Ανδρεάκος: «Είμαστε μια δύναμη που παράγουμε έργο και αλλάζουμε τον τόπο»

Συνέντευξη του δημάρχου Ανατολικής Μάνης στον «Λακωνικό Τύπο»

Τετάρτη, 04 Οκτώβριος 2023 10:16 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανδρεάκος: «Είμαστε μια δύναμη που παράγουμε έργο και αλλάζουμε τον τόπο»

Αποφασισμένος να διεκδικήσει μία ακόμα δημαρχιακή θητεία στον Δήμο Ανατολικής Μάνης εμφανίζεται ο Πέτρος Ανδρεάκος. Με φόντο τις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου, ο επί σειρά ετών επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής ανοίγει τα χαρτιά του στον «Λακωνικό Τύπο», αναπτύσσοντας το έργο που υλοποιήθηκε την τρέχουσα 4ετία, αλλά και τον προγραμματισμό για την επόμενη δημοτική περίοδο σε ενδεχόμενη επανεκλογή του. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.» δίνει απαντήσεις για καίρια θέματα όπως η δημιουργία υποδομών, η τουριστική ανάπτυξη, η αντιμετώπιση των πυρκαγιών και η λήψη σημαντικών αποφάσεων. Τέλος, καταθέτοντας το προσωπικό του στίγμα, ο Π. Ανδρεάκος εκθέτει τους λόγους και τα ερεθίσματα που τον ωθούν να παραμένει στην «πρώτη γραμμή» της Αυτοδιοίκησης.


Δεδομένης της πολυετούς συμμετοχής σας στα αυτοδιοικητικά πράγματα και της έντονης τριβής σας με τα καθημερινά προβλήματα του τόπου, τι το νέο κομίζει η πρότασή σας ενόψει μιας νέας θητείας σας στη Δημοτική Αρχή;

Οι δημοτικές διοικήσεις που παράγουν έργο βρίσκονται διαρκώς μπροστά σε νέες ανάγκες. Το παραγόμενο έργο είναι δυναμικό, διότι δεν αφορά μόνο στην υλοποίηση όσων έργων και δράσεων συνεχίζονται από την προηγούμενη δημοτική περίοδο, αλλά συγχρόνως αποβλέπει και στην επίτευξη νέων στόχων.

Όλα αυτά τα χρόνια υλοποιούσαμε με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα βάσει του οποίου εκλεγήκαμε και παράλληλα ετοιμάζαμε τις λύσεις, το νέο πρόγραμμα, για την περαιτέρω βελτίωση της καθημερινότητας όλων των συμπολιτών μας.

Την τετραετία που διανύσαμε ο δήμος σας γνώρισε μια πρωτόγνωρη τουριστική άνθηση. Πώς σχεδιάζετε να τη διατηρήσετε κι ενδεχομένως να την πολλαπλασιάσετε;
Η μοναδικότητα και η απαράμιλλη ομορφιά του άγριου τοπίου της Μάνης προσελκύει πλήθος επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Προσθετικά σε αυτά τα φυσικά πλεονεκτήματα, επιλέξαμε να ενδυναμώσουμε τον λεγόμενο πολιτιστικό τουρισμό, με έμφαση στα πολιτιστικά γεγονότα και τα μνημεία.

Ο δήμος μας, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια, εισήγαγε φέτος και στοχεύει στην καθιέρωση ενός ετήσιου μανιάτικου φεστιβάλ, που θα αποτελείται από 100 περίπου εκδηλώσεις με δωρεάν παρακολούθηση, εκτεινόμενες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Απευθυνόμαστε τόσο σε Έλληνες, όσο και σε ξένους επισκέπτες. Το φεστιβάλ αυτό θα αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την προβολή της περιοχής και της ιστορίας της, την ανάδειξη της πολιτιστικής της ταυτότητας και των προϊόντων της, καθιερώνοντας τη Μάνη ως προορισμό και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Η ανάπλαση του Γυθείου ήταν από τις παρεμβάσεις που ξεχώρισαν στην παρούσα θητεία της Δημοτικής Αρχής. Ποια είναι τα κυριότερα έργα που σχεδιάζετε να «τρέξουν» εφόσον ανανεώσετε την εκλογή σας;
Όπως προανέφερα, το πρόγραμμα για το οποίο δεσμευτήκαμε υλοποιείται ταχύτατα, με τα αποτελέσματα αυτής της συνεχούς προσπάθειας να είναι ορατά σε όλους.

Έργα όπως η ανάπλαση του αστικού ιστού της πόλης του Γυθείου, η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, το αποχετευτικό δίκτυο Μαυροβουνίου, οι υποδομές ύδρευσης, η καθιέρωση φεστιβάλ και εκθέσεων, οι αναπλάσεις οικισμών και κτιρίων, το πρόγραμμα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, η χρήση οικολογικών συστημάτων απορριμμάτων, η δωρεάν δημοτική συγκοινωνία, η δημιουργία Κέντρων Κοινότητας και Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, είναι ορισμένα μόνο από τα έργα και τις δράσεις μας.

Έχοντας λοιπόν μπροστά μας τα απτά αποτελέσματα των πολιτικών που ασκήσαμε έως σήμερα, και έχοντας λύσει τις βασικές ανάγκες της περιοχής μας με τις υποδομές που δημιουργήσαμε, τώρα στρέφουμε το βλέμμα μας στο αύριο: στην περαιτέρω εξωστρέφεια, στην προσέλκυση μεγάλου αριθμού επισκεπτών, στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, στη συστηματική προβολή της ιστορίας μας, που είναι το μεγάλο μας όπλο, στη βελτίωση των όρων διαβίωσης των ευάλωτων συμπατριωτών μας, στην προσπάθεια να σταματήσει η ερήμωση των χωριών μας.

Οι πυρκαγιές συνιστούν σχεδόν κάθε καλοκαίρι μια τεράστια απειλή για τον τόπο σας, όπως κατέδειξε τραγικά και το πιο πρόσφατο ολέθριο γεγονός του 2021. Μπορεί και με ποια μέσα να θωρακιστεί αποτελεσματικά ο δήμος έναντι της «πύρινης λαίλαπας»;
Ως δήμος καλούμαστε δυστυχώς να αντιμετωπίσουμε σχεδόν κάθε χρόνο την εκδήλωση μιας μεγάλης φωτιάς στην περιοχή, ενώ κατά το παρελθόν έχουμε θρηνήσει και θύματα. Για τον λόγο αυτό, εδώ και αρκετά χρόνια, έχουμε εφαρμόσει περιπολίες πυροπροστασίας με 3 – 4 δημοτικά αυτοκίνητα αγροτικού τύπου.

Επιπλέον, προχωρήσαμε στην κατασκευή ταμιευτήρων νερού, οι οποίοι παράλληλα λειτουργούν και ως πυροσβεστικοί σταθμοί, αφού έχουμε εγκαταστήσει εκεί και πυροσβεστικά συγκροτήματα. Έχουμε ακόμη δημιουργήσει περισσότερες από 30 δεξαμενές για πυρόσβεση και έχουμε ανανεώσει τον στόλο των οχημάτων μας πρώτης επέμβασης, που σήμερα ανέρχονται σε δέκα.

Η κλιματική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα μας. Γι’ αυτό και στη νέα δημοτική περίοδο θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στις πρωτοβουλίες της Πολιτείας, εξειδικεύοντας τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην περιοχή μας.

Θεωρείτε κάποια απόφαση που λάβατε στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας ως την πλέον κομβική και οραματική για τον Δήμο Ανατολικής Μάνης; Επίσης, υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα που τώρα κρίνετε ότι θα μπορούσατε να το έχετε χειριστεί  διαφορετικά;
Οι αποφάσεις και οι πράξεις μας όλα αυτά τα χρόνια είναι πολλές. Αν πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξω μία, θα αποτιμούσα ως εξαιρετικά ωφέλιμη την ανάπλαση του Γυθείου. Ένα έργο που πέρασε δια πυρός και σιδήρου και που τελικά καταφέραμε να το κάνουμε απτή πραγματικότητα.

Όσον αφορά σε ζητήματα που θα μπορούσαμε να έχουμε χειριστεί διαφορετικά, λάθη σίγουρα γίνονται, δεν θεωρώ όμως κάτι ιδιαίτερα σημαντικό.

Είστε ένας πολύπειρος δήμαρχος με μακρόχρονηαυτοδιοικητική σταδιοδρομία στη Μάνη.Ποια είναι τα κίνητρα και οι παράγοντες που σας οδήγησαν να διεκδικήσετε και πάλι την προτίμηση των συμπολιτών σας; Θεωρείτε ότι έχετε ακόμα δρόμο ΜΠΡΟΣΤΑ, όπως είναι και το ακρωνύμιο του συνδυασμού σας;
Όπως έχω πει κι άλλες φορές, όσο μεγαλώνει η εμπιστοσύνη του κόσμου στον συνδυασμό μας, τόσο νιώθουμε ότι πολλαπλασιάζονται κι οι υποχρεώσεις μας απέναντί του.

Στο ξεκίνημα αυτής της προεκλογικής μας εκστρατείας απαντήσαμε σ’ ένα καίριο ερώτημα: Γιατί οι δημότες εμπιστεύτηκαν τρεις φορές έως τώρα το τιμόνι του Δήμου Ανατολικής Μάνης στον συνδυασμό μας; Η απάντηση είναι γιατί η δική μας ομάδα δεν είχε ποτέ ως αυτοσκοπό τη δημοτική εξουσία.

Ο συνδυασμός μας δεν είναι μια τυπική διαχειριστική ομάδα. Είμαστε μια δύναμη που παράγουμε έργο. Είμαστε μια δύναμη που με γνώση, συνέπεια, συνέχεια και τόλμη, αλλάζουμε τον τόπο μας και βελτιώνουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας σε όλο το μήκος και το πλάτος του δήμου μας. Είμαστε η δύναμη που έκανε ιδιαίτερα ελκυστική την εικόνα της Μάνης, η δύναμη που αναβάθμισε την ποιότητα της ζωής όλων μας.

Τόσο στον επαγγελματικό, όσο και στον πολιτικό μου βίο πορεύθηκα πάντα με ήθος και συνέπεια, θέτοντας μεγάλους στόχους, τους οποίους επιτύγχανα με σκληρή δουλειά. Δεν έμεινα ποτέ στάσιμος και έτσι θα συνεχίσω. Είναι το χρέος μου απέναντι στον τόπο που γεννήθηκα και η κληρονομιά μου στις επόμενες γενιές.

Από τα ίδια οράματα διαπνέεται και ο συνδυασμός μας. Με διαπιστευτήρια τη συνέπεια λόγων και έργων, ζητάμε για ακόμη μια φορά τη στήριξη του κόσμου της Μάνης, για να συνεχίσουμε να υλοποιούμε το  μακροπρόθεσμο πρόγραμμά μας, που άλλαξε τον τόπο μας ριζικά. Όλοι μαζί πετύχαμε πολλά. Όλοι μαζί συνεχίζουμε να πηγαίνουμε τον τόπο μας ΜΠΡΟΣΤΑ.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti