Απόβαση με τρακτέρ στη Σπάρτη αποφάσισαν οι Λάκωνες αγρότες

Παραμένουν στο μπλόκο του Δαφνίου και εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους - Στην πανελλαδική σύσκεψη της Λάρισας μετείχε αντιπροσωπεία τους

Πέμπτη, 08 Φεβρουάριος 2024 13:42 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Απόβαση με τρακτέρ στη Σπάρτη αποφάσισαν οι Λάκωνες αγρότες

Την ώρα που τα αγροτικά μπλόκα υπερβαίνουν τα 60 σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών, σε παναγροτική σύσκεψη που διεξήχθη την Τρίτη (6/2) στη Λάρισα, οι αγρότες επανέλαβαν τις προθέσεις και τα αιτήματά τους, ενώ καθόρισαν και τη σκληρή στάση που θα τηρήσουν το επόμενο διάστημα. Στην πανελλαδική συνέλευση η οποία απέδωσε την έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος διεκδικήσεων προς την κυβέρνηση, έδωσε το «παρών» και αντιπροσωπεία του μπλόκου της Λακωνίας, που έχει στηθεί εδώ και δύο περίπου εβδομάδες στο 17ο χλμ. της ΕΟ Σπάρτης-Γυθείου.

Με την επιστροφή στη βάση τους, τα μέλη των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων της Λακωνίας ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για τις αποφάσεις της Λαρισινής συγκέντρωσης, ενώ σε παλλακωνική σύσκεψη την Τετάρτη (7/2) στο μπλόκο του Δαφνίου, ψηφίστηκε η συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα τις επόμενες ημέρες.

Αποφασίστηκαν συγκεκριμένα οι εξής δράσεις στον άξονα Δαφνίου-Σπάρτης:
-Παρασκευή 9/2 – 16.00: αποκλεισμός του κόμβου Δαφνίου (γέφυρα Κυρομίτη) για 2 ώρες.
-Κυριακή 11/2: κοινή σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων με τα σωματεία και τους φορείς της Λακωνίας.
-Δευτέρα 12/2 - πρωί: συγκέντρωση στη νέα είσοδο Σπάρτης και συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης.

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω»
«Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε. Δεν κάνουμε βήμα πίσω», ξεκαθαρίζουν οι Λάκωνες αγροτοκτηνοτρόφοι μέλη των Συλλόγων Αν. Μάνης, Ευρώτα και Σπάρτης και προσθέτουν: «Οργανώνουμε την πάλη μας για την επιβίωσή μας. Με τα τρακτέρ στους δρόμους μπορούμε να επιβάλλουμε τα δίκαια αιτήματά μας».

Κόστος, εισόδημα και τιμές
«καίνε» τους παραγωγούς
Οι απαιτήσεις των παραγωγών:
«- μείωση του κόστους παραγωγής με θέσπιση αφορολόγητου πετρελαίου
- πλαφόν 0,07 ευρώ στη κιλοβατώρα για το αγροτικό και κτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση σε αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές.
- να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ.  
- αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα προϊόντα που υπέστησαν ζημίες και φυσικές ασθένειες και αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών από τον ΕΛΓΑ.  
- τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση».

Συνταξιούχοι ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Λακωνίας:
«Αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των αγροτών»
Εν τω μεταξύ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ -ΕΦΚΑ Λακωνίας, σε ανακοίνωσή του «χαιρετίζει το δίκαιο αγώνα των αγροτών και απαιτεί την ικανοποίηση των δίκαιων και κυρίως αναγκαίων για την επιβίωσή τους αιτημάτων τους».

Όπως τονίζει, «η πολιτική των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατακρεούργησαν τα δικαιώματα των συνταξιούχων που κατάντησαν τις συντάξεις επιδόματα πείνας, είναι η ίδια που φτωχοποιεί την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και ευθύνεται που τα αγροτικά προϊόντα φτάνουν πανάκριβα στο ράφι, την ίδια ώρα που οι αγρότες φτάνουν σε αδιέξοδα και εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες τους».

Τέλος, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ υπογραμμίζει: «Καλούμε τους συνταξιούχους να εκφράσουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα των αγροτών.

Η θετική εξέλιξη των αγώνων των αγροτών θα δημιουργήσει ευνοϊκές προϋποθέσεις για τους αγώνες που δίνουν και οι συνταξιούχοι».

Λαϊκή Συσπείρωση:
«Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία του ΠΣ
πόνταραν στο “ξεφούσκωμα” των  κινητοποιήσεων»
Και η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου συντάσσεται στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων παραγωγών που βρίσκονται στα μπλόκα της Λακωνίας, της Καλαμάτας και του Άστρους. Όπως τονίζει, «στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτών που δικαίως κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους μετά και τις απαράδεκτες εξαγγελίες του πρωθυπουργού! Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΕΣΥ) Πελοποννήσου, με ψέματα, συκοφαντίες, άσφαιρες εξαγγελίες, πόνταραν στο “ξεφούσκωμα” των  κινητοποιήσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία της διοίκησης του ΠΕΣΥ ουσιαστικά αρνείται να συζητήσει άμεσα θέμα στήριξης των αιτημάτων των αγροτών, εξυπηρετώντας με τη στάση αυτή την κυβέρνηση. Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να θέσει άμεσα θέμα συζήτησης στο ΠΕΣΥ για τη στήριξη των αγροτικών κινητοποιήσεων και των αιτημάτων των αγροτών, να πιέσουμε τώρα την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τις δίκαιες διεκδικήσεις τους».

ΥπΑΑΤ: «Εμμένουμε στον διάλογο
με τους αγρότες»
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχειρεί να χτίσει γέφυρα επικοινωνίας και διαβούλευσης με τους αγρότες, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις και να βρει σημείο επαφής μαζί τους, ώστε να επέλθει αποκλιμάκωση της τεταμένης σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Στην κατεύθυνση αυτή, είναι χαρακτηριστικό ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διεμήνυσε ότι «εμμένει στο διάλογο με τους αγρότες, γιατί μόνο μέσα από το διάλογο επιλύονται τα προβλήματα. Η σταθερή αυτή θέση της κυβέρνησης παραμένει εν ισχύ και ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης και σήμερα καλεί τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα να συγκροτήσουν μια 20μελή αντιπροσωπεία και να προσέλθουν σε διάλογο για τα ζητήματα που θέτουν, έχοντας ανοιχτούς τους δρόμους».

Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα έστειλε και την Τετάρτη (7/2) ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης κατά την επίσκεψή του στη συνέλευση του μπλόκου στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού. Μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός ζήτησε από τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα «να ορισθεί αντιπροσωπεία από το πανελλαδικό συντονιστικό των μπλόκων και να κανονίσουμε άμεσα συνάντηση», καθώς «τελικά όπως φάνηκε και σήμερα μέσα από τη συζήτηση προκύπτουν απαντήσεις. Απαντήσεις που είναι απολύτως ενισχυτικές και στην ουσία κλείνουν πληγές».

Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ και η κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι «τα προβλήματα έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής και της ενεργειακής κρίσης με αποτέλεσμα να εντείνεται και η αγωνία των αγροτών και η αβεβαιότητα για το αύριο». Όπως είπε ο Λ. Αυγενάκης, «ο κόσμος έχει ανασφάλεια και αγωνία για την επόμενη μέρα. Και εμείς είμαστε εδώ, με εντολή του πρωθυπουργού, για να βάλουμε πλάτη με όλες μας τις δυνάμεις. Ξέρουμε πολύ καλά τι περνάνε, δεν είναι εύκολο αυτό που συμβαίνει, όμως δεν είναι μόνοι τους. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουμε αποδείξει ότι είμαστε διαχρονικά και θα παραμείνουμε στο πλευρό των αγροτών», υποστήριξε ο υπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti