Θάνος Μιχελόγγονας: Η Λακωνία έχει ανάγκη την προσέλκυση νέων ανθρώπων

Συνέντευξη του υπ. περιφερειακού συμβούλου

Σάββατο, 30 Σεπτέμβριος 2023 09:30 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Θάνος Μιχελόγγονας: Η Λακωνία έχει ανάγκη την προσέλκυση νέων ανθρώπων

Συνέντευξη στη Χριστιάνα Χιώτη

«Θέλω τη Λακωνία, τη Σπάρτη, τη Μάνη, τη Νεάπολη, τόπους που αγαπώ και συνδέομαι μαζί τους, να αποτελούν μέρος του αναπτυξιακού πυρήνα της Πελοποννήσου και της χώρας», τονίζει ο Θάνος Μιχελόγγοντας περιγράφοντας τους λόγους που τον ώθησαν από εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης να θέσει υποψηφιότητα για το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου με την παράταξη του Δημήτρη Πτωχού.

Με σημαντική επαγγελματική εμπειρία σε συγκεκριμένους τομείς των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, όπως ο τουρισμός και η ψηφιακή διακυβέρνηση, θέτει ως στόχο «…να καταλάβουμε τον χώρο που μας αναλογεί στη νέα Ελλάδα που χτίζεται στην εποχή μας. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε».

Κύριε Μιχελόγγονα, είστε ένας νέος άνθρωπος που έχει ήδη αποκτήσει ωφέλιμη εμπειρία συμμετέχοντας στην αυτοδιοίκηση. Τι σας ώθησε στην απόφαση, από εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης, να θέσετε υποψηφιότητα για το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου;
Από την επαγγελματική και αυτοδιοικητική μου εμπειρία διαπίστωσα ότι η Περιφέρεια μου ταιριάζει περισσότερο από τον Δήμο, καθώς μπορεί να εφαρμόσει ευρύτερες και πιο ολοκληρωμένες πολιτικές σε κρίσιμους τομείς οι οποίοι με ενδιαφέρουν, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η ψηφιακή διακυβέρνηση. Άλλωστε η Περιφέρεια έχει στα χέρια της τα σημαντικότερα αναπτυξιακά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ ή μέρος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και πιο οργανωμένες δομές διοίκησης.

Πάντως, η μετάβαση από τον Α΄ στον Β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης ήταν μια δύσκολη συναισθηματικά απόφαση, υπό την έννοια ότι η αγάπη και το ενδιαφέρον μου για τη Σπάρτη υπάρχουν όπως υπήρχαν πάντα, όμως θεωρώ ότι στην Περιφέρεια θα είμαι πιο αποτελεσματικός τόσο σε τοπικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Τι σας εμπνέει περισσότερο στον Δημήτρη Πτωχό και στον συνδυασμό του;
Για εμένα έχουν σημασία τόσο τα τυπικά προσόντα του κ. Πτωχού, όπως οι σπουδές και η επαγγελματική εμπειρία που έχει στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τα προσωπικά του χαρακτηριστικά, όπως η διαλλακτικότητα και η έμφυτη τάση που έχει για συνεργασίες. Όμως τη μεγαλύτερη αξία έχει το ότι ο τρόπος σκέψης του είναι στρατηγικός, άρα κοιτάει μπροστά από την εποχή μας, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι καθόλου τοπικιστικός και λαϊκίστικος. Θα σας έλεγα ότι είναι αρκετά οραματιστής και αυτό ταιριάζει πολύ και σε εμένα. Γενικά έχω τη γνώμη ότι για να προχωρήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, χρειαζόμαστε λιγότερη «πολιτική» και περισσότερη δουλειά και οι ικανότητες και τα χαρακτηριστικά του κ. Πτωχού συνάδουν απόλυτα με αυτήν μου την πεποίθηση.

Από την έως τώρα δράση και εμπειρία σας, σε ποιον τομέα πιστεύετε ότι μπορείτε να βοηθήσετε περισσότερο;
Αν και έχω σημαντική επαγγελματική εμπειρία σε συγκεκριμένους τομείς των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, όπως ο τουρισμός και η ψηφιακή διακυβέρνηση, παρά ταύτα θεωρώ ότι μπορώ να βοηθήσω και σε άλλους τομείς με τους οποίους έχω εξοικείωση, όπως η διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων και οι υποδομές. Λόγω της εμπειρίας που έχω αποκτήσει, τόσο επαγγελματικά όσο και αυτοδιοικητικά, έχω αναπτύξει έναν τρόπο δουλειάς ο οποίος με βοηθά να ανταποκριθώ με επάρκεια σε διαφορετικά αντικείμενα ενασχόλησης. Σε κάθε περίπτωση, ο πρώτος στόχος μας είναι ο κ. Πτωχός να είναι ο επόμενος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Εάν οι Λάκωνες μου εμπιστευτούν μία θέση στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ σε ό,τι μου ζητηθεί από τον επικεφαλής, και θα το κάνω με μεγάλη μου χαρά γιατί εμπιστεύομαι την κρίση του.

Αν μπορούσατε να εισηγηθείτε μία πρόταση για τη Λακωνία, η οποία θα προσέδιδε προστιθέμενη αξία στο νομό, ποια θα ήταν αυτή;
Είναι δύσκολο να επιλέξεις κάτι συγκεκριμένο, οι ανάγκες είναι πολλές και ποικίλες. Θα ήταν κοντόφθαλμο να περιοριστώ σε μία υποδομή ή ένα έργο. Εάν θα πρότεινα κάτι, θα πρότεινα αυτό το οποίο θα είχε τις θετικότερες επιπτώσεις και αυτό δεν μπορεί να είναι απλά ένα έργο οδοποιίας. Θα αποκτήσουμε όμως στρατηγικό πλεονέκτημα εάν αναπτύξουμε καλύτερες συνεργασίες και χρησιμοποιήσουμε πιο αποτελεσματικά τους πόρους. Όχι απλή “απορρόφηση” αλλά πραγματική αξιοποίηση. Αυτά θα κάνουν οριζόντια τη διαφορά για όλες τις υποδομές και για όλα τα έργα, υλικά ή άυλα. Θέλω τη Λακωνία, τη Σπάρτη, τη Μάνη, τη Νεάπολη, τόπους που αγαπώ και συνδέομαι μαζί τους να αποτελούν μέρος του αναπτυξιακού πυρήνα της Πελοποννήσου και της χώρας. Να καταλάβουμε το χώρο που μας αναλογεί στη νέα Ελλάδα που χτίζεται στην εποχή μας. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε.

Τι θεωρείτε ότι έχει περισσότερο ανάγκη η Λακωνία;
Η Λακωνία έχει ανάγκη την προσέλκυση νέων ανθρώπων. Ο πληθυσμός μας μειώνεται, δεν ανανεώνεται επαρκώς και ο μέσος όρος ηλικίας διαρκώς αυξάνεται. Προκειμένου νέοι και παραγωγικοί άνθρωποι να μας επιλέξουν για να κατοικήσουν εδώ, πρέπει να ενισχύσουμε τη θέση μας στο χάρτη της Πελοποννήσου, όχι ανταγωνιστικά, αλλά συνεργατικά. Θα το πετύχουμε προσφέροντάς τους έναν καλύτερο τρόπο ζωής μέσα από την οικονομική ανάπτυξη, προσελκύοντας επενδύσεις στους κύριους πυλώνες του τουρισμού και της πρωτογενούς παραγωγής, στο δεύτερο κυρίως συνδυαστικά με εκπαίδευση και νέες τεχνολογίες. Εμείς θα προσελκύσουμε επενδύσεις και θα διευκολύνουμε την πραγματοποίησή τους γιατί έχουμε την αντίστοιχη εμπειρία, αφού κατά κανόνα κουβαλάμε τεχνογνωσία και εμπειρία από την “άλλη πλευρά”, αυτή της ιδιωτικής δραστηριότητας.

Άρα είστε αισιόδοξος;
Φυσικά, τόσο η Λακωνία όσο και η Πελοπόννησος έχουν όλα τα εφόδια για να καταλάβουν πολύ σημαντικότερη θέση, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με νέες ιδέες, νέα εργαλεία και νέες πολιτικές είναι εφικτό και εμείς μπορούμε να το κάνουμε πραγματικότητα. Άλλωστε, όπως λέμε συνθηματικά στο συνδυασμό μας «Πελοπόννησος, Περιφέρεια πρότυπο το 2028». Γίνεται!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti