Drones πάνω από τις παραλίες και «φωτιά» στα πρόστιμα για τις αυθαίρετες ξαπλώστρες

Πέμπτη, 18 Ιούνιος 2026 07:59 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Drones πάνω από τις παραλίες και «φωτιά» στα πρόστιμα για τις αυθαίρετες ξαπλώστρες

Στην υπηρεσία των ελέγχων για την προστασία των ελληνικών παραλιών μπαίνουν πλέον τα drones, οι δορυφορικές εικόνες και τα συστήματα τηλεπισκόπησης, με στόχο τον άμεσο εντοπισμό αυθαίρετων καταλήψεων αιγιαλού και παραλίας.

Οι νέες διατάξεις περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο φιλοδοξεί να ενισχύσει τον δημόσιο χαρακτήρα των ακτών και να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες.

Με το νέο πλαίσιο, οι παραβάσεις θα μπορούν να διαπιστώνονται ακόμη και χωρίς αυτοψία, εφόσον αποτυπώνονται καθαρά σε αεροφωτογραφίες ή άλλο οπτικοακουστικό υλικό. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι παράνομες επεκτάσεις επιχειρήσεων, οι αυθαίρετες καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων και η υπερβολική ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων.

Οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, όταν οι καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη παραλιών αυξάνονται κατακόρυφα. Με αυτόν τον τρόπο, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούν να παρακολουθούν μεγαλύτερο αριθμό ακτών σε πραγματικό χρόνο και να παρεμβαίνουν ταχύτερα όπου διαπιστώνονται παραβάσεις.

Παράλληλα, αυστηροποιούνται οι κυρώσεις. Για κατάληψη αιγιαλού χωρίς άδεια προβλέπεται πρόστιμο έως και τετραπλάσιο του αναλογούντος ανταλλάγματος, ενώ οι παραβάτες αποκλείονται από νέες παραχωρήσεις για πέντε χρόνια. Σε περιπτώσεις υποτροπής προβλέπεται ακόμη και δεκαήμερη αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης, καθώς και αποκλεισμός από παραχωρήσεις για μία δεκαετία.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για την ταχύτερη λειτουργία των Κτηματικών Υπηρεσιών, αλλά και ειδικές πρόνοιες στήριξης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα