Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο: Ένα σύμβολο που πληγώνει

«Αργοσβήνει» το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο γυρεύοντας «οξυγόνο» - Δικηγορικός Σύλλογος Σπάρτης: «Ώρα για διαμαρτυρίες και επεμβάσεις»

Παρασκευή, 19 Μάιος 2023 07:49 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο: Ένα σύμβολο που πληγώνει

Εκ των εμβληματικότερων κτιρίων της Σπάρτης ήταν και παραμένει το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Σπάρτης. Εκείνο που εδώ και χρόνια παρακμάζει εγκαταλελειμμένο και το άλλοτε κραταιό «εντύπωμά» του ξεθωριάζει στις συνέπειες του χρόνου και του καιρού, καθιστώντας μέρα με τη μέρα το περιώνυμο παρελθόν τού οικοδομήματος, μια μακρινή και οδυνηρή ανάμνηση που χάνεται στη λήθη.

«Όσοι το πρόλαβαν χωρίς τα προστατευτικά πανιά, την πρόσφατη αντικατάσταση των οποίων επιμελήθηκε και η νυν διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης, που το σκεπάζουν, συμφωνούν απόλυτα με αυτό. Από τα πρώτα κτίρια του ελεύθερου ελληνικού κράτους, στέγασε στο διάβα της πορείας του, υπηρεσίες όπως διοικητήριο και δικαστικό μέγαρο», περιγράφει εκ του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης, ο πρόεδρος Ιωάννης Λεων. Νικολόπουλος.

Ως Δικαστικό Μέγαρο λειτούργησε μέχρι το 2004. Εκεί, γενεές δικηγόρων και δικαστικών λειτουργών ξεκίνησαν και τελείωσαν της επαγγελματική τους πορεία. «Από τα έδρανά του πέρασαν μορφές της νομικής επιστήμης που έγραψαν ιστορία με το ήθος και την νομική τους κρίση. Πολλοί αναδείχθηκαν στα ύπατα αξιώματα της δικαστικής εξουσίας και άλλοι έγιναν πανελλήνια γνωστοί ως νομικοί παραστάτες», θυμάται ο Ι. Νικολόπουλος.

Ιδιαίτερα οι δικηγόροι της Σπάρτης και στο παρελθόν αλλά και σήμερα έχουν εμπράκτως εκφράσει την αγωνία τους για το κτίριο αυτό. «Έχουν προβεί σε ενέργειες χωρίς να το διατυμπανίζουν γιατί τελικά δεν έχει σημασία τι λέμε αλλά τι πράττουμε. Εμείς λοιπόν πράξαμε, πράττουμε και θα πράττουμε, μέχρι το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Σπάρτης να ανακαινιστεί πλήρως και γίνει λειτουργικό για τους Έλληνες πολίτες», τονίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Σπάρτης.

«Είναι το σπίτι μας»
«Για εμάς, τους δικηγόρους της Σπάρτης, το κτίριο αυτό είναι το σπίτι μας», υποστηρίζει ο κ. Νικολόπουλος και συμπληρώνει: «Ενδιαφερόμαστε γι’ αυτό, όπως ενδιαφερόμαστε για το σπίτι μας. Είτε με δημοσιεύσεις στον τοπικό Τύπο, είτε με οχλήσεις στους τοπικούς βουλευτές, υπουργούς, ακόμα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την τελευταία 10ετία, οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης, Παναγιώτης Η. Κομνηνός και Ιωάννης Λ. Νικολόπουλος, αόκνως μαζί με τα εκάστοτε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προσπάθησαν να ξεπεράσουν εμπόδια γραφειοκρατικά και όχι μόνο. Και τα κατάφεραν. Φρόντισαν και φροντίζουν ακόμα και για την καθαριότητα του χώρου πίσω από τα πανιά… Διότι και για αυτό, κανείς δεν ενδιαφέρεται. Είναι λυπηρό! Όμως εμείς παρακολουθούμε στενά την κάθε εξέλιξη, το κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται στην πορεία αποκατάστασης του Μεγάρου, ευελπιστώντας ότι τελικά η Σπάρτη θα καταφέρει να το κρατήσει όρθιο μέχρι τουλάχιστον, να αρχίσει η ανακαίνισή του.»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Δικηγορικού Συλλόγου, «είναι πολύ ευχάριστο ότι και άλλοι φορείς της πόλης ενδιαφέρονται πλέον, έστω και τώρα, για το θέμα αυτό. Είτε συστρατεύονται μαζί μας είτε όχι. Για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα κανείς δεν περισσεύει! Άλλωστε το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο είναι σύμβολο για την πόλη.»

Σύμφωνα με τον Ι. Νικολόπουλο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σπάρτης ακολουθούσε και ακολουθεί το δραστικό τρόπο. «Πράττει περισσότερο και ομιλεί λιγότερο θεωρώντας ότι αυτός ο τρόπος είναι ο πλέον αποτελεσματικός. Προτείνει λύσεις και όπου του δίνεται η δυνατότητα από τη διοίκηση, τις υλοποιεί, “εκμεταλλευόμενος” κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται, χρησιμοποιώντας κάθε τρόπο που θα φέρει αποτέλεσμα. Αυτόν τον δρόμο ακολούθησε μέχρι σήμερα και αυτόν θα συνεχίσει να ακολουθεί, με την πεποίθηση και την ελπίδα ότι το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Σπάρτης, θα ανακαινιστεί εγκαίρως», εξηγεί ο νομικός.

«Όνειδος για όλους μας»
Όπως διατείνεται ο Ι. Νικολόπουλος, «η πορεία ήταν και είναι δύσκολη και η γραφειοκρατία αχανής. Το στοίχημα είναι να κινηθούμε γρήγορα για να προλάβουμε τον χρόνο και την φθορά του στο κτίριο.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σπάρτης συνεχίζει τα έργα και υπολείπεται στα λόγια για να φέρει το αποτέλεσμα, θεωρώντας ότι το κτίριο αυτό, εκτός του ότι αποτελεί το alterego του, είναι ένα σύμβολο για την πόλη, ένα σημείο αναφοράς της αλλά και ένα κομμάτι της ιστορίας της.» Δυστυχώς, λέει με παράπονο ο κ. Νικολόπουλος, «έγινε και μια “πληγή” της, που ευχόμαστε ότι γρήγορα θα επουλωθεί. Αποτελεί όνειδος για όλους μας, πολίτες, φορείς, συλλόγους, εκλεγμένους άρχοντες αυτοδιοικητικούς και κοινοβουλευτικούς, που το κτίριο αυτό στέκει “βουβό” στην καθημερινότητα της πόλης, έτοιμο να καταρρεύσει! Δεν είναι όμως η ώρα για την απόδοση ευθυνών, είναι η ώρα για διαμαρτυρίες έντονες προς πάσα κατεύθυνση και αποτελεσματικές επεμβάσεις όπου απαιτείται. Για αυτό, οι δικηγόροι της Σπάρτης, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να ενδιαφερόμαστε και να δρούμε.»

Καταλήγοντας, εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης, ο πρόεδρος του απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση: «Σ’ αυτήν την προσπάθεια καλούμε όλους να μας βοηθήσουν. Γιατί αυτή η προσπάθεια απαιτεί “πάσει δυνάμει” την στήριξη όλης της Σπάρτης, όλων των πολιτών της. Εμείς πάντως, οι δικηγόροι της Σπάρτης, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να νοιαζόμαστε και να αγωνιζόμαστε για το ιστορικό παλιό Δικαστικό Μέγαρο Σπάρτης, μέχρι την ολοκλήρωση της ανακαίνισής του και την παράδοσή του στους Έλληνες πολίτες.»

palio dikastiko megaro sparths Το ιστορικό
Από το 2004 το κτίριο του παλαιού Πρωτοδικείου παροπλίστηκε λόγω της κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου. Ο κρίσιμος διαγωνισμός για την επικαιροποίηση της μελέτης εφαρμογής και των τευχών δημοπράτησης του έργου, που δημοσιεύτηκε στα τέλη Οκτωβρίου του 2022, δεν τελεσφόρησε, εφόσον δεν κατατέθηκαν προσφορές από αναδόχους.

Το θέμα της αποκατάστασης του νεοκλασικού κτιρίου της Σπάρτης ξεκίνησε να συζητείται λίγο μετά τη μετεγκατάσταση των δικαστικών υπηρεσιών στο νέο Δικαστικό Μέγαρο, που εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2004. Το παλαιό κτίσμα παραχωρήθηκε τον Δεκέμβριο του 2005 από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στα Γενικά Αρχεία του Κράτους για την εκεί εγκατάστασή τους.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti