Ηρ. Τριχείλης: «Ο Δήμος Μονεμβασίας είναι έτοιμος να περάσει σε νέα σελίδα»

Mονόδρομος η εφαρμογή του μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης

Πέμπτη, 05 Οκτώβριος 2023 08:10 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ηρ. Τριχείλης: «Ο Δήμος Μονεμβασίας είναι έτοιμος να περάσει σε νέα σελίδα»

Πανέτοιμος να οδηγήσει τον Δήμο Μονεμβασίας σε «καινούργια σελίδα» διατηρώντας συγχρόνως την κουλτούρα, την ιστορία και τον πολιτισμό του, δηλώνει στον Λακωνικό Τύπο ο νυν Δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές, Ηρακλής Τριχείλης. Με πυξίδα την εφαρμογή ενός μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης, περιγράφει τα βήματα της επόμενης πενταετίας, σε οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πεδίο, με στόχο τη «βελτίωση συνολικά του βιοτικού επιπέδου των πολιτών του τόπου».

Είστε ένας από τους μακροβιότερους εν ενεργεία δημάρχους όχι μόνο στη Λακωνία αλλά και στην Ελλάδα. Δεδομένης της έντονης τριβής σας με τα καθημερινά προβλήματα, τι το νέο κομίζει η πρότασή σας ενόψει μιας επόμενης θητείας σας στη Δημοτική Αρχή;
- Τη βελτίωση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών του Δήμου για αποτελεσματική διοίκηση, άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη, διαφάνεια και αποδοτικότητα των πόρων και υποστήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας.

- Την ολοκλήρωση παλαιών και δημιουργία νέων υποδομών που θα στηρίξουν μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, οδικές προσβάσεις, λιμένες, μαρίνες, τουριστικά και αλιευτικά καταφύγια, βιολογικούς καθαρισμούς, διαχείριση στερεών αποβλήτων.

- Την ένταξη και προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος στην αναπτυξιακή διαδικασία, με ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, εξοικονόμηση και επανάχρηση ύδατος, αντιμετώπιση υφαλμύρινσης. Έχουμε πρόταση για νέες προστατευόμενες περιοχές, στον ορεινό όγκο του Μαλέα στα Βάτικα και στο Χιονοβούνι.

- Στην Αγροτική Οικονομία, στοχεύουμε στη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας με αναζήτηση πόρων από οποιοδήποτε διαθέσιμο πρόγραμμα στην επόμενη πενταετία, παραγωγή ποιοτικών προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ, δράσεις για στήριξη του εισοδήματος του αγρότη και του επιχειρηματία του αγροτικού χώρου. Αποζημιώσεις ζημιών ΕΛΓΑ, ΠΣΕΑ.

- Θέλουμε σύγχρονη τουριστική ανάπτυξη με αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, ενδυνάμωση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και των δράσεων της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

- Στήριξη της επιχειρηματικότητας με εξωστρέφεια, διεκδίκηση και ένταξη σε προγράμματα ίδρυσης και βελτίωσης επιχειρήσεων.

- Επιδιώκουμε τη βελτίωση του Νοσοκομείου Μολάων, του Κ.Υ. Νεάπολης και των άλλων δομών υγείας. Περαιτέρω μεριμνούμε για κοινωνική φροντίδα, κοινωνική ενσωμάτωση, προληπτική ιατρική προαγωγής της υγείας με τη συμμετοχή του Δήμου στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.

- Ορόσημο θεωρώ τη λειτουργία της σχολής Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού (Πλοιάρχων) στη Νεάπολη, την πλέον κομβική και οραματική διεκδίκησή μας.
Επιπλέον, θα βελτιώσουμε τις δομές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με την ολοκλήρωση των σχολικών κτιρίων που κατασκευάζονται.

- Ο Πολιτισμός, είναι η βασική παράμετρος για τον χαρακτήρα και το πρότυπο της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου. Επιδιώκουμε την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού μας αποθέματος, την ολοκλήρωση έργων που αφορούν στον πολιτισμό και ένταξη νέων όπως η κατασκευή ανοικτού θεάτρου στη Δ.Ε. Βοιών, η στερέωση και η ενίσχυση του μυλαύλακου του Κοκκολάκη, η αποκατάσταση και αξιοποίηση του παραχωρημένου κτιρίου του παλαιού Δημαρχείου Μολάων με μεταφορά της βιβλιοθήκης στο κτίριο της Μαθητικής Εστίας.

- Ο Αθλητισμός είναι μία ακόμα βασική παράμετρος για την ευημερία των πολιτών, όλων των ηλικιών, στον Δήμο μας. Σχεδιάζεται η ολοκλήρωση των αθλητικών εγκαταστάσεων στους ελεύθερους χώρους του Δημοτικού Σταδίου Μολάων, ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο Νεάπολης, το Κλειστό γήπεδο Νεάπολης στο οποίο έχουν ξεκινήσει εργασίες, γήπεδο τένις στη Μονεμβάσια και γήπεδο 7X7 στο Κυπαρίσσι.

Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για τον Δ. Μονεμβασίας, με «ναυαρχίδα» τη Μονεμβασιά. Πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε και να ενδυναμώσετε περαιτέρω τον ανερχόμενο προορισμό και το ισχυρό brand name του τόπου;
Η ραγδαία εξέλιξη του Τουρισμού αποτελεί ένα φαινόμενο με έντονες οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις, καθώς προσελκύει έντονο ενδιαφέρον τόσο από την πλευρά των ανεπτυγμένων χωρών όσο και από την πλευρά των αναπτυσσόμενων. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που τις τελευταίες δεκαετίες μονοπωλεί στις προτιμήσεις των τουριστών-επισκεπτών αυξάνοντας τα επίπεδα του ΑΕΠ της χώρας μας. Ο Δήμος Μονεμβασίας έχει καταγράψει σημαντική πορεία τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά από πεδία όπως το οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πεδίο.

Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή ενός κατάλληλου προγραμματισμού αλλά και σχεδιασμού, ο οποίος περιλαμβάνει πλαίσιο από συντονισμένες κινήσεις σχετικά με τη διαμόρφωση μιας πολιτιστικής ταυτότητας, είναι δυνατόν να οδηγήσει στο να επιτευχθεί αναβάθμιση σε τοπικό επίπεδο, απόρροια της οποίας είναι η βελτίωση συνολικά του βιοτικού επιπέδου των πολιτών του τόπου.

Αναλυτικότερα, στην επόμενη πενταετία στόχος είναι η διατήρηση της κοινωνικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου μας και η περαιτέρω ανάπτυξη των τουριστικών δραστηριοτήτων λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την τουριστική φέρουσα ικανότητα, χωρίς να επηρεαστούν αρνητικά οι φυσικοί πόροι. Στα πλαίσια όλων αυτών, έμφαση θα δοθεί στα εξής:

1. Δημιουργία στρατηγικής προώθησης του τουριστικού προϊόντος με βάση τα πρότυπα τουριστικής ανάπτυξης.

2. Συνεργασία με τον Σύλλογο Ξενοδόχων, τις τουριστικές επιχειρήσεις, τους tour operator και τα πρακτορεία που δρουν στην περιοχή μας για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος.

3. Πραγματοποίηση εξειδικευμένων σεμιναρίων με ειδικούς καλεσμένους για την αναβάθμιση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, τους οργανισμούς-φορείς και όλους όσους εμπλέκονται με τον τουριστικό κλάδο. Προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί πλέον μονόδρομο η εφαρμογή του μοντέλου της αειφόρου ανάπτυξης. Οι αρχές της αειφόρου ανάπτυξης αναφέρονται στην ανάπτυξη του τουρισμού με ποιοτικούς όρους όπου θα ικανοποιούνται οι ανάγκες των ντόπιων και των τουριστών ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον, οι πόροι του, τα κοινωνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του. Ο Δήμος Μονεμβασίας είναι έτοιμος να περάσει σε καινούρια σελίδα διατηρώντας την κουλτούρα, την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας.

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος σας είναι αυτό της λειψυδρίας. Δεδομένης της κλιματικής κρίσης, ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις και πώς σχεδιάζετε να τις αντιμετωπίσετε;
Κεντρικός στόχος η εξοικονόμηση ύδατος: Οικονομία με επανάχρηση από τους βιολογικούς καθαρισμούς, τριτοβάθμια επεξεργασία και διάθεση για άρδευση καλλιεργειών.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti