«Τα στοιχειά της φύσης» κυρίευσαν τις αισθήσεις στο Σαϊνοπούλειο

Κέρδισε το κοινό η παράσταση της Λαογραφικής Ομάδας Λακωνίας (ΦΩΤΟ)

Τρίτη, 09 Ιούλιος 2024 15:24 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Τα στοιχειά της φύσης» κυρίευσαν τις αισθήσεις στο Σαϊνοπούλειο

Μια υποβλητική όσο και ατμοσφαιρική μουσικοχορευτική παράσταση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι ανηφόρισαν στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο, την περασμένη Δευτέρα 1 Ιουλίου. Η Λαογραφική Ομάδα Λακωνίας ανέβασε την 4η ετήσια παραγωγή της με τίτλο «Τα στοιχειά της φύσης», που ήταν αφιερωμένη στα τέσσερα στοιχεία της φύσης: Γη, Νερό, Φωτιά, Αέρας.

Στην άρτια προετοιμασμένη και διδακτική εκδήλωση, δόθηκε έμφαση στο δέος και τον σεβασμό του απλού λαϊκού ανθρώπου απέναντι στις δυνάμεις που «στοιχειώνουν» και στεριώνουν την πλάση. Στη σκηνή του αμφιθεάτρου παρουσιάστηκαν χοροί, έθιμα και φορεσιές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, σε μια αρμονική αλληλουχία και ευρηματική συνύπαρξη εικόνας, κίνησης και ήχου, που μαγνήτισε τους θεατές.

Συμμετείχαν τμήματα παραδοσιακού χορού ΛΟΛ, τμήματα παραδοσιακού τραγουδιού ΛΟΛ και το παιδικό τμήμα της χορευτικής ομάδας Γερακίου, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά το σχήμα «Πεντάηχον».

Την επιμέλεια της παράστασης είχε ο υπεύθυνος της Λαογραφικής Ομάδας Λακωνίας, Νίκος Μπαριάμης, ο οποίος για μία ακόμα φορά πιστοποίησε γιατί θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ερευνητές της λαογραφικής παράδοσης στη Λακωνία και όχι μόνο. Καθοριστικό το μερίδιο στην επιτυχία και των εξαιρετικών συντελεστών, δηλαδή των χορευτών και των μουσικών, που ξεδίπλωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και δικαίως καταχειροκροτήθηκαν τόσο στη διάρκεια, όσο και στο φινάλε της παράστασης.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η ΠΕ Λακωνίας και ο Δήμος Σπάρτης.

Λίγα λόγια για τη Λαογραφική Ομάδα Λακωνίας
Η Λαογραφική Ομάδα Λακωνίας ιδρύθηκε το 2018. Ο πολιτιστικός σύλλογος δραστηριοποιείται στην πόλη της Σπάρτης και αριθμεί περίπου 200 ενεργά μέλη. Στον σύλλογο λειτουργούν τμήματα εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών και Παραδοσιακού Τραγουδιού από όλη την Ελλάδα. Στο επίκεντρο των σκοπών του είναι η έρευνα, η διάσωση και η ανάδειξη των στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού του νομού Λακωνίας.

Ο σύλλογος κατέχει μεγάλο αρχείο πρωτογενούς και ανέκδοτου οπτικοακουστικού υλικού που συλλέγεται από τις εξορμήσεις και τις επιτόπιες καταγραφές των μελών του στα χωριά του νομού. Οργανώνει κάθε χρόνο ετήσιες μουσικοχορευτικές παραστάσεις με συμμετοχή όλων των μελών του («Γύναιτε» 2019, «του Αποχωρισμού» 2022, «Αντιθέσεις» 2023), συμμετέχει σε χορευτικές συναντήσεις και παραστάσεις εντός και εκτός Λακωνίας, έχει συντονίσει δράσεις για την προβολή του λαϊκού πολιτισμού του νομού στο πανελλήνιο (βλ. εκπομπή Αλάτι της Γης) και έχει εκδώσει μουσικά έργα με θέμα τη μουσικοχορευτική παράδοση του νομού Λακωνίας (βλ. «Ζάρακας», «Αράχοβα»). Επίσης, διαθέτει πλούσια ιματιοθήκη με αυθεντικές φορεσιές και πιστά αντίγραφα αυτών.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti