Άρωμα Αρχαίας Ελλάδας: Η έκθεση κεραμικών της Μαρίας Ηλιοπούλου

Τετάρτη, 23 Νοέμβριος 2022 13:07 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Άρωμα Αρχαίας Ελλάδας: Η έκθεση κεραμικών της Μαρίας Ηλιοπούλου

Έχει σημασία μεγάλη να μείνει το Ελληνικό φως άσβεστο στην Ελλάδα του σήμερα. Οι προγονικές αξίες να λάμψουν ξανά. Οι Έλληνες οφείλουν να μάθουν πως κουβαλούν στις πλάτες τους μια ιστορία τριών χιλιάδων χρόνων, σημαντική και αξεπέραστη.

Η έκθεση κεραμικών της Σπαρτιάτισσας Μαρίας Ηλιοπούλου «Αρχαία Ελληνική τέχνη στα μουσεία του κόσμου», είναι ένα ταξίδι στο ένδοξο χτες με μια ματιά σημερινή.

Η Μαρία δεν αντιγράφει απλά τα αρχαία αγγεία, αλλά συνθέτει, δημιουργεί ακολουθώντας τα βήματα των αρχαίων και τα έργα της είναι μοναδικά, όπως τέτοια είναι και τα αρχαία αριστουργήματα. Στην κλασική Ελλάδα δεν υπήρχε βιομηχανία αντιγράφων, όπως κατά κόρον συμβαίνει σήμερα με την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνικής.

Ο ζωγράφος έδινε την ψυχή του, ζωγραφίζοντας ένα αγγείο και ποτέ δεν δημιουργούσε κάποιο αντίγραφο, ολόιδιο, δεύτερη φορά. Η λογική των καλουπιών ήταν άγνωστη στον Ελληνικό πολιτισμό. Τότε υπήρχε μόνο το αυθεντικό, που χαρακτήριζε τον κάθε δημιουργό και σ’ αυτά τα βήματα βαδίζει η Μαρία.

Μπαίνοντας στο υπόγειο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης και αντικρίζοντας για πρώτη φορά αυτά τα σπουδαία δημιουργήματα, για μια στιγμή νόμισα πως βρισκόμουν σε μια ολκάδα, καταμεσής του πέλαγου, φορτωμένη με αγγεία προς πώληση. Ένοιωσα το αεράκι να με χαϊδεύει, γλάροι πετούσαν γύρω μου.

Από το όνειρο αυτό με ξύπνησαν οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες που φώτιζαν τη φιλόξενη αίθουσα. Ξεκίνησα τη σπουδή των θαυμάσιων έργων και δεν θυμάμαι πόση ώρα πέρασε, έχοντας καρφωμένα τα μάτια μου στα ζωγραφισμένα πήλινα αγγεία, πιάτα και πλακάκια. Και τι δεν είδα!

Τα ταυροκαθάψια, τον πρίγκιπα με τα κρίνα, τις κροκοσυλλέκτριες, την αρπαγή της Ευρώπης, τον Ορφέα, είδα θεούς, ημίθεους, ήρωες…

Είδα την Ελλάδα να μου χαμογελάει, καθώς το φως από το παράθυρο έπεφτε στα μαλλιά της Μαρίας και την άκουσα να μου λέει:

«Μη φοβάσαι. Τίποτα δεν έχει χαθεί. Όσο υπάρχουν Μαρίες, θα είμαι ζωντανή».

Έβλεπα το κάθε έργο και ξαναγύριζα δύο και τρεις φορές, ώσπου να μπει στο πετσί μου, να γίνει δικό μου. Δεν έχω νοιώσει έτσι πολλές φορές. Πείτε με ρομαντικό ή ό,τι άλλο θέλετε, όμως σας παρακαλώ πολύ, επισκεφτείτε αυτή την έκθεση. Θα βρεθείτε δυόμιση χιλιάδες χρόνια πριν, τότε που κάθε τι ήταν αυθεντικό, μοναδικό κι ατόφιο. Όσα και να γράψω δεν μπορούν να μεταδώσουν εκείνο που ένοιωσα. Ελπίζω να το νοιώσετε κι εσείς.

Είμαι σίγουρος πως, εάν ζούσε ο Καβάφης και περνούσε μια βόλτα από τη συγκεκριμένη έκθεση, θα δεχόταν μια ισχυρή δόση έμπνευσης και θα μας άφηνε κάποιο ποιητικό αριστούργημα.

Γονείς, πάρτε τα παιδιά σας και δείξτε τους την ιστορία μας. Πείτε τους πως τότε, που δεν υπήρχε τηλεόραση, υπολογιστής και κινητό, αυτοί οι λαμπροί άνθρωποι έχτιζαν Παρθενώνες κι εμείς είμαστε οι απόγονοί τους.

Η έκθεση γίνεται στην αίθουσα της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, στην οδό Λυκούργου, είναι ανοιχτή κάθε μέρα από τις έξι έως τις εννιά το απόγευμα, και από τις 10 ως τις μία το πρωί κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, και θα παραμείνει έως τις 11 του Δεκέμβρη. Προλαβαίνετε!

Μαρία, από τα βάθη της καρδιάς μου, συγχαρητήρια. Να συνεχίσεις…

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti