Την επέκταση του πλαισίου παροχής δωρεάν στέγασης και σίτισης σε δημόσιους λειτουργούς που υπηρετούν και σε ημιορεινές περιοχές της χώρας ζητά ο βουλευτής Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικός, μέσω Ερώτησης που κατέθεσε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας.
Η Ερώτηση κατατέθηκε την Πέμπτη 28 Μαΐου και αφορά την τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού να παρέχουν δωρεάν κατάλυμα και σίτιση σε δημόσιους λειτουργούς που υπηρετούν σε ημιορεινές περιοχές, όπως ήδη συμβαίνει σε άγονες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία που θεσπίστηκε το 2017 και τροποποιήθηκε το 2018, οι δήμοι μπορούν, έπειτα από σχετική διερεύνηση και απόφαση, να προσφέρουν δωρεάν στέγη και σίτιση σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων του Δημοσίου, όπως ιατρούς, νοσηλευτές, ένστολους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Η δυνατότητα αυτή έχει συμβάλει σημαντικά στην κάλυψη αναγκών στελέχωσης σε περιοχές που αντιμετωπίζουν διαχρονικά προβλήματα προσέλκυσης και παραμονής προσωπικού.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Λάκωνας βουλευτής, οι ημιορεινές περιοχές παραμένουν εκτός του συγκεκριμένου πλαισίου, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες, όπως η υποστελέχωση υπηρεσιών, η περιορισμένη διαθεσιμότητα κατοικιών και το αυξημένο κόστος διαβίωσης για τους δημόσιους λειτουργούς που υπηρετούν σε αυτές.
Η περίπτωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Μολάων
Στην παρέμβασή του, ο κ. Κρητικός αναφέρεται ειδικά στη Λακωνία και στις ανάγκες στελέχωσης των υγειονομικών δομών του νομού. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα παραθέτει τη Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας, η οποία εξυπηρετεί μεγάλο μέρος του Δήμου Μονεμβασίας και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσέλκυση, κυρίως, ιατρικού προσωπικού.
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι η Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων έχει χαρακτηριστεί ως «Άγονη και Προβληματική Α’ κατηγορίας», στοιχείο που αναδεικνύει τη σημασία λήψης πρόσθετων κινήτρων για την ενίσχυση της στελέχωσής της.
Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής, η παροχή της σχετικής αρμοδιότητας στους δήμους ημιορεινών περιοχών θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ουσιαστικό κίνητρο για την προσέλκυση, κάλυψη και διατήρηση προσωπικού σε κρίσιμες θέσεις του Δημοσίου. Μάλιστα, σημειώνει ότι η δυνατότητα αυτή θα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων ή των διοικήσεων νομικών προσώπων των δήμων, χωρίς να συνεπάγεται επιπλέον δημοσιονομικό κόστος για το κράτος.
Με βάση τα παραπάνω, ο Νεοκλής Κρητικός ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο τροποποίησης της νομοθεσίας, ώστε οι ημιορεινές περιοχές να ενταχθούν στις προβλέψεις για δωρεάν σίτιση και κατάλυμα των προβλεπόμενων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών.
Κλείνοντας, υπενθυμίζει ότι στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπεται νέα ενίσχυση για εκπαιδευτικούς, ιατρούς και νοσηλευτές που υπηρετούν στην περιφέρεια, μέσω επιδότησης ενοικίου με τη μορφή επιστροφής ποσού που αντιστοιχεί πλέον σε δύο ενοίκια.




