«Θερμή» αντιπαράθεση προκάλεσε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης (22/10), η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την έγκριση επιπλέον αμοιβής σε δικηγόρο εξ Αθηνών, ο οποίος χειρίζεται εκ μέρους του δήμου, τις υποθέσεις των περίφημων έργων σε Κ. Παλαιολόγου, Open Mall και ανάπλαση έναντι Άλσους Γουδέ. Το εν λόγω δικηγορικό γραφείο έχει ήδη λάβει 24.000 ευρώ με ΦΠΑ (12+12 χιλ. σε 2 δόσεις) για την υπεράσπιση στις διενέξεις με τον γνωστό έκπτωτο εργολάβο.
Ειδικότερα, η εισήγηση του αντιδημάρχου Άγγελου Αντωνάκου, στο θέμα «Καθορισμός αμοιβής δικηγόρου Αθηνών, για τον εξώδικο ή δικαστικό χειρισμό υποθέσεων εκκρεμών δημοσίων συμβάσεων του Δήμου Σπάρτης», αφορούσε την τρίτη κατά σειρά έγκριση αμοιβής για τον εν λόγω δικηγόρο, για δεδουλευμένα διάρκειας 100 ωρών, που χρεώνονται έναντι 100 ευρώ/ώρα. Έτσι, το συνολικό ύψος θα φτάσει στις 30.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), καθώς έχουν ήδη εισπραχθεί από το δικηγορικό γραφείο οι αρχικές απολαβές.
Σύσσωμες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξέφρασαν έντονη διαφωνία κι ενστάσεις, κάνοντας λόγο για έλλειψη διαφάνειας, υψηλό κόστος και παράκαμψη του δημοτικού συμβουλίου, ενώ επεσήμαναν ότι δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση για την πρόοδο των έργων.
Η Δημοτική Αρχή υπεραμύνθηκε της επιλογής, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε κατάλληλος δικηγόρος στη Σπάρτη με εξειδίκευση σε δημόσιες συμβάσεις, ότι οι εργατοώρες ανταποκρίνονται στο αντικείμενο και ότι η παρέμβαση του γραφείου είχε ήδη φέρει θετικά αποτελέσματα, όπως η έκπτωση του εργολάβου. Τέθηκε επίσης ο ισχυρισμός ότι η αμοιβή των 100 ευρώ/ώρα είναι εντός του νόμιμου πλαισίου.
Το θέμα τελικά υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία και το «ναι» των Β. Βαλιώτη και Π. Δούκα.
Πάντως, στο τέλος της ημέρας, τα έργα παραμένουν καθηλωμένα, οι λογαριασμοί μεγαλώνουν και η συζήτηση για το ποιος πληρώνει… συνεχίζεται!




