Πρωτοφανής σε συμμετοχή και παλμό, για τα τοπικά δεδομένα, ήταν η διαδήλωση για τη βιωσιμότητα του Κέντρου Υγείας στο Γύθειο, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (5/6).
Εντείνοντας τις διαμαρτυρίες τού τελευταίου διαστήματος απέναντι στον διαφαινόμενο κίνδυνο για τη λειτουργική επάρκεια της μονάδας, οργανώθηκε νέα δράση με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Γυμνασίου και Λυκείου Γυθείου, καθώς και των 1ου, 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Γυθείου. Σημείο συγκέντρωσης και εκκίνησης του συλλαλητηρίου ήταν το μνημείο ηρώων, απ’ όπου οι διαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία με κατάληξη στο ΚΥ. Με φωνές, συνθήματα, πανό και πλακάτ, ένα πραγματικό «ποτάμι» Γυθειατών όλων των ηλικιών διεμήνυσε προς όλες τις πλευρές: «Λέμε όχι στον υποβιβασμό της Δημόσιας Υγείας. Το Κέντρο Υγείας δεν θα κλείσει».
Την κινητοποίηση στήριξαν δυναμικά οι κάτοικοι του Γυθείου, που αγωνιούν για την έκβαση ενός μείζονος θέματος, όχι μόνο για την καθημερινότητα, αλλά και της αξιοπιστίας ενός τόπου που αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό.
Δείτε το video
Εργαζόμενοι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα
Υγείας Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου-6η ΥΠΕ:
«Απεριόριστη η συμπαράστασή μας»
Τη αμέριστη στήριξή του στη διαδήλωση διατράνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και υπαλλήλωντης 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Απευθυνόμενος σε εργαζομένους του ΚΥ και τους πολίτες του Γυθείου, ο σύλλογος υπογραμμίζει πως «συμπαραστέκεται και συντάσσεται με το κείμενο διαμαρτυρίας σας για τα όσα συμβαίνουν στη μονάδα σας και χαιρετίζει τη συγκέντρωση σας στο μνημείο ηρώων Γυθείου την Τετάρτη 5 Ιουνίου. Θα προτιμούσαμε να ήμασταν παρόντες στη διαμαρτυρία σας, αλλά τόσο αλλεπάλληλα γεγονότα σαν το δικό σας σε άλλες περιοχές, όσο και η απόσταση που μας χωρίζει δεν το επέτρεψαν. Είναι άλλωστε η απόσταση σας- όχι από εμάς αλλά από το πλησιέστερο αστικό κέντρο- η ίδια που καθιστά επιβεβλημένη όχι μόνο την απρόσκοπτη και συνεχή λειτουργία του Κέντρου Υγείας της περιοχή σας, αλλά την ίδια την ενίσχυση του. Είναι η ανάγκη για μια σοβαρή περιφερειακή και τουριστική ανάπτυξη, που σε οποιοδήποτε σοβαρό κράτος του κόσμου αυτά θα τα είχε ως δεδομένα».
«Αντί αυτών», ισχυρίζεται ο σύλλογος, «η μόνιμη επωδός την οποία ακούμε είναι “αν πρόκειται να υπολειτουργήσει το νοσοκομείο προτιμώ να κλείσει το Κέντρο Υγείας”. Το εισπράττουμε ως απάντηση είτε το νοσοκομείο είναι δίπλα στο Κέντρο Υγείας, είτε αυτό απέχει ώρα ή ώρες μακριά. Λες και φταίνε οι εργαζόμενοι ή φταίνε οι φορολογούμενοι πολίτες γιατί τα νοσοκομεία, ακόμα και τα νεόκτιστα ή προσφάτως συντηρημένα και πολυφωτογραφημένα έμειναν χωρίς προσωπικό και ικανές διοικήσεις. Και κάπως έτσι, πολύ φοβόμαστε ότι ο πολυδιαφημισμένος Νέος Υγειονομικός Χάρτης, ο οποίος για εμάς είναι απαραίτητος για την ανασύνταξη και αναδιάταξη δυνάμεων και πόρων, για το υπουργείο και τη διοίκηση της 6ης Υ.Πε. θα είναι ένας χάρτης με νέους σταθμούς ΕΚΑΒ -ενίοτε με πληρώματα που δεν θα είναι υγειονομικοί- στη θέση των μονάδων μας».
Λένε ακόμα οι εργαζόμενοι Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς τους κινητοποιηθέντες στο Γύθειο: «Για εσάς είναι αναιτιολόγητη και δείγμα απόπειρας εργασιακού εκφοβισμού η απομάκρυνση της προηγούμενης διεύθυνσης της μονάδας σας. Εμείς από τη μεριά μας μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι την ώρα που εργαζόμενοι κρίνουν αναιτιολόγητη μια τέτοια απόφαση, άλλες, πολλές περιπτώσεις κυριολεκτικά άφαντων, άσχετων και αντιπαραγωγικών, διακεκριμένων στην παρατυπία και στην παραβίαση διοικήσεων παραμένουν στη θέση τους παρά τις κλήσεις μας για τον έλεγχο τους από τη διοίκηση.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη συγκέντρωση σας, χαιρετίζουμε την κοινή διεκδίκηση με την τοπική κοινωνία και την επιδίωξη σας, εφόσον αυτό είναι δυνατόν, ο αγώνας να είναι κοινός με τους πολίτες και τις τοπικές αρχές και σας δηλώνουμε την απεριόριστη συμπαράστασή μας, όπου και όσο μπορούμε να σας είμαστε χρήσιμοι».
Βίντεο από τον Νίκο Λιαράκο και το κανάλι TV ΓΥΘΕΙΟ (Youtube):




