Μονίμως με μισές αλήθειες στον Δημόσιο Βίο

Δευτέρα, 08 Φεβρουάριος 2021 16:56 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Αρκετές φορές έχω γράψει για την αδυναμία δημοσίων προσώπων και Μέσων Ενημέρωσης να περιγράφουν στους πολίτες την αλήθεια και μάλιστα αντί αυτής, να αναπαράγουν την μισή αλήθεια ή και ένα ψέμα χωρίς αντίλογο. Αυτό το έλλειμμα είναι τελικά και έλλειμμα δημοκρατίας.

Θα σας δώσω ένα τελευταίο παράδειγμα. Η Ελλάδα, βγήκε προ ημερών στις αγορές και άντλησε γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας με αρνητικό επιτόκιο -0,28%. Ακόμη εισέπραξε άλλα 3,5 δισ. ευρώ με δεκαετή ομόλογα όπου υπήρξαν δυο ρεκόρ: α) Το επιτόκιο ήταν μόλις +0,8% β) το ενδιαφέρον των επενδυτών εκτοξεύθηκε σε προσφορές ύψους 29 δισ. ευρώ.

Η μισή αλήθεια που κυριάρχησε ήταν ότι οι αγορές "εμπιστεύονται την Ελλάδα και για αυτό η χώρα δανείζεται τόσα όσα χρειάζεται με τόσο ευνοϊκούς όρους". Ακόμη και χθες αυτόν τον ισχυρισμό διατύπωσε στον ΣΚΑΙ ο κ. Γεωργιάδης όταν εξηγούσε ότι "βρίσκουμε χρήματα για να στηρίξουμε την αγορά, επειδή οι αγορές εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία".

Ποια είναι όμως ΟΛΗ η αλήθεια; Τα ελληνικά ομόλογα εκδίδονται με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Και μάλιστα, μέχρι σήμερα με αυτή την εγγύηση η χώρα έχει δανειστεί ήδη 14 δισ. ευρώ. Τι σημαίνει εγγύηση ΕΚΤ; Ότι ακόμα και αν η ελληνική οικονομία βουλιάξει, καταστραφεί, ο επενδυτής δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Θα πάει με το ομόλογο του στην ΕΚΤ και θα πληρωθεί, με τους συμφωνημένους όρους.

Ναι είναι η μισή αλήθεια ότι οι αγορές εκτιμούν θετικά την πορεία της Ελλάδας. Θεωρούν επίσης ότι εξ αιτίας αυτής της καλής πορείας η ΕΚΤ μπαίνει εγγυήτρια. Όμως ας είμαστε ειλικρινείς. Το ενδιαφέρον και τα χαμηλά επιτόκια τα διαμορφώνει κυρίως η εγγύηση της ΕΚΤ.

Είναι εντυπωσιακό ότι αυτή η ουσιαστική παράμετρος δεν αναφέρεται δημόσια από κανέναν με τους πολίτες να μην είναι σωστά ενημερωμένοι. Και φυσικά, δεν είναι σωστά ενημερωμένοι μόνο σε αυτό ε;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland