Χτύπησε το «πρώτο» κουδούνι για τους μαθητές με μέτρα και βεβαιώσεις

Μηνύματα από τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών

Δευτέρα, 13 Σεπτέμβριος 2021 13:55 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Χτύπησε το «πρώτο» κουδούνι για τους μαθητές με μέτρα και βεβαιώσεις

Με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού,  χτύπησε το πρωί της Δευτέρας 13/9, το «πρώτο κουδούνι» στα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια όλης της χώρας. Οι μαθητές προσήλθαν  και παρέμειναν στις σχολικές μονάδες τους μέχρι την τέλεση του αγιασμού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου.

Ενάμιση χρόνο από την έναρξη της πανδημίας και μετά την πολύμηνη τηλεκπαίδευση, στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι τα μαθήματα να πραγματοποιηθούν στο φυσικό τους χώρο, στο σχολείο και όπως τονίζεται, με «όπλο» τον εμβολιασμό και τους εντατικούς ελέγχους, σκοπός είναι μια ασφαλής σχολική χρονιά.  

Ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος τέλεσε τον αγιασμό στο Μουσικό Σχολείο Σπάρτης, παρουσία του δημάρχου Σπάρτης κ. Πέτρου Δούκα και του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας κ. Αγάπιου Οικονομιδη.

Στην σύντομη γεμάτη νόημα ομιλία του ο σεπτός Ποιμενάρχης ευχήθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου καλή προκοπή και τους παρότρυνε να κρατήσουν τον Χριστό στην καρδιά τους, γιατί όπως υπογράμμισε «μια παιδεία που είναι άθεη, είναι πολύ επικίνδυνη για την κοινωνία μας».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο δήμαρχος Σπάρτης, χρησιμοποιώντας τα λόγια του μεγάλου Σπαρτιάτη νομοθέτη Λυκούργου τόνισε στους μαθητές πως «Αν θέλετε να είστε ελεύθεροι και όχι υπόδουλοι, τότε πρέπει να είστε δυνατοί και στο μυαλό και στο σώμα», ενώ συνέχισε με την προσταγή του Σωκράτη: «Φροντίστε από μόνοι σας να γίνετε καλύτεροι για να μπορείτε να βελτιώνετε και τους άλλους». Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Δούκας, επεσήμανε για ακόμα μια φορά ότι η δημοτική αρχή θα βρίσκεται στο πλευρό των μαθητών, βοηθώντας τους να υλοποιήσουν τις ιδέες και τα σχέδιά τους.

«Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος μας περιμένει σκληρή δουλειά», τόνισε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας κ. Αγάπιος Οικονομίδης στους μαθητές, σημειώνοντας πως «η αγωγή είναι το σημαντικότερο εφόδιο στη ζωή ενός ανθρώπου». Παράλληλα ο κ. Οικονομίδης ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο και το δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα που στέκονται αρωγοί στο έργο της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ κλείνοντας ευχήθηκε σε όλους μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά. 

Τέλος το λόγο έλαβε ο διευθυντής της σχολικής μονάδας κ. Ιωάννης Δημόπουλος ευχαριστώντας με θερμά λόγια όλους όσοι συνέβαλαν έτσι ώστε να ξεκινήσει από την πρώτη μέρα η απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου και ιδιαίτερα την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης κ. Άννα Κορομβόκη, η οποία έχει συμβάλει τα μέγιστα για την βελτίωση και την αναβάθμιση του σχολικού περιβάλλοντος


Μηνύματα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς έστειλαν οι Βουλευτές Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης και ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας.

Ν. Κρητικός: «Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει,
ένας ακόμη δημιουργικός κύκλος ξεκινά»
«Εύχομαι στα παιδιά, στους γονείς και στις/στους εκπαιδευτικούς μια χαρούμενη κι αισιόδοξη αρχή!
Η πανδημία δυστυχώς είναι ακόμα παρούσα και τα μέτρα προστασίας πρέπει να συνεχίσουμε να τα τηρούμε με ευλαβική προσήλωση.
Η υγειονομική πρόληψη και ασφάλεια απαιτούν αποθέματα υπομονής, επιμονής, αντοχής και αυτοπειθαρχίας. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν αποδείξει ότι τα διαθέτουν.
Σ' όλη την πρότερη δύσκολη κι απαιτητική περίοδο τήρησαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με αξιοθαύμαστο ζήλο και υποδειγματική μεθοδικότητα! Γι' αυτό πιστεύω ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά στα σχολεία μας .Το διπλό στοίχημα, της μάθησης και της ασφάλειας, θα κερδηθεί!
Να έχετε όλες κι όλοι μια γόνιμη και δημιουργική σχολική χρονιά με υγεία και πρόοδο!»


Στ. Αραχωβίτης: «Οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε την ψυχολογική
επιβάρυνση των παιδιών μας και να τούς συμπαρασταθούμε»
«Πρώτο  κουδούνι σήμερα για τη νέα σχολική χρονιά, που καλεί μαθητές και εκπαιδευτικούς να γεμίσουν τις σχολικές αίθουσες με τη χαρά της συμμετοχής στην ομάδα και την προσδοκία για γνώση! Μέσα σε συνθήκες πανδημίας, υπάρχει, ίσως φέτος περισσότερο από ποτέ,  μεγάλη ανάγκη να ξαναγίνει το σχολείο ένας χώρος που θα ζωντανέψουν ξανά οι σχέσεις με τους συμμαθητές και τους δασκάλους.

Είναι ωστόσο η τρίτη κατά σειρά σχολική χρονιά που, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, η εκπαιδευτική διαδικασία πραγματοποιείται ουσιαστικά χωρίς καμιά εγγύηση και ασφάλεια απέναντι στην πανδημία. Οι μαθητές που τελείωσαν το Γυμνάσιο έχουν να κάνουν κανονικό μάθημα σε τάξη από την Α΄ Γυμνασίου, ενώ αυτοί που ξεκινούν προετοιμασία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις ουσιαστικά έχουν βγάλει σχεδόν όλο το λύκειο μέσω διαδικτύου. H εξεταστέα ύλη και το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση διαρκώς αλλάζουν, με τελευταία αλλαγή την απαράδεκτη ρύθμιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε), που άφησε εκτός σχολών χιλιάδες μαθητές σε όλη την επικράτεια. 

Δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων με, ή χωρίς πανδημία. Δεκάδες χιλιάδες πλέον είναι πανελλαδικά τα εκπαιδευτικά κενά σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, χιλιάδες τα πολυπληθή τμήματα μαθητών, χιλιάδες είναι επίσης οι περικοπές ολιγομελών τμημάτων ιδιαίτερα σε ειδικότητες και κατευθύνσεις. Περίπου 1 εκατ. παιδιά, ειδικά στα αστικά κέντρα, στοιβάζονται σε υπεράριθμες τάξεις και το Υπουργείο δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα ώστε να επιτευχθεί αραίωση. Αντιθέτως, πέρσι η Κυβέρνηση προχώρησε με νόμο στην αύξηση του αριθμού των μαθητών στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, ενώ φέτος προχωρά σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, ακόμη και στην πυρόπληκτη Εύβοια.
Το Δημόσιο σχολείο χρονιά με τη χρονιά υποβαθμίζεται, τη στιγμή που η Κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση και την ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων, δημιουργώντας μαθητές και σπουδαστές δύο ταχυτήτων. Μέσα σε αυτή τη ζοφερή εκπαιδευτική πραγματικότητα, οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε την ψυχολογική επιβάρυνση των παιδιών μας και να τούς συμπαρασταθούμε, και φέτος, με όποιον τρόπο μπορούμε».

Π. Δούκας: «Εσείς είστε το μέλλον
και η ελπίδα του τόπου μας»
«Ξεκινά σήμερα η νέα σχολική χρονιά! Οι περισσότεροι από εσάς – όπως άλλωστε και εγώ όταν ήμουν μαθητής – θα σκέφτεστε: «Ωχ, πάει ο πρωινός ύπνος, πάνε τα ξενύχτια, αρχίζει το κουραστικό διάβασμα, αρχαία, χημείες, γεωμετρίες, τα πρόχειρα διαγωνίσματα, και άλλα ... »
Ναι έτσι είναι! Αλλά δείτε και την άλλη πλευρά: Θα ξαναδείτε όλους τους φίλους σας,
Θα μάθετε τόσα νέα πράγματα! Θα μάθετε να λύνετε προβλήματα! Να βρίσκετε λύσεις σε δύσκολα θέματα! Θα μάθετε να έχετε τη δική σας κριτική σκέψη! Γιατί το κλειδί για το αύριο είναι η γνώση και οι γνώσεις!

Όποιοι προσπαθήσουν περισσότερο, όποιοι και όποιες μάθουν περισσότερα, όποιοι μπορούν να λύσουν πιο πολλά προβλήματα, αυτοί και αυτές θα φύγουν γρηγορότερα μπροστά, και θα έχουν πολύ περισσότερες επιλογές για το πώς θα φτιάξουν τη ζωή τους!
Η γνώση είναι δύναμη - και η δύναμη μπορεί να σου εξασφαλίσει την ελευθερία σου!
Αυτά που πίστευε ο Λυκούργος για τους αρχαίους Σπαρτιάτες: Αν θέλετε να είσαστε ελεύθεροι και όχι υπόδουλοι, τότε πρέπει να είσαστε δυνατοί! Γι’ αυτό εφάρμοσε την περίφημη Σπαρτιατική Αγωγή! Για να τους κρατάει ελεύθερους!!
Ξέρετε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, τα Ελληνόπουλα δεν χρειάστηκε να πάνε σε πόλεμο για περίπου 75 χρόνια!

Όλες οι προηγούμενες γενιές χρειάστηκε να πάνε να πολεμήσουν και χιλιάδες να σκοτωθούν! Η δικιά μου γενιά και εσείς – ευτυχώς - όχι! Και όμως, ο κόσμος που θα βρείτε μπροστά σας, δεν θα είναι καθόλου εύκολος! Θα είναι αρκετά δυσκολότερος από αυτόν που βρήκαμε εμείς!
Γι’ αυτό πρέπει να γίνετε εσείς καλύτεροι από μας! Και για τους εαυτούς σας και για την πατρίδα μας! Με περισσότερες γνώσεις! Με περισσότερες δεξιότητες! Ναι, θα αντιμετωπίσετε πολλές δυσκολίες! Αλλά κάθε δυσκολία και ανηφόρα που θα βρίσκετε μπροστά σας θα σας κάνει πιο δυνατούς!

Να ακολουθήσετε τη προσταγή του Σωκράτη: «Φρόντισε από μόνος σου να γίνεις καλύτερος για να μπορείς να βελτιώνεις και τους άλλους»!
Και του Καζαντζάκη που έλεγε ότι πρέπει μέσα σου να λες «Θα πάρω τον πιο δύσκολο δρόμο - εγώ θα σώσω την γης»!
Οι γονείς και οι δάσκαλοί σας καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για λογαριασμό σας! Και εμείς ως Δήμος Σπάρτης θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για εσάς!
Σας εύχομαι καλή δύναμη. Εσείς είστε το μέλλον και η ελπίδα του τόπου μας! Καλή Σχολική Χρονιά!»

 

Με ποια μέτρα άνοιξαν τα σχολεία
Μαθητές 12 ετών και άνω και εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης τελευταίου εξαμήνου.
Αν δεν έχουν τα παραπάνω δικαιολογητικά, οι μαθητές υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από COVID 19 πρέπει να έχουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα γίνεται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Τρίτη και την Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.
Για την πρώτη εβδομάδα το self test πρέπει να έχει γίνει την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας, πριν από το σχολείο.

Για τα κρούσματα στα σχολεία προβλέπεται ότι μία τάξη θα κλείνει μόνο εάν έχει νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών και συγκεκριμένα 50%+1 μαθητές του τμήματος, και θα γίνεται τηλεεκπαίδευση.
Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα έπειτα από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti