Τρίμηνη παράταση για διασύνδεση POS ζητεί το Επιμελητήριο Πελοποννήσου

«Κώλυμα με την ολοκλήρωση των αναβαθμίσεων» - Χαμηλή η πρόοδος και στη Λακωνία

Τετάρτη, 03 Απρίλιος 2024 20:14 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τρίμηνη παράταση για διασύνδεση POS ζητεί το Επιμελητήριο Πελοποννήσου

Υπό το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στην αγορά στο πεδίο της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών-POS που είχε αναδείξει με ρεπορτάζ και ο «ΛΤ», να δοθεί παράταση 3 μηνών στην εγκατάσταση ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Σημειώνεται ότι η τελευταία διορία που είχε χορηγήσει το υπουργείο έληξε στις 31 Μαρτίου 2024, ωστόσο όπως είχε καταγράψει ο «ΛΤ», στα μέσα Μαρτίου η διαδικασία μετά βίας είχε ολοκληρωθεί κατά 20% σε ένα σύνολο συσκευών που υπερβαίνει τις 2.500 στον νομό. Υπό το φόβητρο πλέον των βαριών προστίμων ύψους ως και 20.000 ευρώ, να ελλοχεύει, για όσους δεν πρόλαβαν να ενταχθούν εγκαίρως στο σύστημα ακόμα και μέσω του «παραθύρου» των ραντεβού, η επιμήκυνση της προθεσμίας κρίνεται μονόδρομος, όπως μεταφέρουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και τεχνικού κόσμου στη Λακωνία. Εξάλλου, σε διάστημα περίπου 15 ημερών, η ροή της διασύνδεσης έχει κυλήσει μεν, όμως οι εκκρεμότητες παραμένουν σε σημαντικό βαθμό.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου επισημαίνει:

«Εξέπνευσε και η παράταση που είχε δοθεί μέχρι 31 Μαρτίου 2024 για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, χωρίς να έχει δοθεί ουσιαστική λύση στην πληθώρα των προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν για τους επαγγελματίες – μέλη μας.

Ζητάμε από την Πολιτεία να κατανοήσει τα τεχνικά προβλήματα στη εγκατάσταση των POS, τα οποία δεν οφείλονται στις επιχειρήσεις και να δοθεί δεύτερη παράταση 3 μηνών, ήτοι μέχρι 30 Ιουνίου 2024.

Το αίτημα μας αυτό στηρίζεται στο γεγονός ότι υπάρχει κώλυμα με την ολοκλήρωση των αναβαθμίσεων των POS, καθώς οι τεχνικοί δεν δέχονται τα vouchers των επιχειρήσεων, ώστε να εξοφληθούν και να ολοκληρωθούν οι αναβαθμίσεις. Παράλληλα, πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στους υπόχρεους προς διασύνδεση επιχειρηματίες».

Απαλλαγή, μείωση, ρύθμιση,
ακατάσχετος λογαριασμός
Προκειμένου να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία, το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει:

«-μια εύλογη περίοδος απαλλαγής των επιχειρήσεων από τα πρόστιμα myDATA & E-send.
-μείωση του κόστους των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών από τις εμπορικές τράπεζες
-ρύθμιση με περισσότερες δόσεις.
-ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός».

Επιπλέον, καλεί τον αρμόδιο υπουργό «να εξετάσετε το θέμα που προκύπτει με τις επιχειρήσεις που χρωστούν και αποκλείονται από τη διαδικασία των POS, να υπάρχει άρση της κατάσχεσης όταν υπάρχει ρύθμιση, η επαναφορά του αφορολόγητου σε επιχειρήσεις που έχουν απλογραφικά βιβλία και η εξαίρεση του τεκμηρίου για τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα φοροδιαφυγής».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti