«Φλέγεται» και κοκκινίζει τον υδράργυρο η κοιλάδα του Ευρώτα

Εντυπωσιακά θερμοκρασιακά δεδομένα για τους θερινούς μήνες

Τετάρτη, 20 Μάρτιος 2024 16:20 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Φλέγεται» και κοκκινίζει τον υδράργυρο η κοιλάδα του Ευρώτα

Καθώς σιγά-σιγά το καλοκαίρι πλησιάζει, τα πρόσφατα δεδομένα του υδρομετεωρολογικού σταθμού του Ευρώτα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) επιβεβαιώνουν πως η πεδιάδα του Ευρώτα αποτελεί τη θερμότερη περιοχή της επικράτειας σε καλοκαιρινές μέγιστες θερμοκρασίες.

Ήδη, από τον αντίστοιχο σταθμό του ΕΑΑ στη Σπάρτη με δεδομένα 15 ετών, προκύπτει το παραπάνω συμπέρασμα. Αλλά και τα στοιχεία του σταθμού του Ευρώτα που λειτουργεί τα τελευταία 4 έτη, προοιωνίζουν ότι ο ελλαδικός χώρος μπορεί να πλησιάσει πολύ υψηλές μέσες μέγιστες θερμοκρασίες ειδικά το καλοκαίρι.

EVROTAS 1Πιο συγκεκριμένα, στις 3/8/2021 ο σταθμός (ΕΑΑ) του Ευρώτα που έχει εγκατασταθεί στο ύψος του Καραβά βορειοδυτικά της Σπάρτης, κατέγραψε την τιμή ρεκόρ για τη Λακωνία με 47.4°C. Αντίστοιχα, την ίδια περίοδο του μεγάλου καύσωνα Ιουλίου/Αυγούστου 2021, ο δεύτερος υδρομετεωρολογικός σταθμός του ΕΑΑ στην τοποθεσία Κελεφίνας μέτρησε 47.1°C.

Αποκαλυπτικές είναι και οι κλιματικές τιμές του σταθμού του Ευρώτα για την τετραετή περίοδο λειτουργίας του σταθμού. Παρατηρούνται υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες καλοκαιρινών μηνών, με πιο ιδιαίτερο στοιχείο τη μέση μέγιστη θερμοκρασία του θερμότερου μήνα που είναι ο Ιούλιος με 40.5°C.

Δείτε στοιχεία από τον σταθμό Ευρώτα του ΕΑΑ ΕΔΩ

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti