Στον «προθάλαμο» διεργασιών το νέο Νοσοκομείο

Πώς προετοιμάζεται ο χώρος να υποδεχθεί την εγκατάσταση του εργοταξίου - Το επόμενο διάστημα αναμένεται η ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα

Τρίτη, 29 Αύγουστος 2023 10:20 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στον «προθάλαμο» διεργασιών το νέο Νοσοκομείο

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι πρόδρομες ενέργειες για την εκκίνηση του έργου κατασκευής του νέου Νοσοκομείου Σπάρτης μέσω δωρεάς-μαμούθ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΛΤ», μετά την οριστικοποίηση της επανέναρξης της διαδικασίας με την ανάδειξη αναδόχου στις αρχές Αυγούστου, την προηγούμενη εβδομάδα διενεργήθηκαν εργασίες ελέγχου στο οικόπεδο όπου πρόκειται να ανεγερθεί η υπερσύγχρονη μονάδα Υγείας. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, από τους υπεύθυνους του έργου πραγματοποιήθηκαν τομές στο έδαφος για διάστημα 3 ημερών, προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα ύπαρξης αρχαιολογικών ευρημάτων. Αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση μέχρι στιγμής, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν το υπέδαφος στη συγκεκριμένη τοποθεσία να μην «φιλοξενεί» αρχαιολογικό πλούτο. Υπό αυτή την προϋπόθεση, εκτός απροόπτου, δεν αναμένεται να προκύψουν σημαντικά εμπόδια που θα καθυστερήσουν την πρόοδο του έργου.

Μεταστέγαση τμημάτων
εν αναμονή ανακοινώσεων
Παράλληλα, εξελίσσεται η μεταφορά κι άλλων τμημάτων του υφιστάμενου νοσοκομείου σε προβλεπόμενους χώρους, προκειμένου όταν σηματοδοτηθεί η έναρξη του έργου που θα απαιτήσει και εργασίες κατεδάφισης, να μην υπάρξουν αρρυθμίες στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών της μονάδας.

Συνάμα, όπως πληροφορείται ο «ΛΤ» ολοκληρώθηκε και η αγορά του οικοπέδου όπου πρόκειται να αναπτυχθεί το εργοτάξιο του αναδόχου, καθώς ο χώρος περιήλθε στην πλήρη κυριότητα του νοσοκομείου
Επιπλέον, πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ακόμα κι εντός του Σεπτεμβρίου ή τους επόμενους μήνες, οι ιθύνοντες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος να προβούν σε ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το χρονοδιάγραμμα του μεγαλεπήβολου πρότζεκτ, που ως γνωστόν, θα υλοποιηθεί βάσει του σχεδιασμού του διεθνώς αναγνωρισμένου αρχιτέκτονα, Ρέντσο Πιάνο.

Τα «κλειδιά» στον «Όμιλο ΑΒΑΞ»
Υπενθυμίζεται ότι μετά από 6 περίπου μήνες που το πρότζεκτ βρέθηκε στον «πάγο» λόγω της ακύρωσης του αρχικού διαγωνισμού, την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023 -με τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων- υπογράφηκε η σύμβαση για την έναρξη της κατασκευής τόσο του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης, όσο και του Νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Τελικός ανάδοχος αναδείχθηκε ο «Όμιλος ΑΒΑΞ», ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Όπως επεσήμανε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η αύξηση του προϋπολογισμού για τα συγκεκριμένα έργα διαμορφώνει τη συνολική επένδυση του ΙΣΝ για τη «Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία» (ΔΠΥ) σε ποσό άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, με τα τρία νέα νοσοκομεία, τα οποία θα παραδοθούν πλήρως εξοπλισμένα στο Ελληνικό Δημόσιο, να αποτελούν περίπου το ήμισυ (500 εκατομμύρια δολάρια) του συνολικού προϋπολογισμού.
Σύντομα, με στόχο τη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τη νέα συμφωνία, θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα επισκέψεων της ομάδας του Ιδρύματος σε Σπάρτη, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τις αρμόδιες ΥΠΕ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τους δήμους και τις λοιπές τοπικές αρχές.

Όπως είχε δηλώσει μετά την υπογραφή της σύμβασης ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και καμιά φορά τα μέσα αγιάζονται προς όφελος του σκοπού. Η δέσμευσή μας για στήριξη της δημόσιας υγείας, επέκταση της πρόσβασης στις υπηρεσίες της, ενίσχυση της ποιότητας της περίθαλψης για όλους και ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας πρώτης γραμμής είναι ακλόνητη ακόμα και στις ιδιαίτερα δύσκολες, τωρινές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο», επεσήμανε ο επικεφαλής του ΙΣΝ για να συμπληρώσει: «Η νέα συμφωνία για την κατασκευή των τριών νέων νοσοκομείων μάς γεμίζει υπερηφάνεια, αλλά και ευθύνη, αποδεικνύοντας πως ενώ οι πόροι μας δεν είναι αστείρευτοι, είναι αστείρευτη η δύναμη και η αφοσίωσή μας προς όφελος της κοινωνίας».



ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti