Το φαινόμενο Λα Νίνια θα ρίξει τις θερμοκρασίες παγκοσμίως

Τρίτη, 18 Ιούνιος 2024 20:39 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το φαινόμενο Λα Νίνια θα ρίξει τις θερμοκρασίες παγκοσμίως

Τους επόμενους μήνες εκτιμάται πως θα μπει τέλος στο σερί παγκόσμιων ρεκόρ θερμοκρασίας, όπως επεσήμανε μιλώντας στο CNN Greece ο επικεφαλής κλιματολογίας της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus, Ζιλιέν Νικολά.

«Αυτό» όπως εξηγεί «θα μπορούσε να είναι απόρροια της επιστροφής του φαινομένου Λα Νίνια».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, υπάρχει πιθανότητα 60% να επιστρέψει το φαινόμενο Λα Νίνια από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο και 70% πιθανότητα να επιστρέψει από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο.

Τι σημαίνει αυτό για τις κλιματικές συνθήκες που αναμένονται;
Το φαινόμενο αυτό συνδέεται με χαμηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στον ανατολικό ισημερινό Ειρηνικό. Αν και αυτό τείνει να έχει μια προσωρινή επίδραση στις τιμές της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ακριβείς επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια περίοδος που επικρατεί η Λα Νίνια, είναι δύσκολο να προβλεφθούν και ποικίλλουν ανάλογα με την ένταση και την διάρκεια της.

Αισιοδοξία… μέχρι πότε;
Όμως, η αισιόδοξη αυτή πρόγνωση, όπως διευκρινίζει ο Ζιλιέν Νικολά, δεν θα σημάνει και το τέλος της συνολικότερης τάσης υπερθέρμανσης του κλίματος. Ακόμη, λοιπόν, και αν δεν "σπάσουν" κάθε ρεκόρ, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι πιθανό να παραμείνουν οι θερμότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

«Όσο οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου -που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη- συνεχίζουν να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο ως αποτέλεσμα των ανθρώπινων εκπομπών, το κλίμα θα συνεχίσει να θερμαίνεται» όπως αναφέρει.

Επισημαίνει, δε, ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των ακραίων κλιματικών φαινομένων και των καταστροφικών συνεπειών τους, δεν είναι μια κατάσταση που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023, όταν αρχίσαμε να βλέπουμε το ένα ρεκόρ θερμοκρασιών να καταρρίπτεται μετά το άλλο. Αντιθέτως, παρατηρούνται επί σειρά ετών.

Μέχρι το 2033 μπορεί να έχουμε υπερβεί το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου
Ερωτώμενος κατά πόσο εφικτό είναι να επιτευχθεί ο στόχος των 1,5 βαθμών Κελσίου ο κ. Νικολά σημειώνει πως ο ρυθμός με τον οποίο θερμαίνεται το κλίμα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, είναι σύμφωνο με τις προβλέψεις του κλιματικού μοντέλου.

Επιπλέον, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2023, ο κόσμος φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά θέρμανσης 2,5 έως 2,9°C με βάση τις τρέχουσες εθνικές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti