντιδράσεις αρνητικές αλλά και θετικές.

Γεγονός είναι, πως ο κόσμος μας τα έχει όλα! Η αποσιώπησή μερίδας πολιτών την οποία προφανώς εκφράζει ο αρθρογράφος, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει, δεν αποτελεί κομμάτι της κοινωνίας μας που θα συνεχίσει να σκέφτεται και να πράττει με τον ίδιο τρόπο.

Το συγκεκριμένο κείμενο ας γίνει αφορμή να αναλογιστούμε ή και να αντιληφθούμε ποιες είναι οι ρίζες του κακού που τελευταία με τόση μαζικότητα, δημοσιότητα και δικαίως με  πάθος επιδιώκεται να ξεριζωθεί.

"Άραγε τι είναι πιο τρομακτικό κι επικίνδυνο. Ένας αρθρογράφος με απόψεις με τις οποίες διαφωνώ ριζικά, το ΜΜΕ που έδωσε βήμα στο λόγο και στον αντίλογο ή όσοι  απειλητικά και με υπόγεια "βία" απαιτούν την ανάκλησή του άρθρου, δηλ. την κατάργησή του". 

Όπως χαρακτηριστικά όμως αναφέρει διαδικτυακά φίλος: "Δυστυχώς, όλοι διεκδικούμε την ελευθερία της έκφρασης για τους εαυτούς μας, αλλά δεν την αναγνωρίζουμε στους άλλους, όταν δε συμφωνούμε μαζί τους". 

Αν και εκ περισσού, η διεύθυνση και το προσωπικό του Λακωνικού Τύπου καταδικάζουν τις απόψεις που περιέχουν βίαιο ή σεξιστικό λόγο. Ομοίως, καταδικαστέα, ωστόσο, είναι και κάθε είδους φασίζουσα νοοτροπία που απαιτεί την καταστολή και τον περιορισμό της έκφρασης.

Α.Δ.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia