«Από τα καλύτερα της χώρας στην αιμοδοσία το Νοσοκομείο Σπάρτης»

Εκθείασε τη μονάδα και την αξία της προσφοράς ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Π. Κατσίβελας από τη Λακωνία (VIDEO)

Πέμπτη, 01 Φεβρουάριος 2024 07:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Από τα καλύτερα της χώρας στην αιμοδοσία το Νοσοκομείο Σπάρτης»

Τη Λακωνία επισκέφθηκε χθες Τετάρτη (31/1) ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), Παναγιώτης Κατσίβελας, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Πελοπόννησο, που ξεκίνησε από τον νομό και θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο (1-2/2) στη Μεσσηνία.

Αρχικά, ο επικεφαλής του φορέα βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου του ΚΕΕΜ, όπου παρακολούθησε προγραμματισμένη δράση αιμοδοσίας από στρατεύσιμους και στελέχη του Κέντρου. Πληροφορίες του «ΛΤ» θέλουν τη συμμετοχή να ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, ενώ ο Π. Κατσίβελας συνομίλησε με τα μέλη της κοινότητας του ΚΕΕΜ και τους επαίνεσε για την πρόθυμη προσφορά τους.
Στη συνέχεια, ο ισχυρός άνδρας του ΕΚΕΑ μετέβη στις εγκαταστάσεις του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας-ΝΜ Σπάρτης, όπου είχε συναντήσεις με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Τμήματος Αιμοδοσίας και τη διοικήτρια της μονάδας, Εύη Παπαγεωργίου. Ο κ. Κατσίβελας ενημερώθηκε για την πορεία της αιμοδότησης στην περιοχή και δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τα υψηλά ποσοστά προσέλευσης πολιτών σε αυτή την πράξη ανθρωπιάς. Προέτρεψε δε σε περαιτέρω προσπάθειες-δράσεις προσέλκυσης ακόμα μεγαλύτερου αριθμού αιμοδοτών στο εγγύς μέλλον.

Επεκτείνεται η σταθερή «γέφυρα»
συνεργασίας ΓΝ Λακωνίας-ΕΚΕΑ
«Είναι μεγάλη μας τιμή να βρίσκεται ο πρόεδρος στο Νοσοκομείο Σπάρτης. Έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν», ανέφερε σε κοινές δηλώσεις των δύο πλευρών η διοικήτρια του ΓΝ Λακωνίας-ΝΜ Σπάρτης, Εύη Παπαγεωργίου. Η ίδια σημείωσε ότι «το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας μάς έχει βοηθήσει πάρα πολύ με την αρωγή του το προηγούμενο διάστημα και ιδίως με την υγειονομική κρίση της πανδημίας Covid-19», ενώ παρατήρησε ότι το ΕΚΕΑ «επιτελεί μεγάλο έργο στον τομέα της αιμοδοσίας. Είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν δράσεις συνεργασίας». Η κ. Παπαγεωργίου είπε ακόμα ότι «το Νοσοκομείο Σπάρτης είναι από τους φορείς που έχουν μια σωστά στελεχωμένη αιμοδοσία με καλά αποτελέσματα».

Ο Π. Κατσίβελας έπλεξε το εγκώμιο της διοικήτριας του ΓΝ Λακωνίας, χαρακτηρίζοντάς την, «ως ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη που έχει το Υπουργείο Υγείας στη λειτουργία του ΕΣΥ». Υπογράμμισε ότι «το Νοσοκομείο Σπάρτης είναι από τα πολύ καλά νοσοκομεία της χώρας μας όσον αφορά την αιμοδοσία, αλλά και βεβαίως στις άλλες δράσεις του. Το ποσοστό του εθελοντικού αίματος που συγκεντρώνει το Νοσοκομείο Σπάρτης ξεπερνά το 83%, όταν ο μέσος όρος της χώρας είναι λίγο κάτω από το 70%. Κατά συνέπεια στην αιμοδοσία γίνεται πάρα πολύ σημαντική εργασία». Επεσήμανε ακόμα ότι «σκοπός της παρουσίας μου είναι να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας για ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα».

Ο αντίκτυπος διακοπών
και γεγονότων
Ο πρόεδρος του οργανισμού μίλησε ακόμα και για τη «συγκινητική προσφορά των Ελλήνων» μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ όπως είπε και στη συνέντευξή του στον «ΛΤ», επέμεινε ιδιαίτερα στην αιμοδότηση σε σταθερή συχνότητα, ως βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων αίματος. Επανέλαβε δε ότι «η αιμοδοσία είναι σύστημα που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως οι περίοδοι διακοπών. Στη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, του Πάσχα, αλλά κυρίως του καλοκαιριού, προκαλούνται ελλείψεις αίματος στο διάστημα που ακολουθεί, λόγω μειωμένης προσφοράς. Ακόμα και ο καιρός επιδρά αρνητικά», υποστήριξε. Για να καταδείξει την επιρροή -θετική ή αρνητική- μικρών και μεγάλων γεγονότων στην αιμοδοσία, ο Π. Κατσίβελας αποκάλυψε: «Ο α΄ γύρος των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών είχε τόσο αρνητική επίδραση, που το διάστημα Παρασκευή με Δευτέρα συγκεντρώσαμε μόνο 3.000 μονάδες αίματος, όταν τον καλό καιρό συλλέγουμε πάνω από 7.000 μονάδες. Είναι μια δύσκολη εξίσωση αυτή της επάρκειας, που καλούμαστε να λύσουμε», τόνισε.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti