Γιώργος Σαρελάκος: «Προσωπική ευθύνη όλων μας το περιβάλλον»

Αποκλειστική συνέντευξη του Μανιάτη ιδρυτή του φορέα «Aegean Rebreath» - Η δράση της ομάδας που έχει αναγνωριστεί και επιβραβευθεί σε διεθνές επίπεδο

Πέμπτη, 11 Ιούλιος 2019 07:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Γιώργος Σαρελάκος: «Προσωπική ευθύνη όλων μας το περιβάλλον»

Στη συναίσθηση της ευθύνης που πρέπει να αναπτύξουμε όλοι απέναντι στο περιβάλλον και τις επόμενες γενεές και την ενδυνάμωση του εθελοντισμού είναι οι δύο άξονες που εστιάζει ο φορέας «Aegean Rebreath», ο οποίος διενεργεί δράσεις ανέλκυσης, συλλογής και διαλογής θαλάσσιων απορριμμάτων από τον βυθό, με σκοπό την ανακύκλωσή τους.

Η ομάδα της «Aegean Rebreath» ξεκίνησε τις δραστηριότητες της το 2017 μέσω εθελοντών. Σήμερα, ο φορέας έχει διευρύνει σημαντικά το έργο του, τα μέλη του και τις συνέργειες του, βάζοντας τις βάσεις για ένα μοντέλο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο. Η δράση της «Aegean Rebreath» αποσκοπεί στην υλοποίηση ενός προγράμματος απορρύπανσης των θαλασσών, με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Στόχος της ομάδας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των αλιευτικών και τοπικών κοινοτήτων, οι συνέργειες με τους θεσμικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να υπάρξει μία κοινή, συνειδητή και στοχευμένη απάντηση στο τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ενέργειες και η δραστηριότητα της «Aegean Rebreath» έχει αναγνωριστεί και προβληθεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει στον «Λακωνικό Τύπο», ο εμπνευστής και ιδρυτής του φορέα, Γιώργος Σαρελάκος, ο οποίος κατάγεται από τη Μαραθέα Αν. Μάνης, «η δραστηριότητα της «Aegean Rebreath» επεκτείνεται σε διαφορετικούς τομείς με σκοπό την ανάπτυξη αλληλένδετων δράσεων που αφενός θα αντιμετωπίζουν σφαιρικά το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης και αφετέρου θα προσφέρουν κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Περιλαμβάνει υποβρύχιες και παράκτιες δράσεις καθαρισμού, δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, ερευνητικές δραστηριότητες και διαμόρφωση βάσεων δεδομένων, παροχή τεχνογνωσίας σε δήμους, τεχνικές διαχείρισης των θαλάσσιων απορριμμάτων κτλ».

Απαντώντας σε ερώτηση του «Λακωνικού Τύπου», ο ίδιος δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η ομάδα του δεν έχει διενεργήσει ακόμα εθελοντική δράση σε περιοχή της Λακωνίας, καθώς δεν έχει υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους τοπικούς φορείς.

Το 2018, η ομάδα της «Aegean Rebreath» έλαβε μια υψηλότατη διάκριση, καθώς κατέκτησε την πρώτη θέση μεταξύ 472 προτάσεων από 42 χώρες στον διαγωνισμό «Advocate Europe», για την ιδέα «Εγκατάσταση Σταθμών Ανακύκλωσης Θαλασσίων Απορριμμάτων». Τα δύο βασικά δομικά στοιχεία του πρότζεκτ ήταν: α) Η εγκατάσταση σημείων συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων και αλιευτικών διχτυών, σε αλιευτικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα, β) Η εκτέλεση αποστολών υποβρυχίων και παράκτιων καθαρισμών σε όλη τη χώρα.

aegean rebreath

- Πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία αυτή;
Αφορμή για την ίδρυση της Aegean Rebreath αποτέλεσαν οι κοινές ανησυχίες ανθρώπων με διαφορετικό επαγγελματικό ιστορικό. Ανησυχίες που σχετίζονται με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το θαλάσσιο περιβάλλον και τις ανησυχητικές επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Ακόμη και σήμερα, ο φορέας λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντική δράση, γεγονός που τονίζει ακόμα περισσότερο την πεποίθηση μας πως το σημαντικό αυτό πρόβλημα αφορά όλους μας.

- Πώς μπορεί να ενισχυθεί το έργο σας;
Δεδομένου ότι το έργο μας βασίζεται στον εθελοντισμό, οποιαδήποτε προσφορά σε εξοπλισμό, ανθρώπινο δυναμικό και πόρους κρίνεται απολύτως απαραίτητο. Την ίδια στιγμή,  μεγάλη σημασία για το φορέα μας αποκτά και η δημιουργία συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο, με σκοπό τη διαμόρφωση των απαραίτητων συνθηκών που θα επιτρέψουν τον προγραμματισμό διευρυμένων δράσεων στην κάθε περιοχή.

- Από πού χρηματοδοτήστε;
Η χρηματοδότηση της Aegean Rebreath συνδέεται αποκλειστικά με την υλοποίηση των δράσεων και το σύνολο των πόρων καλύπτει τις ανάγκες του πεδίου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως κανένα μέλος της ομάδας έως και σήμερα δεν έχει πληρωθεί, παρά την ένταση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

- Έχετε προβεί σε συνεργασίες στον νομό Λακωνίας;
Δυστυχώς όχι, παρά τις αρχικές προσπάθειες που έχουμε κάνει. Και είναι λυπηρό διότι τα οφέλη είναι πολύ σημαντικά για την κάθε περιοχή. Αρκεί οι τοπικοί φορείς να συνειδητοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που μπορούν να εξασφαλιστούν σε επίπεδο οικονομίας, κοινωνίας, περιβάλλοντος,  τουρισμού και αναγνωρισιμότητας.

maxresdefault

- Έχετε τύχει διεθνούς αναγνώρισης για το έργο σας;
Σαφώς. Το βασικό σκεπτικό μας για την εγκατάσταση σταθμών συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων στην Ελλάδα αναδείχθηκε στην πρώτη θέση μεταξύ 475 ιδεών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ακόμα και σήμερα αναγνωρίζεται ως μια βέλτιστη πρακτική. Γεγονός που γίνεται αντιληπτό και από τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα!

- Έχει νόημα το δόγμα: ο ρυπαίνων πληρώνει;
Κατά την άποψη μας, ναι. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως το περιβάλλον ανήκει σε όλους, και όπως τα οφέλη γίνονται αντιληπτά από όλους, το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και με αυτούς που ρυπαίνουν.

- Τι θα θέλατε να επισημάνετε στους πολίτες;
Βασική αρχή για εμάς είναι η προσωπική ευθύνη των πολιτών. Ο κάθε πολίτης είναι ικανός να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, να επιλέξει τη μείωση της χρήσης των πλαστικών, να επιλέξει προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, να κατευθύνει τις εταιρείες και τις τοπικές αρχές. Αρκεί να καταλάβουμε, πλέον, πως τα μικροπλαστικά βρίσκονται πλέον στο πιάτο μας. Άρα, κάθε σακούλα η μπουκάλι που πετάμε καταλήγει στο στομάχι των παιδιών μας. Είναι τόσο απλό το μήνυμα μας.

- Υπάρχει σωτηρία για τον πλανήτη;
Βασικά η κατάσταση δεν χαρακτηρίζεται θετική. Είναι μάλλον μη αναστρέψιμη. Σημασία έχει να μειώσουμε τις επιπτώσεις για τις επόμενες γενεές.

- Το περιβάλλον θα έπρεπε να είναι διαρκές αντικείμενο στην εκπαιδευτική διαδικασία;
Βεβαιότατα. Βλέπουμε μέσω των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που έχουμε αναπτύξει το ενδιαφέρον και την αφύπνιση των παιδιών. Αντιδρούν και αντιλαμβάνονται πολύ πιο γρήγορα τα αυτονόητα.

- Εθελοντισμός: ανάγκη ή υποχρέωση;
Και ανάγκη και υποχρέωση.  Το παράδειγμα μας είναι ξεκάθαρο σχετικά με το πως ένας φορέας δουλεύει άρτια μέσω εθελοντών και μόνο ή για το πόσα μπορούν να επιτευχθούν μέσω του εθελοντισμού. Σήμερα, η Aegean Rebreath βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί διεθνές παράδειγμα.

Παρακολουθήστε video από δράσεις της Aegean Rebreath

Ενημερωθείτε για τον φορέα Aegean Rebreath εδώ

Λίγα λόγια για τον Γ. Σαρελάκο
speaker 05351O Γιώργος Σαρελάκος είναι κάτοχος τίτλου σπουδών στις Οικονομικές Επιστήμες και μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Υγείας του Πανεπιστημίου Πειραιά. Στο παρελθόν εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στο χώρο των μη κυβερνητικών οργανισμών ως υπεύθυνος διαχείρισης διεθνών προγραμμάτων. Δραστηριοποιήθηκε ως επιστημονικός συνεργάτης  ελληνικών  και ευρωπαϊκών φορέων ενώ ανέπτυξε συνεργασία και με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως σύμβουλος σε θέματα οικονομίας και υγείας.


Επιμέλεια: Δημήτρης Αβούρης, Χρήστος Πετρούλιας

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα