«Πέπλο» προστασίας στον Ευρώτα δια της δικαστικής οδού

Μήνυση υπέβαλε ο Σύλλογος Φίλων του ποταμού

Πέμπτη, 22 Απρίλιος 2021 13:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Πέπλο» προστασίας στον Ευρώτα  δια της δικαστικής οδού

Σε δραστικές ενέργειες προβαίνει ο Σύλλογος Φίλων Προστασίας του ποταμού Ευρώτα «Ο Ευρώτας», αποζητώντας ουσιαστικές παρεμβάσεις και τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία του ιστορικού ποταμού, από την εκτεταμένη ρύπανση που καταγράφεται ανά συχνό χρονικό διάστημα, απειλώντας το υδάτινο σύστημα και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Έτσι, τα μέλη του Συλλόγου υπέβαλαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Σπάρτης μετά από την παρατήρηση των φαινομένων μόλυνσης και κατόπιν σχετικής απόφασης της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα μέλη του Συλλόγου ευελπιστούν «η νομική οδός επίλυσης του ζητήματος της ρύπανσης του ποταμού, που απασχολεί τους κατοίκους εδώ και χρόνια, να αποδώσει καρπούς και να αποτελέσει επιστέγασμα των προσπαθειών για την προστασία του Ευρώτα».

Ακολουθεί ένα μέρος της καταγγελίας (Α21/371) που υπέβαλε ο Σύλλογος Φίλων Προστασίας του ποταμού Ευρώτα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σπάρτης:

«Επειδή η ρύπανση ή η υποβάθμιση του περιβάλλοντος με πράξεις ή παραλείψεις είναι αδίκημα το οποίο προβλέπεται και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4042/2012, κατόπιν εναρμόνισης του εθνικού δίκαιου προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/99/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Νοεμβρίου 2008 «σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω ποινικού δικαίου», βάσει του οποίου δε αυστηροποιήθηκαν οι ποινικές διατάξεις άρθρου 28 του ν. 1650/1986, (το οποίο τροποποίησε το άρ. 7 του .4042/2012) με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος. Επειδή ως περιβάλλον, σύμφωνα με τον ανωτέρω Νόμο, νοείται το σύνολο των φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων και στοιχείων που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση και επηρεάζουν την οικολογική ισορροπία, την ποιότητα της ζωής, την υγεία των κατοίκων, την ιστορική και πολιτιστική παράδοση και τις αισθητικές αξίες».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti