Road trip στην Ανατολική Μάνη

Σάββατο, 18 Μάιος 2024 12:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Road trip στην Ανατολική Μάνη

Γοητευτικές διαδρομές σε άγονα τοπία, βυζαντινά μνημεία, πέτρινα χωριά γεμάτα πύργους και μυστικά, παραλίες έξω από τα συνηθισμένα. Η Ανατολική (ή Μέσα) Μάνη είναι ένας αλλιώτικος προορισμός: λίγο άγρια, λίγο κινηματογραφική, αυστηρή και με ειδικό «βάρος», ιδανική για ταξιδευτές που δεν αποζητούν τα εύκολα και τα προφανή. Χωρίς ωστόσο να της λείπουν και αυτά.

Δρόμοι της πέτρας
Περιηγηθείτε στο άγονο τοπίο της Μέσα Μάνης, ανάμεσα σε κοφτερά βράχια, γυμνές εκτάσεις σπαρμένες με πέτρες και χωριά φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από πέτρα, με αυστηρούς πολεμόπυργους. Ενενήντα οκτώ παραδοσιακοί οικισμοί απλώνονται σε όλη τη χερσόνησο, συχνά χωριά-φαντάσματα, σαν σκηνικά.

Δρόμοι του Άδη
Στη Μέσα Μάνη θα απολαύσετε μία από τις ομορφότερες πεζοπορίες σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Στο Ακροταίναρο, το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Βαλκανικής, σύμφωνα με τον μύθο, βρισκόταν μία από τις πύλες του Άδη. Από αυτήν μπήκε ο Ορφέας για να πάρει την Ευρυδίκη αλλά και ο Ηρακλής αναζητώντας τον Κέρβερο στον δωδέκατο και τελευταίο άθλο του. Εδώ καρτερούσε τις ψυχές ο περαματάρης, εδώ ήταν το ψυχοπομπείο και το ιερό του Ποσειδώνα, θεού του Κάτω Κόσμου. Το μονοπάτι ξεκινά από τα Κοκκινόγεια και καταλήγει έπειτα από μόλις 2 χλμ. στον φάρο του 1882. Στο ενδιάμεσο θα έχετε δει το εκκλησάκι του Ασώματου, φτιαγμένο από αρχαία λιθάρια, και το ρωμαϊκό ψηφιδωτό δάπεδο από το Ιερό του Ταινάριου Ποσειδώνα.

Δρόμοι της πίστης
Στη Μάνη οι βυζαντινοί ναοί είναι αναρίθμητοι και πραγματικά έργα τέχνης. Μέχρι και τα νεκροταφεία είναι αλλιώτικα και αξίζει να τα παρατηρήσετε, καθώς αποτελούν μικρογραφίες των χωριών, με πέτρινους τάφους σαν μικρά πυργόσπιτα. Βάσει των τοπικών άγραφων νόμων, οι Μανιάτες απαγορεύεται να φύγουν άκλαυτοι, θεωρούνται αγγελιαφόροι και τα οκτασύλλαβα μοιρολόγια τους συγκλονίζουν. Μάλιστα έχουν και τον δικό τους άγιο: ο Αϊ-Στράτηγος, ο Μιχαήλ Αρχάγγελος, θεωρείται ψυχοπομπός και πολεμιστής σαν εκείνους. Φοράει στρατιωτική στολή, φέρει αποτροπαϊκές κεφαλές, σπαθί και ένα βρέφος στο χέρι, σύμβολο της ψυχής. Τον ωραιότερο θα τον δείτε στη Μονή Ντεκούλων, στο Οίτυλο. Δικοί μας αγαπημένοι ναοί είναι η Αγήτρια στην Αγία Κυριακή, του Σωτήρος στη Γαρδενίτσα, ο Αϊ-Στράτηγος στον Δίπορο και ο δίδυμος ναός Αγίας Παρασκευής – Αγίου Δημητρίου στην Κηπούλα.

Δρόμοι του σπηλαίου
Το λιμναίο σπήλαιο Βλυχάδα Διρού συναρπάζει μικρούς και μεγάλους. Η περιήγηση γίνεται με βάρκα και διαρκεί περίπου μισή ώρα. Περνά από επιβλητικές αίθουσες με απίστευτους σταλακτιτικούς και σταλαγμιτικούς σχηματισμούς, ενώ πολύ χαρακτηριστικοί θεωρούνται οι ελικτικοί δίσκοι και οι σωληνοειδείς σταλακτίτες. Το επισκέψιμο τμήμα του έχει μήκος 1,5 χλμ., ενώ στο σύνολό του λέγεται ότι φτάνει τα 15 χλμ. Εκεί βρέθηκαν οστά από ιπποπόταμους, πάνθηρες, ύαινες, λιοντάρια, ελάφια κ.ά., ηλικίας περίπου 30.000 ετών. Η κράτηση εισιτηρίων είναι απαραίτητη.

Πηγή: kathimerini.gr

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti