Ξεναγήσεις στην «Οικία των Ψηφιδωτών» από την ΕΦΑΛΑΚ

Από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου

Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2022 10:15 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ξεναγήσεις στην «Οικία των Ψηφιδωτών»   από την ΕΦΑΛΑΚ

Εορταστικές ξεναγήσεις στην «Οικία των Ψηφιδωτών» διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ), στο πλαίσιο της επίσημης απόδοσης του πολιτιστικού χώρου στο κοινό με την τελετή εγκαινίων που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου και ώρα 6:00 μμ. Έτσι, από την Τετάρτη 23 έως και την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, εκπαιδευτικές μονάδες αλλά και πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις ξεναγήσεις από τους αρχαιολόγους της ΕΦΑΛΑΚ.

Ειδικότερα, κατά τις πρωινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 09:00 έως τις 12:00, τον χώρο θα μπορούν να επισκέπτονται σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης), ενώ από τις 12:00 έως τις 14:00, οι ξεναγήσεις θα αφορούν το υπόλοιπο κοινό.

Στην «Οικία των Ψηφιδωτών», που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Διοσκούρων και Κων/νου Παλαιολόγου, έχουν αναδειχθεί και αποδοθεί στο κοινό τον τελευταίο χρόνο δύο εξαιρετικής τέχνης κατά χώραν διατηρούμενα ψηφιδωτά δάπεδα, που κοσμούσαν τους χώρους δύο γειτονικών πολυτελών επαύλεων της ρωμαϊκής περιόδου. 

Οι εργασίες συντήρησης, ανακαίνισης και ανάδειξής τους διενεργήθηκαν στο πλαίσιο σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κατόπιν πρωτοβουλίας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Φίλοι των  Ψηφιδωτών της Σπάρτης» και του προέδρου του κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. 

Στον χώρο έχουν τοποθετηθεί ειδικές εκθεσιακές κατασκευές, διαδραστική οθόνη με πληροφορίες για όλα τα ψηφιδωτά που έχουν έρθει ανασκαφικά στο φως στην πόλη της Σπάρτης, καθώς και απτικές κατασκευές για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλους.

«Η πραγματοποίηση του ανωτέρω έργου δημιούργησε ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο στην καρδιά της σύγχρονης πόλης της Σπάρτης, φέρνοντας τους πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής σε επαφή, με βιωματικό τρόπο και με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, με έναν αναβαθμισμένο και αναγνώσιμο πλέον αρχαιολογικό χώρο που προβάλλει  πτυχές του καθημερινού βίου και την υψηλή τέχνη του ψηφιδωτού της Σπάρτης των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων», σημειώνει η ΕΦΑΛΑΚ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την επίσημη ιστοσελίδα της «Οικίας των Ψηφιδωτών» (www.houseofmosaics.gr).

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti