Π. Δούκας: «Διοίκηση με συμμετοχή και ανοικτή αγκαλιά προς όλους»

Το άνοιγμα στην αντιπολίτευση και το πλάνο για την αναγέννηση του Δ. Σπάρτης

Παρασκευή, 28 Ιούνιος 2019 13:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Π. Δούκας: «Διοίκηση με συμμετοχή και ανοικτή αγκαλιά προς όλους»

Για την επόμενη ημέρα στον Δήμο Σπάρτης, τις προτάσεις και τους στόχους του μίλησε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, σε συνέντευξή του στα περιοδικά  “Volta South” & “Volta North”, στο πλαίσιο αφιερώματος σε Σπάρτη και Μυστρά.

Μίλησε για τις πρώτες κινήσεις του στις πρώτες 100 ημέρες θητείας του, ενώ έτεινε χείρα συνεργασίας και συνδιοίκησης στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που θα απαρτίσουν το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας: «Θα προτείνω αντιδημαρχίες στους επικεφαλής των άλλων συνδυασμών και ελπίζω να μην αρνηθούν. Δεν έχουμε εμείς το μονοπώλιο γνώσεων και ικανοτήτων και διάθεσης για προσφορά».

Παράλληλα, ο κ. Δούκας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχει θέσει, ενώ τόνισε ότι στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται θέματα όπως: Το πολεοδομικό master plan για την ανάπλαση της Σπάρτης, η μετατροπή της πόλης σε Smart City and Green City, η ανάπλαση του Ευρώτα, η ανάδειξη του ιστορικού μεγαλείου της περιοχής, αλλά και ζητήματα όπως: η ασφάλεια, η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, η αλληλεγγύη, η περίθαλψη, ο αθλητισμός, η αγροτική και τουριστική ανάπτυξη. Επίσης, επανέλαβε ότι βασικός άξονας διοίκησης είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και τα κίνητρα σε νέους για δημιουργία οικογενειών.

- Τί θα κάνετε τις πρώτες 100 μέρες στον Δήμο Σπάρτης;
Το πρώτο μέλημα είναι η προσέλκυση των πιo άξιων και η εσωτερική διοργάνωση και ανασύνταξη!

Αμέσως μετά το θέμα των σκουπιδιών, της ασφάλειας, της καλαισθησίας της πόλης, την προώθηση του πολεοδομικού master plan και φυσικά η ανάδειξη του ιστορικού μεγαλείου της Σπάρτης και το Μυστρά.

- Κάνατε όλη την Ελλάδα να μιλά για σας με την απόφασή σας να διεκδικήσετε τη δημαρχία της Σπάρτης. Ποιο το κίνητρό σας;
Αν και είχα και έχω πολύ δουλειά στον ιδιωτικό τομέα (στην εταιρεία μου Capital Partners SA και στο ICC - Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας, του οποίου είμαι πρόεδρος του ΔΣ), θεώρησα χρέος και τιμή μου να υπηρετήσω μια από τις πιo ιστορικές πόλεις του κόσμου!

Η Σπάρτη είναι η πρώτη πόλις στο κόσμο, που επίσημα υιοθέτησε ένα σύγχρονο πολίτευμα και καθιέρωσε τη Δημοκρατία ως κεντρικό πυλώνα της λειτουργίας της, επινόησε το θεσμό της Γερουσίας, τη μοναδική συνταγή της διπλής βασιλείας, τα λεγόμενα checks & balances γιa να μην μπορεί να γίνεται κατάχρηση εξουσίας, κ.α.

Ρωμαίοι και Αμερικανοί βάσισαν τα πολιτεύματά τους, πάνω στις ιδέες και τις ‘ρήτρες’ του Λυκούργου.

- Τι σημαίνει για σας η νίκη αυτή;
Ότι οι δημότες ψάχνουν για κάτι άλλο στη διοίκηση της πόλης και ότι οι ευθύνες μου είναι τεράστιες.

- Ποιο το μοντέλο διοίκησης του Δήμου;
Συμμετοχή και ανοικτή αγκαλιά προς όλους που θέλουν να προσφέρουν. Θα προτείνω αντιδημαρχίες στους επικεφαλής των άλλων συνδυασμών και ελπίζω να μην αρνηθούν. Δεν έχουμε εμείς το μονοπώλιο γνώσεων και ικανοτήτων και διάθεσης για προσφορά.

Το ότι κέρδισε ο δικός μας συνδυασμός, δεν σημαίνει ότι είμαστε καλύτεροι σε όλα. Και οι άλλοι έχουν πολύ χρήσιμες γνώσεις και μπορεί να προσφέρουν πολλά.

Θα ανοίξουμε τη διοίκηση του Δήμου και σε όλους τους πολίτες που μπορεί να μας βοηθήσουν.

Όλες δε τις προτάσεις μας θα τις θέτουμε υπόψη των δημοτών για τυχόν βελτιώσεις ή εναλλακτικές προσεγγίσεις.

- Ήδη πολλοί ξένοι παράγοντες στρέφουν το βλέμμα τους στη Σπάρτη. Πως θα το αξιοποιήσετε;
Έχουμε καταρτίσει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ανάταξης για τη πόλη:
- Πολεοδομικό master plan σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο
- Smart City and Green City
- Ανάδειξη του ιστορικού μεγαλείου: Πελασγικού, Μυκηναϊκού, Δωρικού (κεντρικός πυλώνας), Ρωμαϊκού, Χριστιανικού, Βυζαντινού, Φραγκικού, νεοΕλληνικού, κλπ., όχι μόνο ως ιστορικό καθήκον προς τους προγόνους μας, αλλά και για να δυναμώσουμε το brand name και να πολλαπλασιάσουμε την τουριστική κίνηση!
- Ασφάλεια, καθαριότητα, ανάπλαση Ευρώτα, κυκλοφοριακό, αλληλεγγύη, περίθαλψη αθλητισμός, αγροτική και τουριστική ανάπτυξη, αλλά και προσέλκυση επενδύσεων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κλπ.... Πολλά «κλπ».
- Δημιουργία νέων οικογενειών. Όλα τα παραπάνω θα έχουν λιγότερο νόημα αν η Σπάρτη, ο Μυστράς και τα γύρω χωριά δεν σφύζουν από πιτσιρικαρία. Και για να γίνει αυτό πρέπει να βελτιωθούν τα εισοδήματα των νέων. Σε όλη την Ελλάδα! Και αυτό, με τη σειρά του απαιτεί τη προσέλκυση επενδύσεων! No money, no honey, no babies!

- Η ξεχασμένη Σπάρτη θα σας ακολουθήσει, πιστεύετε;
Ήδη το κάνει με ενθουσιασμό!

- Ποιες οι άμεσες προτεραιότητές σας;
Η διοικητική διοργάνωση και στελέχωση από τους πιο άξιους και η άμεση προώθηση όλων όσων ανέφερα παραπάνω.

Αλλά προέχει η μέριμνα για τη σωστή λειτουργία του διοικητικού μηχανισμού, ώστε τα προβλήματα που ανακύπτουν να επιλύονται, κατά το δυνατό, σχεδόν ‘αυτόματα’ από τις υπηρεσίες, χωρίς την συνεχή ανάγκη για παρέμβαση του δημάρχου και των αντιδημάρχων.

- Ποιο το μήνυμά σας στους αναγνώστες μας;
Ότι θα πετύχουμε πολύ περισσότερα και πολλά περισσότερα, δίνοντας ευκαιρίες για συμμετοχή σε όσους έχουν γνώσεις, ικανότητες και όρεξη, ανεξάρτητα από τις πολιτικές μας αντιλήψεις. Όπου και να ψάξεις θα βρεις ικανούς και πρόθυμους.

Δεύτερον, τους ικανούς τους αναζητούμε εμείς, δεν περιμένουμε να έρθουν αυτοί στη πόρτα μας, ψάχνοντας για δουλειά.

- Η περιοχή της Σπάρτης θα μπορούσε να είναι ένας μοναδικός παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. Εκτός από την Αρχαία Σπάρτη, έχετε και τον Βυζαντινό Μυστρά. Πως σκοπεύετε να τα αναδείξετε;
Με συνεχείς πολιτιστικές εκδηλώσεις, συμπόσια, συνέδρια, νέες έρευνες, τουριστικές καμπάνιες.

- Η περιοχή έχει πολλούς ομογενείς στην Αμερική και αλλού. Πώς θα τους κινητοποιήσετε για να βοηθήσουν και να στηρίξουν το έργο σας;
Θα δημιουργήσουμε επίσημους συνδέσμους με όλες τις αξιόλογες οργανώσεις ομογενών AHEPANS, Παλλακωνικές σε όλο το κόσμο, και αναθέτοντάς του σε εθελοντική βάση, διάφορα πρότζεκτ που θα τους ενδιέφεραν!

- Η Σπάρτη δεν είχε την ανάπτυξη που θα έπρεπε να έχει, με αποτέλεσμα πολλοί να εγκαταλείπουν τον τόπο τους. Πως θα στηρίξετε την επιχειρηματικότητα κρατώντας τους νέους στην περιοχή;
Θα προσπαθήσουμε ενεργά και στοχευμένα να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις κυρίως στο τουριστικό και τον αγροτικό τομέα και τη μεταποίηση! Όπως επίσης και στον κλάδο των dermocosmetics, για να εκμεταλλευτούμε το φοβερό φυτικό πλούτο του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου (βαλσαμόλαδο, «κεραλοιφή της φωτιάς» για τα εγκαύματα, κλπ).

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti