Έτεινε ευήκοον ους στους λογιστές της Λακωνίας ο Χρίστος Δήμας

Τετάρτη, 10 Ιούλιος 2024 15:28 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Έτεινε ευήκοον ους στους λογιστές της Λακωνίας ο Χρίστος Δήμας

Συνάντηση αντιπροσωπίας του ΔΣ της  Ένωσης Φοροτεχνικών Λογιστών Λακωνίας (ΕΦΛΛ), με τον υφυπουργό Οικονομικών, Χρίστο Δήμα, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη (3/7) στην Αθήνα. Την αντιπροσωπία αποτελούσαν η πρόεδρος της Ένωσης, Παναγιώτα Παπαγιαννοπούλου και τα μέλη του ΔΣ, Σπύρος Καρούνης και Νίκος Μπλέτας. Συμμετείχαν οι βουλευτές Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικός και Θανάσης Δαβάκης, με τη μεσολάβηση των οποίων έγινε η συνάντηση.

Όπως μεταφέρεται από τους λογιστές, ο υφυπουργός «άκουσε τα θέματα και τα προβλήματα που τέθηκαν από την αντιπροσωπία της ΕΦΛΛ», και μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, «υποσχέθηκε να μελετήσει τα θέματα που του αναπτυχθήκαν».

Ζητήματα και προβλήματα  
Η αντιπροσωπία της Ένωσης Φοροτεχνικών Λογιστών Λακωνίας έθεσε στον υφυπουργό πολλά από τα ζητήματα και τα προβλήματα του κλάδου, όπως τους ασφυκτικούς χρόνους που πιέζουν για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες σε σχέση με την περσινή χρονιά έχουν καθυστερήσει χρονικά, λόγω των δυσκολιών που ανακύπτουν κατά την υποβολή τους (λχ λανθασμένες βεβαιώσεις αποδοχών, εσφαλμένα στοιχεία επιδομάτων, αναπηρίας τέκνων, εσφαλμένος υπολογισμός προκαταβολής κλπ). Καταγράφηκε ακόμα η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ υπουργείων και υπηρεσιών, με χαρακτηριστικό αναφερθέν παράδειγμα τη μη συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το Υπουργείο Οικονομικών με συνέπειες για τους αγρότες. Επίσης, καταδείχθηκε η έλλειψη συντονισμού ως προς τις ημερομηνίες που ξεκινά η λειτουργία της κάθε πλατφόρμας.

Η αντιπροσωπία τόνισε την επιτακτική ανάγκη να δοθεί ικανός χρόνος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από την στιγμή που θα είναι έτοιμο το σύστημα και όλες οι υπηρεσίες θα έχουν ανεβάσει όλες τις βεβαιώσεις και τα απαιτούμενα στοιχεία για τον σκοπό αυτό. Μίλησε για τη μεταφορά των καταληκτικών ημερομηνιών του Αυγούστου, στον μήνα Σεπτέμβριο, ώστε να μπορέσουν και οι λογιστές να αναπαυθούν.

Επισημάνθηκαν επιπλέον τα αναμενόμενα προβλήματα από την αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου, και τις τροποποιητικές που αναγκαστικά θα υποχρεωθούν να υποβάλουν οι φορολογούμενοι και οι λογιστές – φοροτεχνικοί μετά από έλεγχο των στοιχείων.

Στο τραπέζι της συνάντησης έπεσαν κα οι δυσκολίες στην εφαρμογή των «my DATA», ενώ ζητήθηκε η θεσμοθέτηση άδειας των λογιστών σε περίπτωση ασθένειας -ή εγκυμοσύνης στην περίπτωση γυναικών- με ταυτόχρονη παράταση των καταληκτικών ημερομηνιών των πελατών των συγκεκριμένων λογιστών και τη μη επιβολή προστίμων.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Φοροτεχνικών Λογιστών Λακωνίας έθιξαν δε, τον ρόλο που παίζουν στον χρόνο υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και οι εταιρείες πληροφορικής  πάνω στα  προγράμματα λογιστικής υποστήριξης των οποίων στηρίζονται τα γραφεία και οι οποίες φέτος ήταν σχετικά έτοιμες μετά τις 20/5/2024.

Τέλος, τέθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα των φοροτεχνικών-λογιστών στην επαρχία. Αναφέρθηκαν τα προβλήματα της ποιότητας των δικτύων -κακές συνδέσεις διαδικτύου και τηλεφωνίας, χαμηλές ταχύτητες.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti