Ο Ερντογάν έδωσε μεγάλη ευκαιρία στον Μακρόν

Πέμπτη, 10 Σεπτέμβριος 2020 15:23 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Τίποτα δεν πάει καλά για τον Ερντογάν. Στο εσωτερικό της Τουρκίας η πλειοψηφία των πολιτών είναι εναντίον του. Η οικονομία καταρρέει, με την λίρα κάθε μέρα να κάνει νέο ρεκόρ πτώσης. Η πανδημία θερίζει κι ας κρύβει τους νεκρούς (τα νοσοκομεία καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν την προσέλευση τόσων ασθενών).

Στο εξωτερικό της χώρας ακόμα χειρότερα. Οι μόνοι σύμμαχοι του είναι το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν. Όλος ο υπόλοιπος αραβικός κόσμος είναι εναντίον του. Το Ιράκ τον καταγγέλλει ότι βρίσκεται σε εδάφη του, στον Λίβανο είναι ανεπιθύμητος (κρατήστε ότι και στα δυο αυτά κράτη πήγε ο Μακρόν). Στη Λιβύη φτιάχνει μονάδες που τους τις βομβαρδίζουν «άγνωστα Ραφάλ» και δεν μιλά. Η Αίγυπτος υπογράφει με την Ελλάδα και όχι με αυτόν. Στο Αιγαίο η Ελλάδα σθεναρά αποκαλύπτει τον τραμπουκισμό του.

Από όλα τα παραπάνω το χειρότερο πρόβλημα του Ερντογάν είναι ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος μέσα από τους λεονταρισμούς τους Ερντογάν είδε την μεγάλη ευκαιρία: α) η Γαλλία να πάρει στρατιωτικά τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και β) να επιβάλλει στην Ευρώπη μια νέα λογική αυτοδυναμίας με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν σιγά - σιγά από διάφορα σημεία του πλανήτη.

Ο Μακρόν είδε τη δυνατότητα της Γαλλίας να εξελιχθεί σε ηγέτιδα χώρα όχι μόνο της ΕΕ αλλά και πέραν αυτής και δεν άφησε την ευκαιρία να χαθεί. Μάλιστα, επειδή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι συμφωνούν με την τακτική του και οι Γάλλοι πολίτες αλλά και οι Ευρωπαίοι, δεν έχει κανένα λόγο να μην «τραβήξει το σχοινί» όσο μπορεί.

Η παρέμβαση Μακρόν είναι για τον Ερντογάν η μεγάλη του ήττα. Αναγκάζεται να τον βρίζει και να τον απειλεί με αποτέλεσμα να κάνει τη θέση του όλο και χειρότερη. Ο δυνατός Μακρόν που κυβερνά μια Γαλλία με αποικιοκρατική παράδοση και εξαιρετικά οργανωμένο στρατό δεν έχει φυσικά τίποτε να φοβηθεί. Τι να φοβηθεί; Μήπως ο Ερντογάν του στείλει εκείνες τις συμμορίες των Σύρων τζιχαντιστών που τις πληρώνει για να πολεμούν για λογαριασμό του;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia