Βρέθηκε και δεύτερη σπάνια καμηλοπάρδαλη χωρίς κηλίδες

Τετάρτη, 27 Σεπτέμβριος 2023 17:43 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Βρέθηκε και δεύτερη σπάνια καμηλοπάρδαλη χωρίς κηλίδες

Λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση μίας καμηλοπάρδαλης χωρίς κηλίδες σε ζωολογικό κήπο των ΗΠΑ, εντοπίστηκε από τον φωτογραφικό φακό μία ακόμα, αυτή τη φορά όμως στην άγρια φύση.

Η μικρή καμηλοπάρδαλη χωρίς κηλίδες εντοπίστηκε σε ένα ιδιωτικό καταφύγιο θηραμάτων στην κεντρική Ναμίμπια. Ο ξεναγός Eckart Demasius είδε και φωτογράφισε την εξαιρετικά σπάνια καμηλοπάρδαλη κατά τη διάρκεια ενός σαφάρι σε μια έκταση περίπου 90.000 στρεμμάτων, σύμφωνα με το Ίδρυμα Διατήρησης Καμηλοπάρδαλης.

Η Sara Ferguson, κτηνίατρος άγριας ζωής και συντονίστρια υγείας στο ίδρυμα, είπε ότι οι δύο πρόσφατες περιπτώσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία σύμπτωση και επέμεινε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι αυτός ο χρωματισμός εμφανίζεται πιο συχνά από ό,τι στο παρελθόν.

Αυτό το εύρημα είναι απλώς ένα άλλο παράδειγμα «του παράξενου τρόπου που λειτουργεί ο κόσμος», τόνισε και πρόσθεσε πως «είναι τόσο έκπληκτη και ευχαριστημένη που υπάρχουν τόσα πολλά να μάθουμε και να ανακαλύψουμε για την καμηλοπάρδαλη».

Η καμηλοπάρδαλη χωρίς κηλίδες, που γεννήθηκε στο ζωολογικό κήπο Brights στο Limestone του Τενεσί, νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι πήρε πρόσφατα το όνομα Kipekee, που σημαίνει «μοναδική» στα Σουαχίλι.

Η τελευταία φορά που είχε εντοπιστεί καμηλοπάρδαλη χωρίς κηλίδες ήταν σε ζωολογικό κήπο του Τόκιο το 1972. Οι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένης της Ferguson, πιστεύουν ότι ο χρωματισμός αυτός είναι πιθανό να οφείλεται σε μία ή περισσότερες γενετικές μεταλλάξεις που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Ορισμένες πτυχές από τις κηλίδες κληρονομούνται από τη μητέρα στο μωρό, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 στο περιοδικό PeerJ, και οι μεγαλύτερες, πιο στρογγυλές κηλίδες φαίνεται να συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης για τις νεότερες καμηλοπαρδάλεις. Ωστόσο, οι λόγοι που συμβαίνει αυτό παραμένουν ασαφείς.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti