Σήκωσε διακόπτες το εργοστάσιο απορριμμάτων της Σκάλας

Ξεκίνησε δραστηριότητα η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης - Απόθεσαν το πρώτο φορτίο τα οχήματα του Δ. Σπάρτης

Δευτέρα, 18 Σεπτέμβριος 2023 20:07 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σήκωσε διακόπτες το εργοστάσιο απορριμμάτων της Σκάλας

Στην πρώτη φάση της λειτουργίας της τέθηκε από τη Δευτέρα (18/9) η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ-ΧΥΤΥ) στη θέση «Ξηροκάμπια» Σκάλας στον Δ. Ευρώτα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αυτόνομη διαχείριση αποβλήτων του συνόλου των λακωνικών δήμων, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τα συστήματα προηγμένης τεχνολογίας της μονάδας ενεργοποιήθηκαν παρουσία του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, των αντιπεριφερειαρχών Λακωνίας, Θεόδωρου Βερούτη και Υποδομών & Περιβάλλοντος, Νίκωνα Τζινιέρη, του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα και του αντιδημάρχου Χρήστου Κανακάκου, του προέδρου του ΦΟΔΣΑ Σταύρου Αργειτάκου κι άλλων υπηρεσιακών παραγόντων. Οι εγκαταστάσεις υποδέχτηκαν σε πρώτη φάση τα απορριμματοφόρα του Δ. Σπάρτης, που μέχρι σήμερα άδειαζαν τα φορτία τους προσωρινά στη μονάδα της Παλαιόχουνης Αρκαδίας. Εφόσον η δοκιμαστική περίοδος κυλήσει ομαλά με την απορρόφηση του όγκου απορριμμάτων του Δ. Σπάρτης, προσεχώς θα αρχίσει και η εισροή υλικών από τους υπόλοιπους δήμους του νομού.

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της υποδομής στη Σκάλα εμφανίζεται το γεγονός ότι ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) βρίσκεται πλησίον των εγκαταστάσεων ΜΕΑ, γεγονός που επιτρέπει την ελαχιστοποίηση των μεταφορών των απορριμμάτων και του υπολείμματος.

Σταδιακά και με την πλήρη ανάπτυξη της λειτουργίας της μονάδας, οι εγκαταστάσεις εκτιμάται πως θα προσφέρουν αποτελεσματική κι οριστική λύση σε χρόνια προβλήματα κι αδιέξοδα προηγούμενων ετών για το σύνολο των ΟΤΑ α΄ βαθμού της Λακωνίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι δήμοι του νομού, για περίπου έναν μήνα, δεν θα καταβάλουν αντίτιμο για την διάθεση των απορριμμάτων τους στην εν λόγω μονάδα.

Τέλος, σημειώνεται ότι, με τη λειτουργία της μονάδας της Σκάλας, αποπερατώνεται ο σχεδιασμός ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης της Περιφέρειας. H Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Πελοποννήσου αποτελεί μία επένδυση ύψους 152 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει: 3 Μονάδες Μεταβατικής Διαχείρισης και 3 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), 3 Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και 2 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

Νίκας: «Κανένα πρόβλημα,
η περιοχή θα ωφεληθεί»
«Η διαχείριση θα γίνεται κατά τις ορισμένες προδιαγραφές, με επιστημονικό τρόπο», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στο Διοικητήριο της ΠΕ Λακωνίας ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, για να δεσμευτεί ότι «δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα για την περιοχή, το αντίθετο μάλιστα». Όπως ανέφερε, «με τον δρόμο των 4 χλμ. που κατασκευάστηκε, θα υπάρξει ανάπτυξη με διάφορες δραστηριότητες στον ορεινό όγκο που θα ωφελήσουν γενικότερα την περιοχή. Ο ορεινός όγκος μεταβάλλεται σε ένα ενεργειακό κέντρο φωτοβολταϊκών. Μια περιοχή, που ήταν έρημος ουσιαστικά…».

Ακόμα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, «υπάρχει συνεννόηση με την εταιρεία», ώστε το προσωπικό της μονάδας να προέρχεται από την περιοχή. «Να δούμε, επίσης, τι άλλα ανταποδοτικά οφέλη μπορούν να υπάρξουν για την περιοχή και προφανώς -όπως και στην Καλλιρροή- μπορεί να υπάρξει και μία Επιτροπή, η οποία θα παρακολουθεί τη λειτουργία της μονάδας», παρατήρησε ο Π. Νίκας.

Με αφορμή παράσταση διαμαρτυρίας από κατοίκους και συλλογικότητες της περιοχής του Δ. Ευρώτα που αντιδρούν στη λειτουργία της μονάδας, ο Π. Νίκας τόνισε: «Υπήρξαν και στο παρελθόν και σήμερα κάποιες αντιδράσεις από μία ομάδα πολιτών της περιοχής». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «δεν θέλω να είμαι σε αντιπαράθεση με κατοίκους της περιοχής. Από εκεί και πέρα, θα αποδειχθεί στην πράξη ότι οι όποιες διαφωνίες δεν έχουν βάση. Διότι δεν θα υπάρξει απολύτως κανένα περιβαλλοντικό ζήτημα για την περιοχή. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με σκουπιδότοπους, με τουριστικές περιοχές γεμάτες με σκουπίδια. Μια καινούργια ημέρα ξεκινάει για τη Λακωνία και για όλη την Πελοπόννησο».

Συμπλήρωσε δε, ότι τον χαροποιεί το γεγονός πως «στη σύσκεψη που συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της Λακωνίας, πριν λίγο καιρό, όλοι συμφωνήσαμε για τη μοναδική λύση της Σκάλας. Εδώ ήταν όλοι, οι αρχές και φορείς και αυτό ήταν το μεγάλο βήμα για να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο».

Όπως υπογράμμισε ακόμα, «τελειώσαμε με την πρώτη φάση στο θέμα των σκουπιδιών. Ο δρόμος συνεχίζει να είναι ανηφορικός. Πρέπει να κάνουμε μεγάλα βήματα στην ανακύκλωση, ώστε να μειωθεί το κόστος διαχείρισης. Πρέπει άμεσα να ολοκληρώσουμε τις μελέτες για τις δεκάδες χωματερές στην Πελοπόννησο. Υπάρχει συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποκατάσταση».

Ο Π. Νίκας ευχαρίστησε, τέλος, τον Δήμο Τρίπολης για το γεγονός ότι «για μια μακρά περίοδο πήρε τα σκουπίδια του Δ. Σπάρτης, της Μάνης και της Ελαφονήσου», ενώ εγκωμίασε και τον  Δ. Σπάρτης, «για την πολύ καλή συνεργασία και τη φερεγγυότητά του. Ήταν από τους καλύτερους δήμους όσον αφορά την πληρωμή των τελών». Τέλος, ευχαρίστησε τον Στ. Αργειτάκο, τους αντιπεριφερειάρχες Χρήστο Λαμπρόπουλο και Ανδρέα Τσουκαλά, καθώς και τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρο Βερούτη, «που ήταν συνεχώς παρών και παρακολουθούσε διαρκώς την εξέλιξη των έργων».

Τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Σταύρος Αργειτάκος, ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του έργου. «Μια προσπάθεια δεκαετιών με προβλήματα, σήμερα φτάνει στο τέλος». Αναφέρθηκε επαινετικά στον Π. Νίκα για την αποπεράτωση του πρότζεκτ, καθώς όπως είπε, «όπου χρειάστηκε έβαζε πλάτη κι έδινε λύση». Όπως είπε, υπήρχε ακόμα «καλό κλίμα σε αυτή τη δημοτική περίοδο, καθώς με την πλειοψηφία των δήμων-μέλων του ΦΟΔΣΑ ήμασταν σε αγαστή συνεργασία, όπως και με την ανάδοχο εταιρεία». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι και η κυβέρνηση στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια, δίνοντας βοήθεια και λύση σε αρκετά προβλήματα.

«Οι πολίτες της Πελοποννήσου, όπως και οι επόμενες Δημοτικές Αρχές, ξεκινούν με ένα τεράστιο πρόβλημα μείον», υποστήριξε ο Στ. Αργειτάκος.

Έκθεση εικόνων

NIKOLAROS
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti