«Καμπανάκι» για σπατάλη νερού στον Δήμο Ευρώτα

Έκκληση του αντιδημάρχου Νίκωνα Γεωργακόπουλου στους πολίτες για συνετή χρήση - Δεν αποκλείονται ακόμα και διακοπές αν εξακολουθήσει το φαινόμενο

Πέμπτη, 11 Ιούλιος 2024 07:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Καμπανάκι» για σπατάλη νερού στον Δήμο Ευρώτα

Περιστατικά κατασπατάλησης του νερού παρατηρούνται διαρκώς τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές του Δήμου Ευρώτα, τη στιγμή που η τάση των φαινομένων λειψυδρίας, λόγω και κλιματικής αλλαγής, καθίσταται κυρίαρχη σύμφωνα με τις προβλέψεις και εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας.

Σε τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Δ. Ευρώτα, Νίκωνας Γεωργακόπουλος, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ύδρευσης-Άρδευσης-Αποχέτευσης, τονίζει πως «τα αποθέματα του νερού είναι πολύτιμα για την ζωή μας και όλοι θα πρέπει να συμβάλλουμε με σχετική οικονομία και να μην σπαταλάμε άσκοπα το νερό», ώστε όπως προειδοποιεί «να αποφύγουμε τυχόν διακοπές υδροδότησης». Για τον λόγο αυτό, κ. Γεωργακόπουλος απευθύνει παράκληση σε όλους τους  δημότες του Δ. Ευρώτα «να αποφεύγουν την άσκοπη σπατάλη του και να περιορίζονται στην απαραίτητη και αναγκαία χρήση του».

Ωστόσο, για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και να αποφευχθούν προβλήματα υδροδότησης, απαραίτητη είναι και η συνεργασία των δημοτών. «Επειδή το νερό, ως το πολυτιμότερο αγαθό, αποτελεί δικαίωμα κάθε δημότη, είναι σημαντικότατη η από κοινού προσπάθεια για την εξασφάλισή του», παρατηρεί ο αντιδήμαρχος Δ. Ευρώτα.

Προέχει η ενημέρωση, έρχονται
απροειδοποίητοι έλεγχοι και πρόστιμα
Ο Νίκωνας Γεωργακόπουλος καλεί τα δημοτικά κοινοτικά συμβούλια να ενημερώσουν τους κατοίκους για την αποφυγή σπατάλης του πόσιμου – οικιακής χρήσης νερού σε αρδευτικές χρήσεις, οι οποίες όπως υπενθυμίζει, «πολλαπλασιάζουν τη ζήτηση, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των οικισμών».

Προκειμένου να υπάρξει διασφάλιση των υδάτινων πόρων της περιοχής, όπως διαμηνύει ο αντιδήμαρχος, «συνεργεία του δήμου θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένους και αιφνίδιους ελέγχους για τον εντοπισμό παράνομων υδροληψιών και στους παραβάτες θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα».

Ο αντιδήμαρχος ξεκαθαρίζει για τα κρούσματα παράνομων υδροληψιών: «Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, γι αυτό και αποτελεί κοινωνική πρόκληση η κλοπή του». Πάντως, πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση ενδεχομένως απαιτηθεί, ο κ. Γεωργακόπουλος προτρέπει σε μια υπεύθυνη στάση: «Η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, μας αφορά όλους. Η ευαισθητοποίηση, η κατανόηση, και συνεργασία των δημοτών και επισκεπτών είναι απαραίτητη και προηγείται κάθε άλλης ενέργειας».

Τι προβλέπει ο κανονισμός Δ. Ευρώτα
Οι ανάγκες για κατανάλωση νερού από το δίκτυο ύδρευσης – άρδευσης, σύμφωνα με τον κανονισμό Ύδρευσης, Άρδευσης & Αποχέτευσης Δ. Ευρώτα, ιεραρχούνται ως εξής:
- με απόλυτη προτεραιότητα ικανοποιούνται οι ανάγκες των οικιών και των καταστημάτων και, εφόσον απομένει πλεόνασμα νερού, διατίθεται για ικανοποίηση αναγκών ποτίσματος κήπων, ζώων, κτημάτων κ.τ.λ.
- σε περιπτώσεις που υπάρχει ανεπάρκεια νερού για ύδρευση, δίνεται η δυνατότητα στο δήμο, δια των οργάνων του, να διακόπτει την παροχή νερού για άρδευση. Επίσης, στις περιπτώσεις που υπάρχει ανεπάρκεια νερού, μπορεί να γίνονται διακοπές της υδροδότησης σε τακτές ώρες και όσο διαρκεί το πρόβλημα, μετά από απόφαση της Υπηρεσίας Ύδρευσης. Μπορεί ακόμη να θεσπίσει ανώτατο όριο κατανάλωσης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των
υδροληπτών, ο δήμος μπορεί να διακόψει προσωρινά και μέχρι δέκα μέρες την παροχή νερού ή να επιβάλει πρόστιμο, το ύψος του οποίου καθορίζεται από το ΔΣ. Αν υπάρξει υποτροπή, διακόπτεται η παροχή για χρονικό διάστημα μέχρι τριών μηνών ύστερα από απόφαση του ΔΣ. Σε περιπτώσεις βλαβών ή επισκευών των εγκαταστάσεων ύδρευσης του δήμου, είναι δυνατόν, συμπτωματικά και για ορισμένο χρονικό διάστημα, να προκληθεί πτώση της πίεσης κάτω του ελαχίστου ορίου ή και διακοπή της υδροδότησης.

Ο δήμος δεν έχει καμία ευθύνη για βλάβες που τυχόν προκληθούν σε μηχανήματα ή άλλες εγκαταστάσεις των υδροληπτών από το γεγονός αυτό, ούτε και την υποχρέωση αποζημίωσης τους. Δεν έχει επίσης καμία ευθύνη για τυχόν βλάβες από την αύξηση πίεσης ή διάρρηξη των αγωγών από οποιαδήποτε αιτία και αν προέρχεται.

Κάθε υδρολήπτης δικαιούται να καταναλώνει οποιαδήποτε ποσότητα νερού, σύμφωνα με τους περιορισμούς του κανονισμού ή όσους τυχόν θεσπιστούν στο μέλλον. Αν για οποιοδήποτε λόγο, υπάρχει ανάγκη συνεχούς υδροδότησης, θα πρέπει ο υδρολήπτης να την εξασφαλίσει με την αποθήκευση νερού σε δεξαμενή ή με οποιονδήποτε άλλο κατάλληλο τρόπο.

Σε υδάτινη ασφυξία
και ο Δ. Μονεμβασίας
Το πρόβλημα της απερίσκεπτης χρήσης νερού -ιδίως τους θερινούς μήνες- είναι γνωστό και σχεδόν μόνιμο σε μια εκτεταμένη ζώνη στο νοτιοανατολικό τμήμα της Λακωνίας, που βρίσκεται στο «κόκκινο» όσον αφορά την επάρκεια. Εκτός από τον Δ. Ευρώτα και ο Δήμος Μονεμβασίας, κρούει συχνά τον κώδωνα των περιορισμένων αποθεμάτων, θέτοντας τους πολίτες προ των υποχρεώσεων και ευθυνών. Η χερσόνησος της Επιδαύρου Λιμηράς αλλά και περιοχές βορειότερα αυτής, άλλωστε, αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα ανομβρίας, ενώ λόγω των κλιματολογικών συνθηκών απειλούνται, σύμφωνα με ειδικούς, ακόμα και με ξηρασία ή και ερημοποίηση στο μέλλον.

Την περασμένη άνοιξη, ο δήμαρχος Μονεμβασίας, Ηρακλής Τριχείλης, δήλωνε χαρακτηριστικά: «Τη φετινή περίοδο θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα επάρκειας νερού στον δήμο μας», υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως, «όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, ο δήμος είναι ιδιαίτερα ελλειμματικός σε νερό και κάθε χρόνο προβαίνει σε ανόρυξη νέων γεωτρήσεων και κατασκευή νέων δικτύων και δεξαμενών, προκειμένου να καλύψει τις απαραίτητες ποσότητες για ύδρευση σε 38 κοινότητες και 57 οικισμούς».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti