Θαλής Κουτούπης (1870-1939): Ο αναμορφωτής του κάμπου Τρινάσου – Έλους

Δευτέρα, 29 Μάιος 2023 14:05 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Θαλής Κουτούπης (1870-1939): Ο αναμορφωτής του κάμπου Τρινάσου – Έλους

Μιας και ο Δήμος Ευρώτα είναι κατ’ εξοχήν αγροτικός δήμος, καλό είναι να γνωρίζουμε πτυχές της αγροτικής ιστορίας και τους πρωτεργάτες της.

Ο Θαλής Κουτούπης του Αριστείδη γεννήθηκε το 1870 στην Πετρίνα Λακωνίας, όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα κι συνέχισε τις γυμνασιακές σπουδές του στη Σπάρτη.

Μετά το τέλος των εγκύκλιων σπουδών του, εγγράφηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή Αθηνών κι έπειτα μετέβη στο Λονδίνο, όπου συνέχισε τις σπουδές του. Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία ως ανταποκριτής στην εφημερίδα «ΑΣΤΥ».

Στο Λονδίνο εργάστηκε στα Υπουργεία Ναυτικών και Εμπορίου, αλλά και ως γραμματέας στην Ελληνική Πρεσβεία του Λονδίνου. Το 1904 συνέχισε στο Βερολίνο τις κοινωνικοοικονομικές του σπουδές και επέστρεψε στην Αθήνα το 1906. Το 1909 πρωτοστάτησε στο Κίνημα στο Γουδί. Το 1910 ο Θαλής Κουτούπης παραιτήθηκε από τις θέσεις που κατείχε, προκειμένου να πολιτευτεί στη Λακωνία. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Λακωνίας στις εκλογές της 8/8/1910 και η πολιτική του διαδρομή διήρκησε έως το 1935.

Στην πολιτική μπήκε το 1911 ως βουλευτής του Κόμματος των Κοινωνιολόγων. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας στην κυβέρνηση Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης, ενώ από το 1913 έως το 1920 εξέδιδε την εφημερίδα «Νέα Ελλάς».

Πέραν των άλλων δραστηριοτήτων του, συμμετείχε ως μέλος της επιτροπής των υδραυλικών έργων στο Ανώτατο Τεχνικό Συμβούλιο, που είχε συσταθεί για το σχέδιο της πόλης των Αθηνών.
Τον Σεπτέμβριο του 1925, με πρωτοβουλία του, υπογράφτηκε σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «ΑΕ Υδραυλικά Έργα Λακωνίας», με σκοπό να αναλάβει η εταιρεία ένα συγκεκριμένο έργο, την αποξήρανση του έλους του Τρινάσου και στη συνέχεια να εκμεταλλευτεί την αποξηραμένη γη. Οι βάσεις και η μελέτη για την αποξήρανση του έλους του Τρινάσου τέθηκαν και το έργο ξεκίνησε να υλοποιείται τη δεκαετία του 1930 έως ότου αποπερατώθηκε τη δεκαετία του 1960.

Έκτοτε, το έλος του Τρινάσου (κάμπος της Σκάλας) άρχισε να γίνεται «κήπος της Εδέμ». Από τη δεκαετία του 1970 άρχισε να προμηθεύει την ελληνική και την παγκόσμια αγορά με τα παραγόμενα μοναδικά του προϊόντα του.

Θαλής Κουτούπης και Νικηφόρος Βρεττάκος
Στις δύο τελευταίες γυμνασιακές τάξεις, ο Νικηφόρος Βρεττάκος συνδέεται με τον Πετρινιώτη Θαλή Κουτούπη, καθώς ήταν συγκάτοικοι. Μάλιστα, κατά διαστήματα δανειζόταν από τη βιβλιοθήκη του φίλου του έργα σημαντικών εκπροσώπων της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας (Ουάιλντ, Μπάιρον, Σαίξπηρ, Γκόρκι, Τολστόι, Γκαίτε), τα οποία διάβαζε με ιδιαίτερο ζήλο.

Ο Θ. Κουτούπης προσέλαβε τον Νικηφόρο Βρεττάκο ως υπάλληλο στην Εταιρεία υδραυλικών έργων Αποξήρανσης του Έλους - Τρινάσου Λακωνίας, την οποία διηύθυνε (1926 - 1931), δίνοντάς του έναν αξιοπρεπή μισθό, που του επέτρεπε να καλύπτει το ενοίκιο στο σπίτι που διέμενε, να αγοράζει βιβλία και γενικώς να επιβιώνει. (συγγραφέας: Γιώργος Ανδρειωμένος).

«Ο Θαλής Κουτούπης, φανατικός ορειβάτης, σκοτώθηκε το 1935 σε ηλικία 65 ετών κατά τη διάρκεια νυχτερινής αναρρίχησης στον Ελικώνα», λέει ο εγγονός του, σύμβουλος επικοινωνίας Θαλής Κουτούπης. Και συνεχίζει λέγοντας: «Η ιδιοκτησία της περιουσίας του πέρασε στη σύζυγό του Ελένη και στα τέσσερα παιδιά του, Σταύρο, Μιλτιάδη, Πελοπίδα και Αλεξάνδρα. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο πύργος επιτάχθηκε από τους Γερμανούς για τη στέγαση αξιωματικών, ενώ στην οικογένειά μου επιτράπηκε να μείνει στο ισόγειο. Εγώ ήμουν τότε μωρό, γεννήθηκα μισή ώρα πριν πει ο Μεταξάς το “Όχι”.»

Ο Πύργος χτίστηκε περίπου στα 1910, ο οποίος ανακηρύχθηκε διατηρητέο κτίριο το 1992, σύμφωνα με το αρχείο του ΥΠΕΧΩΔΕ, και αναπαλαιώθηκε πριν από λίγα χρόνια για να στεγάσει την Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς.

Η γνωστή πλέον έκφραση «κουτούπωμα» ανήκε στον υπουργό Θαλή Κουτούπη, καθώς μίλησε για «κουτούπωμα» απευθυνόμενος σε άλλον πολιτικό.

Τιμάται από τις Τ.Κ. Σκάλας και Στεφανιάς του Δήμου Ευρώτα, με οδούς αφιερωμένες στον εκσυγχρονιστή πολιτικό του κάμπου.

Είναι γνωστό ότι από το 2011 έχει εγκριθεί μελέτη (1.100.000 ευρώ) και κατασκευή (10.000.000) ευρώ για το κλειστό σύστημα ΤΟΕΒ Τρινάσου, ενώ το κόστος στην οριστική ένταξη ανέρχεται σε 46.000.000 ευρώ. Έργο, το οποίο είναι αναγκαίο να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής.

Ηλίας Παναγιωτακάκος


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε 
μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 27 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti