ΗΠΑ: Αρκούδες γκρίζλι αρρωσταίνουν από τη γρίπη των πτηνών

Παρασκευή, 20 Ιανουάριος 2023 12:16 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
ΗΠΑ: Αρκούδες γκρίζλι αρρωσταίνουν από τη γρίπη των πτηνών

Τρεις αρκούδες γκρίζλι θανατώθηκαν στη Μοντάνα των ΗΠΑ, όταν βρέθηκαν θετικές στον ιό της γρίπης των πτηνών «υψηλής παθογονικότητας» HPAI, σύμφωνα με το Τμήμα Αλιείας, Άγριας Ζωής και Πάρκων της πολιτείας.
 
Είναι τα πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε αρκούδες γκρίζλι στη Μοντάνα και τα πρώτα σε εθνικό επίπεδο για το τρέχον ξέσπασμα του HPAI, σύμφωνα με τη δρα Τζένιφερ Ράμσεϊ, κτηνίατρο του τμήματος Άγριας πανίδας.
 
Οι νεαρές αρκούδες εντοπίστηκαν σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες στο δυτικό τμήμα της πολιτείας μέσα στο φθινόπωρο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αλιείας, Άγριας Ζωής και Πάρκων.
Νευρολογικά προβλήματα στα θηλαστικά

Οι αρκούδες «ήταν σε κακή κατάσταση, αποπροσανατολισμένες και με μερική τύφλωση, μεταξύ άλλων νευρολογικών προβλημάτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Τους έγινε ευθανασία λόγω της ασθένειας και της κακής κατάστασής τους».

Η γρίπη των πτηνών προκαλείται από έναν ιό που εξαπλώνεται ραγδαία στα πτηνά. Κρούσματα HPAI καταγράφηκαν σε ένα κουνάβι και μια αλεπού στη Μοντάνα πέρυσι και ο ιός έχει επίσης εντοπιστεί σε ρακούν, μαύρες αρκούδες και ένα κογιότ σε άλλες πολιτείες και χώρες, σύμφωνα με την υπηρεσία της Μοντάνα.

«Ο ιός μεταδίδεται από το ένα πτηνό στο άλλο», εξήγησε η Δρ Ράμσεϊ στο CNN εκτιμώντας πως τα θηλαστικά πιθανότατα μολύνθηκαν «από την κατανάλωση πτωμάτων μολυσμένων πτηνών με HPAI».

«Ευτυχώς, σε αντίθεση με τα πτηνά, έχουν αναφερθεί λίγες περιπτώσεις (σ.σ μολυσμένων) θηλαστικών στη Βόρεια Αμερική», δήλωσε η Ράμσεϊ. «Προς το παρόν, συνεχίζουμε να εξετάζουμε όλες τις αρκούδες που εκδηλώνουν νευρολογικά συμπτώματα και εκείνες για τις οποίες η αιτία θανάτου είναι άγνωστη».

Ενώ ο εντοπισμός τριών αρκούδων γκρίζλι με γρίπη των πτηνών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες, η Ράμσεϊ πιστεύει ότι κάλλιστα μπορεί να υπάρχουν περισσότερα κρούσματα που δεν έχουν εντοπιστεί.

Όταν θάνατοι άγριων ζώων συμβαίνουν σε τόσο μικρούς πληθυσμούς και σε είδη όπως τα κουνάβια, οι αλεπούδες και οι αρκούδες που δεν εκτίθενται για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε κοινή θέα, ο εντοπισμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι δύσκολος, εξήγησε η κτηνίατρος άγριας ζωής.

«Όταν πολλά πουλιά βρεθούν νεκρά στο νερό, αυτό γίνεται αντιληπτό και αναφέρεται… όταν όμως κάποιος βλέπει ένα νεκρό κουνάβι, μπορεί να μην το σκεφτεί και να μην το αναφέρει».

Ενώ είναι άγνωστο πόσο διαδεδομένος είναι ο ιός στα άγρια πτηνά, «γνωρίζουμε ότι ο ιός έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την πολιτεία, λόγω της ευρείας κατανομής των θανάτων από HPAI σε ορισμένα είδη άγριων πτηνών», δήλωσε η Ramsey.

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
RIGAKOS
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti