Ραντεβού ζωής στον Βλαχιώτη

Εθελοντική αιμοδοσία τη Δευτέρα 27/7

Τρίτη, 07 Ιούλιος 2026 17:19 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ραντεβού ζωής στον Βλαχιώτη

Σε μια περίοδο κατά την οποία οι ανάγκες για αίμα παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένες, ο Δήμος Ευρώτα απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να συμμετάσχουν στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει τη Δευτέρα 27 Ιουλίου στον Βλαχιώτη.

Η αιμοληψία θα πραγματοποιηθεί από τις 18:00 έως τις 20:00 στο Πνευματικό Κέντρο Βλαχιώτη, στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου, από κινητό συνεργείο του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης.

Με κεντρικό μήνυμα την αλληλεγγύη και την προσφορά προς τον συνάνθρωπο, ο Δήμος καλεί τους πολίτες να αφιερώσουν λίγα μόνο λεπτά από τον χρόνο τους, προσφέροντας ένα πολύτιμο δώρο ζωής σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Όπως επισημαίνεται, οι ελλείψεις σε μονάδες αίματος είναι σημαντικές, ενώ η αιμοδοσία αποτελεί μια απλή πράξη που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για έναν ασθενή.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εθελοντές αιμοδότες
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους τον ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα. Πριν από την αιμοδοσία συνιστάται να έχουν κοιμηθεί τουλάχιστον έξι ώρες το προηγούμενο βράδυ, να έχουν καταναλώσει ένα ελαφρύ γεύμα και να έχουν φροντίσει για την καλή ενυδάτωσή τους.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις για την αιμοδοσία, όπως να είναι ηλικίας 18 έως 65 ετών, να είναι υγιείς, να μην έχουν δώσει αίμα τους τελευταίους τρεις μήνες, να μην έχουν περάσει πρόσφατα λοίμωξη ή σοβαρή ασθένεια, να μην έχουν υποβληθεί σε μεγάλο χειρουργείο το τελευταίο εξάμηνο, να μην έχουν κάνει πρόσφατα τατουάζ, να μην έχουν λάβει αντιβίωση την προηγούμενη εβδομάδα, να μην υπάρχει εγκυμοσύνη ή θηλασμός και να μην πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Μετά την αιμοδοσία συνιστάται ξεκούραση, επαρκής κατανάλωση νερού και χυμών, αποφυγή άρσης βάρους με το χέρι όπου έγινε η αιμοληψία, καθώς και αποχή από το κάπνισμα για τουλάχιστον μία ώρα. Όπως επισημαίνεται, ο όγκος του αίματος αναπληρώνεται φυσιολογικά μέσα στα πρώτα 24ωρα.

Ο Δήμος Ευρώτα καλεί όλους όσοι μπορούν να γίνουν εθελοντές αιμοδότες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα, υπενθυμίζοντας ότι λίγα λεπτά από τον χρόνο του καθενός μπορούν να χαρίσουν ελπίδα και ζωή σε έναν συνάνθρωπο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
Του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα