Δημήτρης Πτωχός: «Η Πελοπόννησος μπορεί και πρέπει να διακρίνεται, όχι να είναι ουραγός»

"Θέλουμε να ανασχέσουμε τη φυγή των νέων μας"

Πέμπτη, 05 Οκτώβριος 2023 07:25 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δημήτρης Πτωχός: «Η Πελοπόννησος μπορεί και πρέπει να διακρίνεται, όχι να είναι ουραγός»

Αυτός είναι ο περίφημος Πτωχός... (δανεισμένο από τηλεοπτική εκπομπή κατά την οποία ο δημοσιογράφος Δ. Καμπουράκης τον υποδέχτηκε αναφωνώντας: “Εσύ λοιπόν είσαι ο περίφημος Πτωχός για τον οποίο τόσος ντόρος έγινε”).

Πριν καλά καλά τον γνωρίσουμε, το όνομά του απασχόλησε την επικαιρότητα εν μέσω ενός πολιτικού ντόρου, για το εάν και κατά πόσον ο μέχρι τότε αυτοδιοικητικά «νέος και άγνωστος» Δημήτρης Πτωχός, θα μπορούσε να ηγηθεί νικηφόρα ενός συνδυασμού με κομματική χροιά. Και κάπως έτσι, μπήκε στο προεκλογικό σκηνικό ρηξικέλευθα. Το όνομά του συνδέθηκε αρχικά με την κυβερνητική επιλογή για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στόχο, που κλήθηκε να επιτύχει μέσα σε διάστημα μόλις δυόμισι μηνών.

Προίκα του ένα υψηλών προδιαγραφών βιογραφικό, παρακαταθήκη του ένα όνομα πλούσιο από την οικογενειακή του προσφορά στη γενέτειρά του, αλλά και μια προσωπική του θαυμαστή επαγγελματική πορεία στο χώρο της τεχνολογίας και καινοτομίας.

Πραγματικό του ατού όμως είναι η φρέσκια, περισσότερο τεχνοκρατική, οπτική του απέναντι στις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις. Υποστηρίζει πως γνωρίζει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μετατρέψουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες, ώστε να ανέβει ο πήχυς της ανάπτυξης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με τρόπο πρότυπο, ισότιμο και ενιαίο. Και μας ζητά να τον εμπιστευτούμε με έναν λόγο ήπιο, μετρημένο και άμεσο, μετά βεβαιότητας ασυνήθιστα πολιτικό.

Κύριε Πτωχέ, τι έπαιξε ρόλο στην επιλογή σας να διεκδικήσετε την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου ζείτε και δραστηριοποιείστε; Ο τόπος μας προσφέρεται;
Διεκδικώ την ευθύνη να είμαι ο επόμενος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου γιατί εδώ γεννήθηκα, εδώ ζω και εργάζομαι, αγαπώ αυτόν τον τόπο και είμαι βέβαιος ότι μπορεί να πετύχει άλματα που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή όλων των πολιτών. Και πιστεύω ότι μπορώ να αποτελέσω κομμάτι αυτών των αλλαγών που έχουμε ανάγκη για να πάμε μπροστά.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία, με τη χώρα να έχει επιστρέψει δυναμικά στην ανάπτυξη, με μια κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μεγάλες τομές σε όλα τα επίπεδα. Και πιστεύω ότι ο τόπος μας προσφέρεται για να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος σε αυτή την πορεία προς ένα καλύτερο κοινό μέλλον.

Πιστεύετε πως έχει ευκαιρίες η νέα γενιά;
Ανοίγετε ένα μεγάλο θέμα, κυρία Χιώτη: τη φυγή των νέων μας από την Πελοπόννησο, ένα φαινόμενο που θέλουμε να ανασχέσουμε και να αντιστρέψουμε, να κρατήσουμε εδώ τους νέους μας και να φέρουμε πίσω τους φίλους και τα αδέρφια τους που έχουν φύγει. Οφείλουμε να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες στη νέα γενιά -και εδώ προφανώς δεν αναφέρομαι στη δική μου υποψηφιότητα, αλλά σε μια ευρύτερη φιλοσοφία.

Οι ισχυροί δεσμοί των οικογενειών της Πελοποννήσου είναι γνωστοί σε όλη την Ελλάδα. Είναι η στιγμή να μεταβολίσουμε την αγάπη των πιο μεγάλων σε εμπιστοσύνη, σε ελευθερία, σε στήριξη προς τους νέους, ώστε να βρουν πεδίο να εργαστούν, να δημιουργήσουν, να καινοτομήσουν, να πετύχουν για τους εαυτούς τους και για τον τόπο τους.

Ο προεκλογικός χρόνος λίγος και η περιφέρεια μεγάλη. Εντούτοις, όπως λέτε κι ο ίδιος, πόλη την πόλη, χωριό το χωριό, γειτονιά τη γειτονιά, προσπαθείτε να πείσετε τους συμπολίτες μας για το σχέδιό σας να κάνετε την περιφέρεια Πελοποννήσου πρότυπο. Εσείς τί αποκομίσατε μέσα από αυτού του τύπου την επικοινωνία με τους Πελοποννήσιους; Τα κατά τόπους προβλήματα και οι ανάγκες πόσο κοινά είναι, ώστε να είναι εφικτή η στρατηγική σας στόχευση για μια ενιαία ταυτότητα στην περιφέρεια;
Είναι αλήθεια ότι γυρίσαμε σχεδόν κάθε γωνιά της Πελοποννήσου· επισκεφτήκαμε κάθε Δήμο της περιφέρειας, με στόχο να μιλήσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, να τους μιλήσουμε και, κυρίως, να τους ακούσουμε. Και μπορεί να καταγράψαμε πολλά προβλήματα, πολλές εκκρεμότητες, πολλές ανάγκες, που μπορώ να σας πω ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν κοινά στοιχεία σε όλη την περιφέρεια, παρά τις επιμέρους διαφορετικές εκφάνσεις τους.

Από αυτές τις περιοδείες, όμως, γυρίσαμε με δύο ακόμα πράγματα, ακόμα πιο σημαντικά. Πρώτον, προτάσεις, ολοκληρωμένες ιδέες που θα επιλύσουν προβλήματα. Και δεύτερον και σπουδαιότερο, γνωρίσαμε από κοντά την αγάπη των ανθρώπων για τον τόπο τους, το πείσμα τους να τον κάνουν καλύτερο, τη θέλησή τους να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Και αυτό είναι για εμάς το καλύτερο κίνητρο για να υλοποιήσουμε όλα όσα έχουμε δεσμευτεί: θέλουμε να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη όλων αυτών των ανθρώπων που μας άνοιξαν το σπίτι και την καρδιά τους.

DSC 0151

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι πολίτες στην Πελοπόννησο, κύριε Πτωχέ;
Τα βασικά προβλήματα είναι η προσβασιμότητα πολλών περιοχών, ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τους φυσικούς πόρους και οι χαμηλές μας επιδόσεις στην προσέλκυση επενδύσεων και, εν γένει, στην αναπτυξιακή πολιτική. Πρόκειται για προβλήματα που «ακουμπούν» λιγότερο ή περισσότερο όλες τις περιφερειακές ενότητες και, εν τέλει, έχουν την ίδια ρίζα: την απουσία ενός συνολικού και συνεκτικού σχεδίου.

Για να πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Πελοπόννησο, για να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε οι υπάρχουσες επιχειρήσεις να ανθίσουν και επενδύσεις να εισρεύσουν στην περιφέρειά μας, πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα και συντονισμένα: να βελτιώσουμε τους δρόμους και τα λιμάνια μας, να αξιοποιήσουμε τους φυσικούς μας πόρους -και ιδίως το νερό- και να κάνουμε τις συναλλαγές με την Περιφέρεια απλούστερες, ταχύτερες και ψηφιακές.

Κυρίως, όμως, αυτό που χρειαζόμαστε είναι να αντιληφθούμε την Πελοπόννησο και όλες τις δραστηριότητές της ως ένα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα δημιουργώντας μεταξύ τους συνέργειες, ώστε να πολλαπλασιάσουμε τη δυναμική μας και να παράξουμε προστιθέμενη αξία. Πρέπει, λοιπόν, να αποκτήσουμε ενιαία περιφερειακή συνείδηση και να δημιουργήσουμε μια ενιαία, σύγχρονη, δυναμική και εξωστρεφή ταυτότητα για την Πελοπόννησο.

Από το καλοκαίρι ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε έναν ορυμαγδό φυσικών καταστροφών που συνέβησαν πανελλαδικά αλλά και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία. Η νότια Λακωνία για ακόμα μια φορά επλήγη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πόσο έτοιμοι εκτιμάτε πως είμαστε από πλευράς υποδομών αλλά και διαδικασιών ως Περιφέρεια, ώστε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε τέτοια απρόβλεπτα φαινόμενα στο μέλλον;
Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και δυστυχώς θα μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο. Και είναι αλήθεια ότι στην Πελοπόννησο έχουμε πολλά να κάνουμε για να πούμε ότι είμαστε σε καλό επίπεδο. Όποιος, όμως, σε ένα τόσο σύνθετο ζήτημα, προτείνει εύκολες λύσεις και υπόσχεται πλήρη προστασία είτε δεν ξέρει τι λέει, είτε λέει ψέματα. Εμείς αυτό που δεσμευόμαστε είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου να φτάσει στον μέγιστο βαθμό ετοιμότητας, εκπληρώνοντας πλήρως τις υποχρεώσεις της αλλά και κινούμενη στο μέγιστο εύρος των αρμοδιοτήτων μας.

Γι’ αυτό στο πρόγραμμά μας θα δείτε τόσο τις απαραίτητες δράσεις στο επίπεδο της πρόληψης –καθαρισμοί, αντιπυρικές και αντιπλημμυρικές ζώνες– όσο και πιο προωθημένες πρωτοβουλίες: τη δημιουργία Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, την υλοποίηση του Κέντρου Παρακολούθησης Επιπτώσεων Κλιματικής Κρίσης και την ίδρυση Συνδέσμου Προστασίας Δασών Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως το ΣΠΑΥ στην Αττική, όπου θα συμμετέχουν και οι 26 Δήμοι μας.

Αναφέρατε την ποιότητα κι την επάρκεια των υδάτων ως μείζον πρόβλημα, που αφορά στο σύνολο της περιφέρειας Πελοποννήσου, με συνέπειες στην καθημερινότητα αλλά και στον πρωτογενή τομέα. Τι συγκεκριμένο προβλέπει ο σχεδιασμός σας για αυτό;
Ο στόχος εδώ είναι σαφής και οριοθετημένος: ούτε σταγόνα νερό χαμένη στο τέλος της θητείας μας. Η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι ζωτικής σημασίας για την Πελοπόννησο, τόσο στον τομέα της άρδευσης, όσο και σε αυτόν της ύδρευσης. Θέλουμε να έχουμε διαθέσιμο περισσότερο και καλύτερης ποιότητας νερό, γιατί αυτό θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών και θα αναβαθμίσει δραστικά την αγροτική παραγωγή, μειώνοντας τα κόστη και επιτρέποντας καλύτερες καλλιέργειες. Και, για να το πετύχουμε, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε όλες τις σχετικές υποδομές, αλλά και να επενδύσουμε σε σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία που θα μας δώσουν ακόμα καλύτερες επιδόσεις.

Ποιους χρηματοδοτικούς πόρους και μηχανισμούς μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την υλοποίηση του προγράμματός σας; Γιατί δεν μπορέσαμε να το πράξουμε στο βέλτιστο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια;
Τα προηγούμενα χρόνια χαρακτηρίστηκαν αφενός από σχετικά χαμηλούς πόρους, αλλά και από μια αποσπασματική προσέγγιση, που δεν επέτρεψε την πλήρη αξιοποίησή τους. Τα επόμενα χρόνια, όμως, μαζί με όλους τους εθνικούς και ενωσιακούς πόρους, η Πελοπόννησος και όλη η Ελλάδα θα έχουν ένα επιπλέον χρηματοδοτικό εργαλείο: το Ταμείο Ανάκαμψης, που πραγματικά μπορεί να αλλάξει την εικόνα κάθε περιφέρειας. Μόνο οι πόροι του ΕΣΠΑ της επόμενης χρονιάς θα είναι διπλάσιοι -και αυτό καθιστά επιτακτική την πλήρη απορρόφησή τους με σχέδιο, διαφάνεια, λογοδοσία και ταχύτητα.

"Επέλεξα εξαρχής να μην απαντήσω σε ύβρεις, διότι αυτό το επίπεδο πολιτικής με ενοχλούσε ως πολίτη και, άρα ούτε μπορώ, ούτε θέλω να το υπηρετήσω. "

Εξαρχής μπήκατε στο πολιτικό στόχαστρο των αντιπάλων σας και όχι μόνον, λόγω της επίσημης στήριξης της υποψηφιότητάς σας από τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τελικά, οι αυτοδιοικητικές εκλογές και δη οι περιφερειακές πρέπει να έχουν κομματικό πρόσημο;
Επέλεξα εξαρχής να μην απαντήσω σε ύβρεις, διότι αυτό το επίπεδο πολιτικής με ενοχλούσε ως πολίτη και, άρα ούτε μπορώ, ούτε θέλω να το υπηρετήσω. Και πιστεύω ότι στην ίδια σελίδα βρίσκεται και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, που βαρέθηκε την τοξικότητα και ζητά προτάσεις και έργα. Αν οι κατηγορίες που μου προσάπτουν οι αντίπαλοί μου είναι ότι είμαι ένας κανονικός άνθρωπος, με επαγγελματική δραστηριότητα και εκτός πολιτικής ή ότι είχα την τιμή να υπηρετήσω τη χώρα με τη συμμετοχή μου στην Κυβέρνηση Σαμαρά, τότε αυτές τις κατηγορίες τις αποδέχομαι με χαρά.

Όσον αφορά το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, είναι χαρά μου να με στηρίζει το κόμμα που είμαι μέλος ήδη από τα φοιτητικά μου χρόνια και τιμή μου να βρίσκονται δίπλα μου αυτές τις μέρες σημαντικά κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, εφόσον οι πολίτες της Πελοποννήσου με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους, η Περιφέρεια θα είναι η πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μου. Γιατί πραγματικά ανεξάρτητος δεν είναι αυτός που είναι πότε εδώ και πότε εκεί, αλλά αυτός που νοιάζεται και ενεργεί για το κοινό συμφέρον.

Ο λόγος σας προς τους πολίτες διακρίνεται για τη θετικότητά του. Μιλάτε συχνά για συνέργειες ενώ συνηθίζετε να λέτε πως «πρέπει να χτίσουμε πάνω σε ό,τι θετικό έχει γίνει για να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα» ή ότι «αφήνουμε πίσω μας την τοξικότητα, το διχασμό και τις πολιτικές του χθες». Πιστεύετε πως αυτά είναι στοιχεία μιας εσωστρέφειας που μας έχουν κρατήσει πίσω; Ποιο είναι το δικό σας στίγμα για το «μεγάλο άλμα μπροστά»; Ποιο στοίχημα καλούμαστε να κερδίσουμε;
Το στοίχημα είναι να αφήσουμε πίσω μας τις πολιτικές και τις συμπεριφορές του χθες και να δημιουργήσουμε μια περιφέρεια – πρότυπο σε όλα. Ένας τόπος τόσο ευλογημένος όσο η Πελοπόννησος μπορεί και πρέπει να διακρίνεται, όχι να είναι ουραγός. Όσο για τον θετικό λόγο που λέτε, πρόκειται για συνειδητή επιλογή. Όσο και αν αντιπαρατεθούμε κατά την προεκλογική περίοδο, όταν τελειώσουν οι εκλογές θα βρεθούμε όλοι στο ίδιο συμβούλιο, θα κληθούμε να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε για το καλό της Πελοποννήσου. Για εμάς το όνομά μας δεν είναι ένα σύνθημα, αλλά μια ολόκληρη φιλοσοφία· αυτή πιστεύουμε, αυτή υπηρετούμε και αυτή θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε, γιατί μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να πάει την Πελοπόννησο μπροστά.

DSC 0285

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti