Τελικός γύρος για ανάδοχο στο φράγμα Κελεφίνας

Ανοίχτηκαν οι προσφορές και ακολουθεί η αξιολόγηση

Παρασκευή, 22 Σεπτέμβριος 2023 20:36 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τελικός γύρος για ανάδοχο στο φράγμα Κελεφίνας

Σε μία από τις πλέον κομβικές φάσεις προς την κατασκευή του βρίσκεται αυτές τις ημέρες το έργο του Φράγματος της Κελεφίνας, που αποσκοπεί στην επαρκή άρδευση της ευρύτερης περιοχής της Λακωνίας, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες. Στις 14 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η προθεσμία υποβολής προσφορών, στο πλαίσιο της δημοπράτησης της υποδομής και στις 20 Σεπτεμβρίου αποσφραγίστηκαν οι υποβληθείσες προτάσεις. Επόμενο βήμα θα είναι η αξιολόγηση των προσφορών -καταρχάς- από τεχνικής και αμέσως μετά από οικονομικής διάστασης. Από εκεί και πέρα, εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» κι αναδειχθεί ανάδοχος, με δεδομένη τη διασφάλιση της χρηματοδότησης, σειρά θα έχει η υπογραφή της σύμβασης. Στη συνέχεια, το έργο θα μπει σε τροχιά υλοποίησης, με εκτιμώμενη διάρκεια εργασιών 38 μήνες από την επικύρωση της σύμβασης.
Σημειώνεται ότι στις αρχές του περασμένου Ιουλίου το έργο βγήκε αισίως προς δημοπράτηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, βάσει των προαναφερθέντων χρονοδιαγραμμάτων.

Τα προτεινόμενα έργα κατασκευάζονται εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Οινούντος του Δήμου Σπάρτης. Το συνολικό κόστος του πρότζεκτ ανέρχεται σε 31,5 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, συγχρηματοδοτούμενο κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και κατά 25% από εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Η εν λόγω πράξη με τίτλο «Κατασκευή Φράγματος Κελεφίνας Ν. Λακωνίας» είναι ενταγμένη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

«Να ξεκινήσει ένα έργο πνοής
για τη Λακωνία»
Για τις τελευταίες εξελίξεις με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την αποσφράγιση των προσφορών του έργου ενημέρωσε και ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ, Θανάσης Δαβάκης, ο οποίος συμπληρωματικά επεσήμανε: «Σχετικά με το ζήτημα των δικτύων του φράγματος, που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, βρισκόμαστε στο στάδιο της διαμόρφωσης των τευχών δημοπράτησης, προκειμένου να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης. Ο ανάδοχος που θα προκύψει, υποχρεούται να διαβουλευθεί με όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, για το σοβαρό ζήτημα των δικτύων».

«Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ταχύτερη ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, προκειμένου να ξεκινήσει ένα έργο πνοής για τη Λακωνία», τόνισε ο Θ. Δαβάκης.

Το αντικείμενο του έργου
Το αντικείμενο του έργου αφορά  στην κατασκευή αρδευτικού χωμάτινου φράγματος ύψους 51 μέτρων επί του ποταμού Κελεφίνας (Οινούς), παραποτάμου του Ευρώτα, με εκτιμώμενο όγκο  ταμιευτήρα 15.000.000 κυβικών μέτρων περίπου. Σκοπός είναι η κάλυψη των αναγκών άρδευσης της κατάντη πεδιάδας, έκτασης περίπου 28.000 στρεμμάτων, όπου οι ετήσιες ανάγκες σε νερό άρδευσης για την εξυπηρέτησή της, έχουν εκτιμηθεί περίπου σε 12,5 εκατ. κυβικά μέτρα.

Το φράγμα τοποθετείται 350 μ. περίπου κάτωθι της συμβολής με δευτερεύον υδατόρευμα που διέρχεται ανατολικά από το Ροζανίτικο Όρος. Η θέση του έργου είναι εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Οινούντος και απέχει 6 χλμ. περίπου ΝΔ της Τοπικής Κοινότητας Βρεσθένων και 11 χλμ. ΒΑ της πόλης της Σπάρτης.

Πέραν των αρδευτικών αναγκών περιοχών της ΔΕ Οινούντος (όπως Σελλασία, Κονιδίτσα, Βρέσθενα, Βασσαράς Βουτιάνοι, Θεολόγος κλπ), παραευρώτειων κοινοτήτων του Δήμου Σπάρτης, περιοχές της ΔΕ Μυστρά και Φάριδος, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στο παρελθόν, επιδίωξη είναι μέσω του φράγματος να υπάρξει κάλυψη περιοχών της ΔΕ Θεραπνών κ.ά..

Στα έργα του φράγματος περιλαμβάνονται ακόμα τα έργα κατασκευής και αποκατάστασης της οδοποιίας, των προσπελάσεων που θίγονται από την κατασκευή του ταμιευτήρα του φράγματος: α) του τμήματος της υφιστάμενης οδού που συνδέει την ΕΟ Τρίπολης – Σπάρτης με τα γύρω χωριά της περιοχής η οποία κατακλύζεται, β) της μόνιμης οδού προσπέλασης της στέψης του φράγματος και γ) της προσπέλασης του κτιρίου δικλίδων και οργάνων.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti

Η δική σας είδηση