Άλμα στις τιμές διαμερισμάτων

Σε ποια περιοχή αυξήθηκαν περισσότερο

Τετάρτη, 10 Ιούνιος 2026 07:50 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Άλμα στις τιμές διαμερισμάτων

Οι τιμές των κατοικιών εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά σε ολόκληρη τη χώρα, αν και με σαφώς ηπιότερους ρυθμούς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2026, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 5,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι η αγορά ακινήτων διατηρεί τη δυναμική της, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης είναι χαμηλότερος από το 8,1% που είχε καταγραφεί το 2025 και το 9,1% του 2024.

Τα νεόδμητα διαμερίσματα ηλικίας έως πέντε ετών συνεχίζουν να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις, με τις τιμές τους να αυξάνονται κατά 6%, ενώ στα παλαιότερα διαμερίσματα η άνοδος διαμορφώθηκε στο 5,5%. Η διαφορά αυτή αποδίδεται κυρίως στη μεγάλη ζήτηση για σύγχρονες κατοικίες με καλύτερες ενεργειακές προδιαγραφές και χαμηλότερο κόστος συντήρησης.

Σε γεωγραφικό επίπεδο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στις λοιπές περιοχές της χώρας, όπου οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 6,9%. Ακολούθησαν η Θεσσαλονίκη με 6,4%, οι άλλες μεγάλες πόλεις με 5,4% και η Αθήνα με 5,2%. Η εικόνα αυτή δείχνει ότι το ενδιαφέρον των αγοραστών δεν περιορίζεται πλέον στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά επεκτείνεται και στην περιφέρεια, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν πιο προσιτές επιλογές κατοικίας.

Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά κατοικίας παραμένει ιδιαίτερα ανθεκτική. Η περιορισμένη προσφορά διαθέσιμων ακινήτων, η αυξημένη ζήτηση από επενδυτές, τα προγράμματα αγοράς κατοικίας και η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης εξακολουθούν να στηρίζουν τις τιμές. Σε αρκετές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα σε τουριστικούς προορισμούς και μεγάλα αστικά κέντρα, η ζήτηση εξακολουθεί να υπερβαίνει την προσφορά, διατηρώντας την ανοδική πίεση στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σύνολο του 2025 οι αυξήσεις ήταν ακόμη υψηλότερες, καθώς οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 6,5% στην Αθήνα, 9,7% στη Θεσσαλονίκη, 10,2% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 9,1% στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Αν και το 2026 καταγράφεται επιβράδυνση, η τάση παραμένει ξεκάθαρα ανοδική.

Η συνέχιση των ανατιμήσεων διατηρεί σε υψηλά επίπεδα το κόστος αγοράς κατοικίας, καθιστώντας την απόκτηση πρώτης κατοικίας ολοένα και πιο δύσκολη για πολλά νοικοκυριά. Παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση του ρυθμού αύξησης, η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, με τις τιμές να κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα