Νέες «καμπάνες» από την Πυροσβεστική για «απρόσεκτη» καύση σε χωράφια

Πέμπτη, 04 Απρίλιος 2024 17:34 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Νέες «καμπάνες» από την Πυροσβεστική για «απρόσεκτη» καύση σε χωράφια

Σε εγρήγορση βρίσκεται το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης, εν μέσω υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών και λίγο πριν την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Οι καιρικές συνθήκες άλλωστε έδειξαν την επικινδυνότητά τους με τις πρόσφατες πυρκαγιές στο νομό, πριν καλά-καλά μπει ο Απρίλιος.

Έτσι, οι έλεγχοι είναι πυκνοί και τα πρόστιμα «πέφτουν βροχή» σε απρόσεκτους που εκτελούν εργασίες. Σε συνέχεια των συλλήψεων και προστίμων που προηγήθηκαν για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια, οι ανακριτικοί υπάλληλοι της ΠΥ Σπάρτης επέβαλαν δύο νέα πρόστιμα, αυτή τη φορά γιατί δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα κατά τη διάρκεια καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 2 Απριλίου, διοικητικό πρόστιμο αξίας 500€ επιβλήθηκε σε έναν ημεδαπό στην περιοχή Καλογωνιάς και αντίστοιχο πρόστιμο σε ημεδαπή στην κοινότητα Σκούρας του Δ. Σπάρτης.

Τα απαραίτητα μέτρα
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η καύση των κλαδεμάτων καλλιεργειών επιτρέπεται έως και την 30η Απριλίου, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα προληπτικά και λοιπά μέτρα πυροπροστασίας:

- Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία την προηγούμενη ημέρα της καύσης, για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν, προκειμένου να λάβει γνώση σχετικά με τη δυνατότητα διενέργειας της καύσης.

- Η διενέργεια καύσης αποφεύγεται όταν οι επικρατούσες τοπικές καιρικές συνθήκες ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωσης πυρκαγιάς.

- Τηρούνται ικανές αποστάσεις των προς καύση υλικών από στύλους και πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στύλους τηλεπικοινωνιών και φωτισμού, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, υγραερίου, υγρών καυσίμων, άλλων εύφλεκτων υλικών και όρια ιδιοκτησίας.

- Δημιουργείται ψιλή ζώνη με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον δέκα μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή/δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών μέτρων.

- Υφίσταται επόπτευση καθ’ όλη τη διάρκεια της καύσης.

- Εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα νερού, τουλάχιστον 200 λίτρων νερού ή άλλων μέσων (υδροφόρων, γεωργικών ελκυστήρων, πτυοσκάπανων κ.λπ.), για την αποτελεσματική καταστολή της φωτιάς, εάν αυτό καταστεί δυνατό.

- Επακολουθεί σβήσιμο της φωτιάς, κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με αδρανή υλικά και ενδελεχής έλεγχος για διαπίστωση πλήρους κατάσβεσης, ενώ όπου είναι δυνατό να ενσωματώνεται η στάχτη εντός δύο ημερών από την καύση.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα