«Γαλάζιος» κυρίαρχος και «πράσινος» φιναλίστ

Οι δυνάμεις των κομμάτων και οι ανακατατάξεις στη Λακωνία - Η ακλόνητη ΝΔ και το προσπέρασμα του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ

Τετάρτη, 24 Μάιος 2023 10:36 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Γαλάζιος» κυρίαρχος και «πράσινος» φιναλίστ

Η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου ανήκει πλέον στο παρελθόν, καθώς παρά την επιβλητική νίκη της Νέας Δημοκρατίας επί του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα ύψη των ποσοστών και οι συσχετισμοί δυνάμεων δεν οδηγούν στον σχηματισμό κυβέρνησης λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής.

Συνεπώς, όπως γνωστοποίησε και ο πρωθυπουργός, η χώρα οδεύει ήδη σε δεύτερες κάλπες, οι οποίες θα στηθούν την Κυριακή 25 Ιουνίου και θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που προβλέπει μπόνους εδρών. Στα «θεμέλια» του ποσοστού 40+% που απέσπασε η «γαλάζια» παράταξη στον α΄ γύρο, το σενάριο της πολυπόθητης αυτοδυναμίας  που επιδιώκει η ΝΔ, μοιάζει ένα απολύτως εφικτό σενάριο στις επαναληπτικές κάλπες, εφόσον το σκηνικό παραμένει αναλλοίωτο σε έναν περίπου μήνα από σήμερα.

Βάσει της νομοθεσίας, οι δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με λίστα, συνεπώς οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν χωρίς σταυρό προτίμησης. Σημειώνεται ότι εκλογές με λίστα γίνονται όταν οι κάλπες απέχουν από τις προηγούμενες σε διάστημα λιγότερο των 18 μηνών. Οι 288 έδρες θα κατανεμηθούν σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική στα κόμματα που συγκέντρωσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, ενώ οι υπόλοιπες 12 έδρες προκύπτουν από τη λίστα των κομμάτων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Άλλαξε το κομματικό «παζλ»
στη Λακωνία
Η εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου στον νομό Λακωνίας επέφερε ανατροπές στην κατάταξη των κομμάτων και την κατανομή των εδρών, οι οποίες όπως αποδείχθηκε ήταν δύσκολο να προβλεφθούν. Η Νέα Δημοκρατία παρέμεινε πρώτη και απολύτως κυρίαρχος δύναμη, δίχως τάση αμφισβήτησης, ενώ στη 2η θέση πέρασε ξανά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ύστερα από 11 χρόνια και την αναμέτρηση του 2012. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποχώρησε στην 3η θέση, ακολουθώντας όπως φάνηκε την ίδια πτωτική πορεία του κόμματος σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οι συσπειρώσεις των κομμάτων και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων στη Λακωνία είχαν επιπτώσεις, αλλά όχι ομοιόμορφα για όλους, καθώς ορισμένες πολιτικές δυνάμεις παρέμειναν ακλόνητες, άλλες εμφάνισαν άνοδο της επιρροής τους, ενώ κάποιες είδαν την απήχησή τους να σείεται συθέμελα.

Η Νέα Δημοκρατία διατήρησε απόρθητο το «κάστρο» της σε μία ακόμα αναμέτρηση, αγγίζοντας και πάλι τις παρυφές του ορίου του 50% (49,78), έχοντας αμυδρές απώλειες της τάξης του 0,13% από τις εκλογές του 2019 όταν είχε αποσπάσει ποσοστό 49,91%. Σε απόλυτους αριθμούς, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε 25.652 ψήφους έναντι 26.432 ψήφων τέσσερα χρόνια πριν. Η ΝΔ υπερίσχυσε σε όλους τους δήμους της Λακωνίας, με τη διαφορά από τον δεύτερο να ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τη διαφορά του 40%.

ekloges 2023

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναδείχθηκε η δεύτερη πολιτική δύναμη στην προτίμηση του εκλογικού κοινού στον νομό με ποσοστό 15,22%, ενισχυόμενο κατά μία σχεδόν μονάδα συγκριτικά με το ποσοστό του 2019 (14,39%). Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, που ανέκτησε την έδρα που είχε χάσει το 2019, έλαβε 7.846 ψήφους έναντι 7.621 ψήφων στις προηγούμενες κάλπες. Κατόρθωσε μάλιστα να βρεθεί μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλους τους λακωνικούς δήμους με διαφορά 2-3 ποσοστιαίων μονάδων.

Ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είδε τα ποσοστά του να συρρικνώνονται δραματικά (και) στη Λακωνία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση  υπέστη μείωση των ποσοστών του στον νομό κατά σχεδόν 6 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς έλαβε μόλις 13,79% έναντι 19,63% τον Ιούλιο του 2019. Σε επίπεδο ψήφων, το κόμμα του Αλ. Τσίπρα απώλεσε περισσότερους από 3.000 ψηφοφόρους, εφόσον στις κάλπες έπεσαν 7.106 ψηφοδέλτια του κόμματος σε αντίθεση με τα 10.397 το 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κατόρθωσε να πετύχει καλύτερη θέση από την τρίτη στην κατάταξη σε όλους τους δήμους της Λακωνίας. Επακόλουθο ήταν η απώλεια της βουλευτικής έδρας που διατηρούσε σταθερά από το 2015.

Από τις εκπλήξεις των εκλογών στη Λακωνία ήταν και το ΚΚΕ, το οποίο ενίσχυσε το ποσοστό του κατά 1,6% εν συγκρίσει με το 2019. Το κόμμα του Δ. Κουτσούμπα ξεπέρασε το 5% (5,17) αυξάνοντας αισθητά τη δυναμική του σε σχέση με τις προηγούμενες κάλπες (3,57%). Σε απόλυτους αριθμούς το κόμμα του Περισσού επέλεξαν 2.665 ψηφοφόροι έναντι 1.893 το 2019. Εκτός από τους Δήμους Ελαφονήσου και Μονεμβασίας, το ΚΚΕ κατετάγη στην τέταρτη θέση στην ταξινόμηση των κομμάτων βάσει εκλογικής δύναμης.

Η Ελληνική Λύση είδε κι αυτή ενίσχυση των ποσοστών της στη Λακωνία, καθώς από το 3,19% ανελίχθηκε στο 3,9% σε μια τετραετία. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου ψηφίστηκε από 2.009 άτομα, ενώ το 2019 είχε επιλεγεί από 1.690 ψηφοφόρους. Η Ελληνική Λύση βρέθηκε στην πέμπτη θέση της κατάταξης των κομμάτων στη Λακωνία, εκτός από τον Δ. Μονεμβασίας όπου ήταν τέταρτη δύναμη.

Από τους πολιτικούς σχηματισμούς που εξέπληξαν από τις θεαματικές επιδόσεις τους και στη Λακωνία ήταν αναμφισβήτητα η «Πλεύση Ελευθερίας» και η «Νίκη». Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου έλαβε ποσοστό 2,63%, καταγράφοντας γενναία αύξηση σε σχέση με το 1% του 2019, ψηφιζόμενο από 1.355 πολίτες έναντι 532 το 2019. Ανάλογη ήταν η εικόνα και του σχηματισμού του Δ. Νατσιού, που στην πρώτη του εμφάνιση στη Λακωνία έλαβε ποσοστό 1,69% (869 ψήφοι).

Από τις απογοητεύσεις της εκλογικής αναμέτρησης ήταν το ΜέΡΑ25, το οποίο εκτός από την έξοδό του από τη Βουλή, μέτρησε απώλειες και στη Λακωνία. Από το 2,01% του 2019, το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη απέσπασε ποσοστό μόλις 1,66%, το οποίο διαμόρφωσαν 853 εκλογείς, ελαφρώς λιγότεροι από τους 1.064 του 2019.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 27 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti