«Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση με τις προτάσεις του ΜέΡΑ25»

Συνέντευξη της Ζαφειρίας Κακαλέτρη, υποψήφιας βουλευτή Λακωνίας με το κόμμα Βαρουφάκη

Τετάρτη, 03 Ιούλιος 2019 09:51 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση με τις προτάσεις του ΜέΡΑ25»

Με διάθεση για κοινωνική προσφορά, φρέσκιες ιδέες και ενδιαφέρουσες προτάσεις κατέρχεται στον πολιτικό «στίβο» η γνωστή Σπαρτιάτισσα οδοντίατρος, Ζαφειρία Κακαλέτρη, η οποία είναι υποψήφια βουλευτής Λακωνίας με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, ΜέΡΑ25, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.  

Ο «Λακωνικός Τύπος» φιλοξενεί σήμερα αποκλειστική συνέντευξη της Ζαφειρίας Κακαλέτρη, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται στον σχεδιασμό του ΜέΡΑ25 για το μέλλον του τόπου, τους άξονες στους οποίους θα επιθυμούσε να προσφέρει στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Λακωνία, ενώ κάνει ιδιαίτερη μνεία και στον Γιάνη Βαρουφάκη.

- Τι ζητά το ΜέΡΑ25 για να συνεργαστεί με την πολιτική δύναμη που θα χρειαστεί την ψήφο εμπιστοσύνης σας, για να κυβερνήσει;
Το ΜέΡΑ25 δεν μπορεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε καμία κυβέρνηση που ανήκει στο Μνημονιακό τόξο. Αντίκειται πλήρως προς τις αρχές μας κάτι τέτοιο. Και δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, οι διεκδικητές της εξουσίας στη χώρα μας, δηλαδή και η Νέα Δημοκρατία και ο Σύριζα, έχουν πλήρως συνθηκολογήσει με τα Μνημόνια και τη δυστυχία της ελληνικής κοινωνίας.

Ωστόσο, αν κατατεθεί κάποιο νομοσχέδιο στη Βουλή που ήδη περιλαμβάνεται ως πρόταση στις προγραμματικές μας θέσεις (οι οποίες  είναι αναρτημένες στο https://mera25.gr/eklogiko-programma/), όπως πχ η κατάργηση της 100% προπληρωμής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τότε αυτό θα το στηρίξουμε. Ξεκάθαρα όμως, μόνο σε επίπεδο προγραμματικής θέσης, ως μεμονωμένη πράξη νομοσχεδίου, και σε καμία περίπτωση ως ψήφο εμπιστοσύνης.

- Πώς προσλαμβάνετε την αποχή των πολιτών από τα πολιτικά πράγματα;
Η αποχή των πολιτών αντικατοπτρίζει την πλήρη απογοήτευση του κόσμου σχετικά με την διακυβέρνηση της χώρας κατά τα χρόνια της κρίσης. Οι Έλληνες πολίτες βιώνουν πρωτοφανή φτωχοποίηση, διαπιστώνοντας ότι οι κυβερνήσεις τους, ανεξαρτήτως κομματικής θέσης, δεν τους υπερασπίστηκαν καθόλου και ποτέ, αφήνοντας τους στο έλεος των δανειστών, και σβήνοντας κάθε ελπίδα για ανάκαμψη στο εγγύς μέλλον. Συνεπώς, θεωρούν ότι η ψήφος τους δεν έχει πια κανένα νόημα για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή. Υπάρχει μεγάλη πικρία δικαιολογημένα, και σε αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους απευθύνεται το ΜέΡΑ25.

Γιατί δημιουργήσαμε αυτήν την ομάδα εμείς, που είμαστε οι «κανονικοί» άνθρωποι, που ζούμε την καθημερινότητα της Ελλάδας από κάθε θέση του εργασιακού στίβου (εργαζόμενοι είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα και ελεύθεροι επαγγελματίες) και που αποφασίσαμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας με ρεαλιστικό και υπεύθυνο τρόπο.

Μετά τις ευρωεκλογές, έχουμε δει χαμόγελα ελπίδας στα πρόσωπα των ανθρώπων, χαμόγελα που δεν υπήρχαν  προηγουμένως, και θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για να επιστρέψει αυτό το χαμόγελο και το ρεαλιστικό όραμα για μια καλύτερη ζωή εντός των ελληνικών συνόρων σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

- Ιδεολογικά σε ποιους απευθύνεστε;
Σε όλους! Πλην των φασιστικών νοοτροπιών. Το ΜέΡΑ25 αποτελεί μια ευρεία σύμπραξη σε όλο το πολιτικό φάσμα με στόχο α) το καλό της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη και μαζί με αυτήν, καθώς και β) την αναστήλωση της δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε, και που τώρα έχει τεθεί σε οδυνηρή παύση. Οι ιδεολογικές διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν, με τα κοινά σημεία στα οποία συμφωνούμε όλοι ότι είναι απαραίτητα, για να επανέλθει η δικαιοσύνη στην κοινωνία και η βάσιμη προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.

- Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μέρος των προβληματισμών σας;
Φυσικά! Και μάλιστα ανήκει στο κύριο μέρος της φιλοσοφίας μας, η προστασία του περιβάλλοντος, των ζώων και του πλανήτη. Έχουμε ολόκληρο πρόγραμμα, πλήρως τεκμηριωμένο επιστημονικά, που ονομάζεται Πράσινη Μετάβαση (https://mera25.gr/prasini-metavasi/), ακριβώς γιατί θεωρούμε υπερ-επείγον να κάνουμε ριζικές αλλαγές στη δομή λειτουργίας και ανάπτυξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, προκειμένου να αναχαιτίσουμε αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή, η οποία συμβαίνει αυτή τη στιγμή ήδη, ακόμα και στη Λακωνία, όπου για παράδειγμα οι πρόσφατες πρωτοφανείς χαλαζοπτώσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις σοδειές (και στο εισόδημα) του κόσμου.

Και το πολύ σημαντικό, είναι ότι το πρόγραμμά μας -σχετικά με την Πράσινη Μετάβαση-  είναι άμεσα υλοποιήσιμο!

- Σε ποιους συγκεκριμένους τομείς θα θέλατε να προσφέρετε και ποιες προτάσεις θα θέτατε εφόσον οι Λάκωνες σάς τιμήσουν με την ψήφο τους;
Σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση, έχω πολλές σκέψεις:

1) Πολύ σοβαρή προτεραιότητα για εμένα είναι η άμεση βοήθεια στην πλήρη αναβάθμιση της υποδομής και της ασφάλειας του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης. Έχουμε πάρα πολύ καλά καταρτισμένο προσωπικό -το διαπίστωσα και η ίδια καθώς χειρουργήθηκα εκεί επειγόντως πριν 4 μήνες και έχω στείλει και ευχαριστήρια επιστολή (που ευγενικά δεχτήκατε να την δημοσιεύσατε και εσείς), καθώς ήταν άψογοι όλοι! Είναι κρίμα να μην τους ενισχύσουμε δραστικά στο τόσο δύσκολο έργο τους, που στην ουσία αφορά την επείγουσα περίθαλψη όλου του νομού Λακωνίας. Χρειάζεται, βέβαια, αύξηση και του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς είναι τεράστιος ο όγκος των περιστατικών που εξυπηρετούν, έχοντας καθημερινή εφημερία, και οι εργαζόμενοι δίνουν μεγάλο αγώνα για να μας βοηθήσουν όλους.

Η δημιουργία επιπλέον και Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (δεν έχουμε αυτή τη στιγμή, παρά τις παλαιές υποσχέσεις), θα συμβάλλει και στην καλύτερη και κρίσιμη εξυπηρέτηση των περιστατικών που τη χρειάζονται, αλλά θα ήταν και ένας καλός λόγος για να παραμείνει και η Σχολή της Νοσηλευτικής εδώ, με σοβαρό και ουσιαστικό επιχείρημα ως προς την αποτελεσματική εκπαίδευση των φοιτητών.

Θεωρώ επίσης απαραίτητη, την ενίσχυση της υποδομής και στο Νοσοκομείο των Μολάων και σε όλα τα Κέντρα Υγείας του νομού, ώστε να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές λόγω απόστασης και χρόνου.  

2) Θα έθετα επίσης ως προτεραιότητα, μια δυναμική εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με την κατάθλιψη, η οποία παραμένει ταμπού στη μικρή μας κοινωνία, για να αποφύγουμε στο μέλλον τις τόσες αυτοκτονίες, που ήδη την τελευταία χρονιά άγγιξαν (επισήμως μόνο) τις 15.  Ο αριθμός αυτός είναι δραματικός για έναν τόσο μικρό πληθυσμό και η αποτελεσματική  συμπαράσταση προς τους ανθρώπους που υποφέρουν απαραίτητη.

Έχω και εγώ περάσει κατάθλιψη στο παρελθόν και ξέρω πόση ανάγκη έχουμε όλοι όσοι ήμασταν ή είμαστε εκεί, για να φωτίσει κάποιος τα σκοτάδια της ψυχής και να σταθεί δίπλα μας. Υπάρχουν ήδη μονάδες στην περιοχή μας, στελεχωμένες από καλά καταρτισμένους ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα σε μια τέτοια πρωτοβουλία.

3) Έχω ένα όραμα, που το έχω πει πολλές φορές εντός και εκτός της εργασίας μου, θα ήθελα να ενταχθεί στο Ημερήσιο Πρόγραμμα των σχολείων, καθώς και των εργασιακών χώρων, το βούρτσισμα των δοντιών. Ακούγεται πολύ απλό, έχει αποδειχθεί όμως ως ιδιαίτερα κρίσιμο κοινωνικό μέτρο για την ενίσχυση της Οδοντιατρικής πρόληψης σε κοινωνίες όπως οι Σκανδιναβικές, οι οποίες έχουν πετύχει εξαιρετικά επίπεδα στοματικής υγείας στους πληθυσμούς τους. Ειδικά σε μια κοινωνία όπως η ελληνική, που έχει -λόγω της κρίσης- και τόση δυσκολία στο σύνολό της να ανταποκριθεί οικονομικά σε ενδεχόμενο θεραπευτικής ανάγκης, (αν και -έτσι κι αλλιώς- είναι απλώς σημαντικό να μην χαλάνε τα δόντια μας εύκολα, αφού μπορούμε να το πετύχουμε), είναι κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντική η προσέγγιση αυτή, που θα ήθελα πάρα πολύ να πραγματοποιήσουμε σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς στη Λακωνία! Ξεκάθαρα στα σχολεία, είναι και τεράστιας σημασίας η συνήθεια που μαθαίνει το παιδί και η αξία που αντιλαμβάνεται ότι έχει η στοματική υγεία για την ποιότητα της ζωής του. Έτσι προλαμβάνεται στο μέλλον, όταν θα είναι ενήλικας, η όποια ταλαιπωρία, το κόστος και ο χρόνος που δαπανάται σε θεραπευτικές εργασίες και με έναν τρόπο, συμβάλλουμε έτσι, από μια σκοπιά, σε περισσότερη χαρά στη ζωή!

4) Εν όψει θερινής περιόδου κιόλας, θα ήθελα πάρα πολύ να βοηθήσουμε στην ενίσχυση των Πυροσβεστικών Δυνάμεων του Νομού μας, για να μην καταστραφούν άλλες δασικές ή καλλιεργήσιμες εκτάσεις και να μη χαθούν άλλα ζώα, καθώς είναι βασικό θέμα και για μένα προσωπικά η προστασία του περιβάλλοντος. Όταν καιγόταν η Μάνη πριν 2 χρόνια, ήμουν στο Μαυροβούνι και το έβλεπα, όπως τόσοι άνθρωποι, είχε μαυρίσει η ψυχή μου. Να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορούν έγκαιρα τα φαινόμενα αυτά είτε να προλαμβάνονται πλήρως, είτε, στις λίγες περιπτώσεις που θα συμβούν, να τίθενται υπό πολύ άμεσο έλεγχο και να σταματούν.

5) Αναβάθμιση σοβαρή του Μουσείου της  Σπάρτης... Πόσα χρόνια το περιμένουμε αυτό στην πιο διάσημη πόλη της αρχαιότητας; Έχουμε τεράστιους αρχαιολογικούς θησαυρούς, η Αρχαία Σπάρτη και το περίφημο θέατρο μπορούν να αξιοποιηθούν πολύ περισσότερο, καθώς υπάρχει στην περιοχή μας και πολύ δυναμική ομάδα Αρχαιολόγων, που εκτός των άλλων, είναι σε θέση να εντάξει σε όλη αυτή τη διαδικασία και την ψηφιακή τεχνολογία. Συνεπώς το μόνο που χρειάζεται είναι η ξεκάθαρη και ισχυρή πολιτική βούληση προκειμένου να δημιουργήσουν  το καλύτερο. Θα ενισχυθεί έτσι δραστικά και η τουριστική μας ανάπτυξη! Αυτό ισχύει και για όλους του αρχαιολογικούς και φυσικούς θησαυρούς της Λακωνίας που είναι μοναδικοί στο είδος τους και μπορούμε να τους αναδείξουμε με μερικά απλά αλλά δυναμικά βήματα!

6) Βοήθεια επιστημονική για τις σοδειές και τις καλλιέργειες που βάλλονται λόγω της κλιματικής αλλαγής στον νομό μας. Οι άνθρωποι που βασίζουν το εισόδημά τους σε καλλιέργειες, πραγματικά βρίσκονται σε αδιέξοδο και χρειάζεται ενίσχυση σοβαρή, επιστημονική και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, για να υπάρξει ανάσα.

7) Καταφύγια αξιοπρεπή για όλα τα αδέσποτα ζώα, σε όλες τις περιοχές της Λακωνίας, μαζί με δημιουργία υπηρεσίας 24ωρης βάσης, για πρακτική και κτηνιατρική βοήθεια. Αγαπώ πολύ τα ζώα, και ευτυχώς τα αγαπάει και πολύς άλλος κόσμος. Έτσι, δε γίνεται άλλο να ζούμε το δράμα με τα αδέσποτα, που πληγώνει την καρδιά κάθε ευαίσθητου ανθρώπου, άσχετα με το πόσα γνωρίζει γύρω από τα ζώα. Το δράμα αυτό εν τω μεταξύ, τελικά το επωμίζονται κάποιοι λίγοι ανιδιοτελείς ζωόφιλοι, τόσο πρακτικά όσο και οικονομικά, χωρίς επαρκή βοήθεια από το κράτος. Σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους, μπορεί άμεσα αυτό το ζήτημα να έχει πολύ αξιόλογη, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση, και με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να κάνω κάθε σχετική πράξη προς την επίλυσή του.

Αυτές είναι κάποιες βασικές σκέψεις. Καλούμε, πάντως, όλους τους Λάκωνες να μας καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη Λακωνία, στη σελίδα μας στο Facebook (ΜέΡΑ25 Λακωνίας), στην προσωπική -σχετικά με την υποψηφιότητά μου- σελίδα, καθώς και στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Για να μπορούμε να γνωρίζουμε κάθε πρόβλημα και κάθε πρόταση για την περιοχή μας, από όλους τους πολίτες της Λακωνίας, από όλους εμάς που ζούμε εδώ!

- Πώς θα χαρακτηρίζατε τον Γιάνη Βαρουφάκη;
Πηγή έμπνευσης και πολιτικού σθένους. Σύμβολο τιμιότητας. Είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος, με αίσθηση σεβασμού προς κάθε άνθρωπο που συναναστρέφεται. Πολύ σοβαρός και υπεύθυνος, μετρημένος σε κάθε λέξη και νόημα που χρησιμοποιεί στο λόγο του. Και φυσικά, στο βαθμό που αντιλαμβάνομαι, (αν και εγώ περιττεύω σε αυτόν τον χαρακτηρισμό γιατί έχουν αποφανθεί άλλοι, πολύ πιο ειδικοί από εμένα και μάλιστα νομπελίστες), εξαιρετικός επιστήμονας οικονομολόγος. Το βάθος των γνώσεων του και η καλλιέργειά του, είναι στοιχεία ιδιαίτερα προφανή στα μάτια μου. Και είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς που γνωρίζω, που έχει συνεπή λόγο (αν ακούει κανείς τον ίδιο και όχι την διαστρεβλωμένη πληροφορία και λάσπη από ορισμένα συστημικά ΜΜΕ) από την αρχή της δημόσιας τοποθέτησής του ως προς τα δρώμενα στην Ελλάδα.

- Σε τί να ελπίζουν οι πολίτες;
Στη μεγάλη δύναμη που μας δίνει η ενίσχυση της συμμετοχικής Δημοκρατίας. Παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας με δημοκρατικό, ώριμο και υπεύθυνο τρόπο, προσεγγίζοντας με επιστημονική και τίμια πρόθεση τα ζητήματα, μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το δράμα που μας έχει επιβληθεί «ως η μόνη λύση για το χρέος», καθώς και την πορεία καταστροφής του πλανήτη. Κανένα ανθρώπινο σύστημα δεν έχει μόνο μια λύση. Ο άνθρωπος τα φτιάχνει για να βελτιώσει τη ζωή της κοινωνικής ομάδας από την αρχαιότητα.

Όταν όμως τα συστήματα αρχίζουν να εξουσιάζουν την ανθρώπινη ζωή, είναι η ώρα για την τροποποίηση τους, ή ενδεχομένως για την κατάργηση και επανίδρυσή τους σε νέες βάσεις. Είναι βέβαιον ότι μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση με τις προτάσεις του ΜέΡΑ25, που βασίζονται σε επιστημονική ανάλυση όλων των θεμάτων, και έχουν ψηφιστεί με πλήρως δημοκρατικές διαδικασίες από την πλειοψηφία των μελών του ΜέΡΑ25.

Ποια είναι η Ζ. Κακαλέτρη
Η Ζαφειρία Κακαλέτρη γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1980. Ολοκληρώνοντας τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φοίτησε στην Οδοντιατρική  Σχολή Αθηνών, απ’ όπου έλαβε πτυχίο (DDS) το 2004. Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στην εμφυτευματολογία στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών (2008-2009). Στη συνέχεια παρακολούθησε σεμινάρια και διαδικτυακή εκπαίδευση στη χρήση Laser στην Οδοντιατρική (και Laser Safety Officer -LSO- με ευρωπαϊκή ισχύ από το 2010)

Διατηρεί ιδιωτικό οδοντιατρείο στη Σπάρτη από τον Ιούλιο του 2009 μέχρι σήμερα, ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί και έχει αναπτύξει επαγγελματικές συνεργασίες στην Αθήνα και στην Αγγλία.

Είναι εθελόντρια, σχετικά με την οδοντιατρική πρόληψη και φρoντίδα στα παιδιά στη Λακωνία, σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Λακωνίας. Είναι μέλος του Ερυθρού Σταυρού, υποστηρίκτρια της Διεθνούς Αμνηστίας Ελλάδας, μέλος της ομάδας “Green Dentistry”  σχετικά με την Περιβαλλοντικά Υπεύθυνη Διαχείριση των Οδοντιατρικών Απορριμμάτων. Επίσης, αποτελεί μέλος των Ζωόφιλων Εθελοντών Σπάρτης, πρώην γραμματέας Πολιτιστικού Φιλοζωικού Συλλόγου Σπάρτης, καθώς και υποστηρίκτρια ομάδας υγείας με στόχο την οριστική κατάργηση των πειραμάτων σε ζώα (PCRM-Physicians'Committee for Responsible Medicine).

Είναι μέλος του ΜέΡΑ25 και του DiEM25.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα