Κόκκαλης: Οξύς περιβαλλοντικός κίνδυνος από μεταγγίσεις πετρελαιοειδών στον Λακωνικό Κόλπο (Βίντεο)

Δευτέρα, 29 Απρίλιος 2024 16:59 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κόκκαλης: Οξύς περιβαλλοντικός κίνδυνος από μεταγγίσεις πετρελαιοειδών στον Λακωνικό Κόλπο (Βίντεο)

Τον ακραίο περιβαλλοντικό κίνδυνο που προκύπτει για την Πελοπόννησο από τη συνεχιζόμενη πρακτική μετάγγισης πετρελαϊκών φορτίων στον Λακωνικό Κόλπο, επεσήμανε ο γραμματέας του «Κόσμου», Πέτρος Κόκκαλης, κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε στην περιοχή. Μαζί του βρέθηκαν και οι υποψήφιες ευρωβουλεύτριες του κόμματός του, Χριστίνα Ευθυμιάτου, Μπεατρίς Σεμακούλα και Ευδοκία Τσαγκλή. Υπενθύμισε μάλιστα, ότι σε ερώτηση που είχε καταθέσει στην Κομισιόν, όταν ο ίδιος ήταν ευρωβουλευτής, ο αρμόδιος Επίτροπος απάντησε ότι «τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν πρόσθετη ή αυστηρότερη νομοθεσία, εφόσον η νομοθεσία είναι συμβατή με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο». Κάτι «που αρνείται να πράξει η Ελλάδα», υπογράμμισε.

Αυτοψία εν πλω
Ο Πέτρος Κόκκαλης, έκανε αυτοψία στα ανοιχτά του Γυθείου, με σκάφος το οποίο μετέφερε όλο το κλιμάκιο των εκπροσώπων του «Κόσμου» στα ύδατα όπου πραγματοποιούνται οι μεταγγίσεις πετρελαίου. Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας υπογράμμισε ότι «οι πρακτικές αυτές συνιστούν ακραίο περιβαλλοντικό κίνδυνο για τη Λακωνία, συμπεριλαμβανομένης μίας περιοχής Natura2000, την αλιεία, τον τουρισμό, καθώς και τη βιοποικιλότητα του τόπου». Παράλληλα, επεσήμανε ότι η «πρακτική αυτή δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα τόσο για την αναγκαιότητα να γίνονται σε διεθνή ύδατα άνευ ελέγχου, όσο και για την προέλευση των καυσίμων αυτών».

Στο όριο νομιμότητας και παρανομίας
Ο γραμματέας του «Κόσμου» εξήγησε ότι τα μεγάλα αυτά πετρελαιοφόρα παραμένουν για μέρες στο όριο των 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές προκειμένου να αποφεύγουν τον έλεγχο φορτίου αλλά και τα τέλη ελλιμενισμού. Υπογράμμισε, δε ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα εντάθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τους διεθνείς περιορισμούς που επιβλήθηκαν στο καθεστώς Πούτιν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η κυβέρνηση βαπτίζει το λαθρεμπόριο, “συνήθη πρακτική”»
Ο Π. Κόκκαλης έθεσε την ελληνική κυβέρνηση προ των ευθυνών της κατηγορώντας την ότι βαπτίζει το λαθρεμπόριο «συνήθη πρακτική διεθνώς», αρνούμενη να λάβει μέτρα ενώ υπενθύμισε ότι «σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ευρωβουλή, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος απάντησε πως “τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν πρόσθετη ή αυστηρότερη νομοθεσία, εφόσον η νομοθεσία είναι συμβατή με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο”, κάτι που αρνείται να πράξει η Ελλάδα», σε αντίθεση με την Ισπανία «που έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου».

Τι σημαίνει ενδεχόμενη διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα
Ο Πέτρος Κόκκαλης, τέλος, αναφέρθηκε και στις συνέπειες μιας ενδεχόμενης διαρροής πετρελαίου στη θάλασσα, οι οποίες είναι σοβαρές και πολύπλοκες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον:

«-Υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων: Οι άνθρωποι που εργάζονται και κατοικούν κοντά στις μολυσμένες περιοχές μπορεί να εκτεθούν σε τοξικές ουσίες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα, αναπνευστικές διαταραχές και άλλες υγειονομικές επιπτώσεις.

-Οικονομικές συνέπειες: Οι διαρροές πετρελαίου μπορούν να πλήξουν τοπικές οικονομίες, ειδικά τις βασισμένες στην τουριστική βιομηχανία, την αλιεία, την ιχθυοκαλλιέργεια και την γεωργία, με απώλεια εισοδήματος για τους εργαζόμενους.

-Επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή: Το πετρέλαιο μπορεί να προκαλέσει τον πνιγμό θαλάσσιων πτηνών και θηλαστικών, καθώς καλύπτει τα φτερά και το τρίχωμά τους, μειώνοντας την ικανότητά τους να διατηρούν τη θερμότητα και να επιπλέουν. Επίσης, το δηλητηριώδες πετρέλαιο μπορεί να επηρεάσει τα αβγά και τις προνύμφες των θαλάσσιων ειδών, μειώνοντας τα επίπεδα αναπαραγωγής και επιβίωσης.

-Διαταραχές στα οικοσυστήματα: Η ρύπανση μπορεί να διαταράξει το φυσικό ισοζύγιο των οικοσυστημάτων, προκαλώντας μακροχρόνιες ζημιές στις θαλάσσιες και παράκτιες κοινότητες.»

Δ.Π.

Ακολουθεί βίντεο που έχει αναρτηθεί στον προσωπικό λογαριασμό Instagram της Ευδοκίας Τσαγκλή, με δήλωση της ίδιας και του Πέτρου Κόκκαλη:

 

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti