Διευρυμένη σύσκεψη για θέματα τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στην Τρίπολη.
Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, παρουσιάστηκαν διεξοδικά τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί και δρομολογηθεί για τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στις ενέργειες του υπουργείου του, προκειμένου να καταστήσουν την Πελοπόννησο, ως «τουριστική εμπειρία», ενώ υπογράμμισε πως όλοι οι νομοί της Πελοποννήσου μπορούν να καταστούν και χειμερινοί προορισμοί. «Με την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας ενισχύουμε το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου, αφού οι πτήσεις και η επισκεψιμότητα θα γνωρίζουν σημαντική αύξηση», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο σπουδαίο κεφάλαιο του αθλητικού τουρισμού, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Spetses Marathon», που επιμήκυνε την τουριστική σεζόν του νησιού κατά τέσσερις ολόκληρους μήνες, αφού δυο μήνες πριν και δυο μήνες μετά το μεγάλο δρομικό γεγονός, το νησί σφύζει από τουρίστες. «Χαρακτηριστικό είναι πως οι διοργανωτές δεν επιχορηγήθηκαν με ούτε ένα ευρώ από το κράτος, ήταν καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία που κατάφερε να ενεργοποιήσει τους κατοίκους του νησιού που ήθελαν την ουσιαστική πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου τους», σημείωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, παρακινώντας τους παρευρισκόμενους να επενδύσουν σε δρομικές αθλητικές διοργανώσεις στους νομούς τους.
Ιδιαίτερη μνεία σε διεκδικούμενα
πολιτιστικά θέματα της Λακωνίας
Με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Γ. Διδασκάλου, έκανε μια σύντομη αναδρομή στα μεγάλα έργα Πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ ανάμεσα σε αυτά ξεχώρισε το έργο πυρόσβεσης στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, όπως και η συνολική ανάδειξη και προστασία της καστροπολιτείας του Μυστρά που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2023.
Από πλευράς Περιφέρειας Πελοποννήσου, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Άννα Καλογεροπούλου, αναφέρθηκε στις ενέργειες της περιφέρειας, ενώ κατέθεσε προτάσεις για την περεταίρω αναβάθμιση του τουρισμού και του πολιτισμού και στους τέσσερις νομούς. Αναφορικά με τη Λακωνία, η κ. Καλογεροπούλου πρότεινε την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να ενταχθεί η πολιτιστική κληρονομιά της Μάνης στο δίκτυο της Ουνέσκο. «Να συνεργαστούμε όλοι μαζί για τις μελέτες γιατί η Μάνη αξίζει να πάρει έναν τέτοιο τίτλο ως πολιτιστικό τοπίο», υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού.
Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις φορέων και αυτοδιοικητικών της ευρύτερης περιοχής.
Μεταξύ άλλων, τον λόγο πήρε και η αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Σπάρτης, Γεωργία Ζαχαράκη – Αναστασοπούλου, η οποία αφού παρουσίασε τις δράσεις για τον τουρισμό και τις επιτυχίες που σημείωσε η αποστολή του δήμου στις τουριστικές εκθέσεις του 2022, ζήτησε από τον γγ του Υπουργείου Πολιτισμού να εξεταστεί άμεσα το ζήτημα τέλεσης θρησκευτικών τελετών σε μια από τις εκκλησίες της καστροπολιτείας του Μυστρά έστω για μια φορά το μήνα. «Η τέλεση γάμου ή βάπτισης, έστω μια φορά το μήνα, εντός της καστροπολιτείας του Μυστρά, θα προσέλκυε χιλιάδες τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο», σημείωσε η κ. Ζαχαράκη, επισημαίνοντας πως δεν είναι λίγοι οι ξένοι που επιλέγουν την Ελλάδα προκειμένου να τελέσουν το γάμο τους, πόσο μάλλον μια τοποθεσία όπως τον Μυστρά.
Ο Γ. Διδασκάλου αν και αρχικά παρέπεμψε την κ. Ζαχαράκη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας για την εξέταση του ζητήματος, μετά το πέρας της σύσκεψης ανέφερε στην αρμόδια αντιδήμαρχο ότι θα κινήσει τις ενέργειες και, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, το αίτημα θα δρομολογηθεί προς υλοποίηση.
Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών




