«Καμπανάκι» οικολόγων για τα αποθέματα νερού

ΟΙΚΟΣΥΛ: «Η λειψυδρία είναι εδώ, οι υπεύθυνοι αδρανούν»

Τρίτη, 23 Αύγουστος 2022 11:56 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Καμπανάκι» οικολόγων για τα αποθέματα νερού

«Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες σχετικά με την ανησυχητική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε όλη την Ευρώπη εξαιτίας συνεχόμενων φαινόμενων καύσωνα και ξηρασίας και την εξάπλωση της λειψυδρίας» τονίζει ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας (ΟΙΚΟΣΥΛ).

Σε ανακοίνωσή του προσθέτει ότι «ως ευαισθητοποιημένοι ενεργοί πολίτες από το 1989, όταν ιδρύσαμε τον Οικολογικό Σύνδεσμο Λακωνίας, έχουμε αναφερθεί, ευκαίρως - ακαίρως, πολλές φορές στα θέματα της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων, στην προστασία των χειμάρρων της περιοχής μας και του ποταμού Ευρώτα, στη σωστή και οικολογικά αποδεκτή χρήση του υπόγειου υδροφορέα, στα φαινόμενα υφαλμύρωσης στη νότια Λακωνία, στην ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών και στην εφαρμογή προγραμμάτων εξοικονόμησης νερού».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΙΚΟΣΥΛ, Κυριάκο Μιχαλακάκο και τον γραμματέα,  Ιωάννη  Μητράκο, «οι επισημάνσεις μας αυτές συνοδεύτηκαν πάντοτε και από συγκεκριμένες προτάσεις που προέκυπταν από την παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πρότασή μας για τη δημιουργία μικρών  ανασχετικών φραγμάτων από ξύλα και φερτά υλικά στα ρέματα των βουνών μας, στη δημιουργία μικρών χωμάτινων ανασχετικών φραγμάτων στον Ευρώτα, ώστε να εμποδίζεται κάπως η ροή και να απορροφάται μεγαλύτερη ποσότητα νερού από τον υπόγειο υδροφορέα που είναι η τεράστια και μοναδική φυσική αποθήκη νερού, η οποία δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από την εξάτμιση και μπορεί σε δύσκολες εποχές να μας δώσει το ζωογόνο νερό που με φειδώ θα πρέπει να καταναλώσουμε».

«Αντί αυτού, όπως υποστηρίζουν οι ιθύνοντες του Οικολογικού Συνδέσμου Λακωνίας, γίνονται έργα διαπλάτυνσης της κοίτης για να πηγαίνει το νερό πιο γρήγορα στην θάλασσα. Δυστυχώς φαίνεται ότι κάποιες από το παρελθόν λανθασμένες αντιλήψεις δεν έχουν εκλείψει από την Δημόσια Διοίκηση και σ’ αυτή την προσπάθειά μας, όπως και σε πολλές άλλες, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς, δεν είχαν την <<πολυτέλεια>> έστω και της αρνητικής απαντήσεως. Παρακολουθούν αδρανείς, όλα αυτά τα χρόνια, την εξέλιξη των κλιματικών φαινομένων και της λειψυδρίας και δεν προβαίνουν στη λήψη μέτρων».

Καταλήγοντας, οι οικολόγοι της Λακωνίας υπογραμμίζουν: «Σε λίγο, όμως, θα είναι πολύ αργά για όλους μας και τις συνέπειες θα τις πληρώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Και ναι μεν η Γαία, κατά την επιστημονική θεωρία του Τζέιμς Λάβλοκ, θα βρει μηχανισμούς και τρόπους για να εξισορροπήσει μελλοντικά την κατάσταση, αλλά ενδεχομένως οι νέες συνθήκες να είναι δυσμενείς έως απαγορευτικές για μία πλειάδα ειδών της χλωρίδας και της πανίδας και πολύ δύσκολες για τη συνέχιση της ανθρώπινης ζωής όπως τη γνωρίζαμε έως σήμερα».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti

Η δική σας είδηση