Η Ηθική

Τετάρτη, 17 Νοέμβριος 2021 17:18 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Έχω επίγνωση ότι αυτά που γράφω είναι αιρετικά δηλαδή διαφορετικά και αποκλίνοντα από εκείνα που έχουν καθιερωθεί, έχει αποδεχτεί και ασμένως ακολουθεί ο πολύς κόσμος ή του τα έχουν επιβάλει και τα δέχεται αδιαμαρτύρητα. Ή οι διαμαρτυρίες του, όπου παρατηρούνται, είναι υποτονικές. Και το κυριαρχούν: «Εγώ θα σώσω τον κόσμο;» Αντίθετα ο αιρετικός δεν τα αποδέχεται, δεν τα πιστεύει, δε συμμορφώνεται, αλλά υποστηρίζει άλλα (αιρετικά) με σοβαρά επιχειρήματα. 

{Η λέξη πηγάζει από ένα υπέροχο αρχαίο ρήμα και ταυτόχρονα περίεργο και αιρετικό, το αἱρέω-ῶ, που σημαίνει για τα έμψυχα συλλαμβάνω ενώ για τα άψυχα κυριεύω. Στη μέση φωνή, αἱρέομαι-οῦμαι σημαίνει εκλέγω, προτιμώ (από εδώ ο αιρετός άρχων κλπ) και στην παθητική κάνει ἁλίσκομαι = συλλαμβάνομαι επί εμψύχων, κυριεύομαι επί αψύχων. Από τον β’ αόριστον, που είναι εἷλον, έχουμε την άλωση, της Πόλης, της Τριπολιτσάς, τον είλωτα και άλλα.}

Και μετά τα διευκρινιστικά ας έρθουμε στο θέμα μας. Πολλές φορές απ’ αυτήν εδώ τη φιλόξενη εφημερίδα έχω εκφράσει αιρετικές απόψεις, όπως π.χ το πρώτο αεροδρόμιο της Χώρας μας, που η Ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων, δεν συμφωνώ καθόλου να λέγεται «Ελ. Βενιζέλος», αλλά θα ήταν πολύ καλλίτερο, για πολλούς και σοβαρούς λόγους να ονομάζεται «Δαίδαλος» ή «Όμηρος» ή «Απόλλων» ή «Ερμής», όχι πάντως Ελ. Βενιζέλος. Το παλιό τουλάχιστον το λέγαμε «Ελληνικό». Και πολλά άλλα «αιρετικά» έχουν διατυπωθεί απ’ αυτήν εδώ τη στήλη. Σήμερα όμως θα καταπιαστούμε με θέμα – αυτό κι αν είναι αιρετικό – που έχει σχέση με την Ηθική. Πάμε λοιπόν.

Γέμισε ο κόσμος από τις λεγόμενες μοντέρνες επιστήμες. Δηλαδή κάτι Ψυχολογίες, Παιδαγωγικές, Κοινωνιολογίες, Δημοσιολογίες, Δημόσιες Σχέσεις, Δημοσιογραφίες, Επικοινωνιολογίες και πάει λέγοντας. Επιστήμες του μπλα μπλα, της παλαύρας και της ανεμοζάλης, όπως έλεγε ο αείμνηστος δάσκαλός μου Δημ. Λιαντίνης. Και όλες αυτές έχουν τις Σχολές τους στα Πανεπιστήμια του κόσμου, κάθε μια με κλάδους και ειδικότητες δίχως τελειωμό. (Και το δικό μας Πανεπιστήμιο δεν αρέσει να ονομαστεί, όπως επανειλημένως τεκμηριωμένα έχει προταθεί με το όνομα του ελευθερωτή της Ελλάδος «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ». Και θα ήταν τούτο, πλην των άλλων η πιο σοβαρή πράξη ουσίας, μέσα στα πανηγυράκια και τους εντυπωσιασμούς για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821. Όμως εμείς εκεί, Πα.Πελ λες και είναι απορρυπαντικό). Και Πανεπιστημιακή Σχολή του ονομάζεται Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής ή κάπως έτσι. Αλήθεια ποιό κακόμοιρο παιδάκι, μετά από 4 – 5 χρόνια που ξόδεψε την οικογένειά του και πήρε πτυχίο απ’ αυτή τη σχολή, έκανε τη δουλειά που υποτίθεται σπούδασε; Σκεφθείτε το. Και μην ειπεί κανείς ότι οι σπουδές και το πτυχίο δεν συνδέονται με το επάγγελμα. Ας αφήσουμε τις εξυπνάδες, τα παιχνίδια και τις υποκρισίες. 

Και ακούμε, για την ψυχολογία μόνο, του παιδιού, του γέροντος, της γυναίκας, του άντρα, του αθλητή, του βάθους, εξελικτική ψυχολογία, ψυχολογία της προσαρμογής, παραψυχολογία και τελειωμό δεν έχουν οι ψυχολογίες. Φθάσαμε με αυτή την «επιστήμη» και τις άλλες σε ακρότατα άκρα ώστε γίναμε κυριολεκτικά ψυχασθενείς. Κι από τα φάρμακα τη μεγαλύτερη κατανάλωση έχουν τα ψυχοφάρμακα με διαφορά από όλες τις άλλες κατηγορίες, που βέβαια επιδεινώνουν την κατάσταση.

Οι αρχαίοι έλεγαν: «τὰς σωματικὰς ἀσθενείας θεραπεύουν οἱ ἰατροί, τὰς δὲ ψυχικὰς οἱ φιλόσοφοι». Στην εποχή μας εξέλιπαν οι φιλόσοφοι και γεμίσαμε ψυχολόγους, ψυχιάτρους και ψυχαναλυτές. Οι κομπογιαννίτες της παλιάς εποχής μπροστά στους ψυχολόγους, τους ψυχαναλυτές και λοιπούς απατεώνες με τις «συνεδρίες» τους, όπως τις λένε και αρμέγουν τον κόσμο, ήσαν πανεπιστήμονες και οπωσδήποτε περισσότερο έντιμοι, ειλικρινείς και ηθικοί. Τί δεν βλέπουμε και δεν ακούμε καθημερινά. Κανονικούς απατεώνες που μετέρχονται την απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια. Γιατί τί είναι οι διάφοροι που εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης και κοροϊδεύουν; Ως και αστρολόγοι με τις καφετζούδες και τις χαρτορίχτρες, την ψυχολογία επικαλούνται, σ’ αυτήν πατάνε και θησαυρίζουν και δεν βρίσκεται ένας εισαγγελέας να τους μαζέψει. 

Ακόμα ακούμε: Ρεφλεξολογία, ενεργειακή αξιολόγηση (σκεφθείτε τι θα πει ενεργειακή αξιολόγηση), ταϋλανδέζικο μασάζ, κορεάτικη θεραπεία… και «σκατά μ’ αυγά», όπως μου είπε ένας σοφός γέροντας. Ελέγχουν, λένε, τον εαυτό τους. Αναλύουν και ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους… και κυριολεκτικά τρελάναμε τον κόσμο.

Όλους αυτούς τους λυπάμαι, γιατί εγώ μόλις και μετά βίας γνωρίζω (;) τον εαυτό μου. Αφού κανείς δεν τον γνωρίζει· ούτε ήταν τυχαία γραμμένο στο κούτελο των Δελφών το «γνῶθι σαὐτόν». Ήθελαν να δείξουν πόσο δύσκολο είναι να γνωρίσεις τον εαυτό σου. Και το «χαλεπὸν ἑαυτὸν γνῶναι» μαρτυρεί. Άλλωστε το χειρότερο θηρίο, ο μεγαλύτερος εχθρός είναι μέσα μας και είναι ο εαυτός μας.

                                                                      * * *
Όλα, μάς λένε, είναι εικόνα. Και «μια εικόνα χίλιες λέξεις» η καραμέλα. Μέχρι που θεοποιήσαμε την εικόνα, τα είδωλα, σ’ αυτά πιστεύουμε και στους αγίους επικοινωνιολόγους, ξεχνώντας πως η εικόνα είναι παθητική αυτοί εκεί. Το βερνίκι, προ παντός το βερνίκι να γυαλίζει, να προσέξουμε μην ξεφερτσιαστεί (φύγει η φέρτσα και φανεί από κάτω ο κίβδηλος άνθρωπος). Μέχρι σημείου που γίνεται κηδεία και οι μισοί βιντεοσκοπούν το περίεργο θέαμα για να το ανεβάσουν στον «λογαριασμό» τους και να στείλουν στους απανταχού φίλους τους, ήτοι στα παγκόσμια κουτσομπολευτήρια. Ενώ άγουρα και άπλερα (ασχημάτιστα) κοριτσάκια ανεβάζουν ημίγυμνες ή και γυμνές φωτογραφίες τους, γενόμενα εν συνεχεία αντικείμενα εκβιασμών ανωμάλων, ακόμα και θύματα ανθρωποκτονιών, που τις λένε γυναικοκτονίες, με ατέρμονες ανούσιες συζητήσεις.

Ως και βιασμός γίνεται μέσα στο τραίνο και αντί να σπεύσουν όλοι να βοηθήσουν το θύμα βιντεοσκοπούν το βιασμό. Ή σκοτώνει και ανεβάζει ο φονιάς φωτογραφίες του… κατορθώματός του. Και έρωτας πια ή σεξ, όπως είναι γνωστός, γίνεται εικονικά. Ήτοι πράγματα αποτροπιαστικά, χωρίς όριο και μέτρο.

Δείτε τί γίνεται δυο χρόνια τώρα με τον κορονοϊό. «Ο πραγματικός ιός τροφοδοτείται και αναπαράγεται στις κυψέλες του νεοφιλελευθερισμού» κι άλλα πολλά υψηλής νοημοσύνης μας λένε οι φωστήρες. Ενώ «ο αριστερόστροφος φασισμός», όπως έλεγε ο Μίκης Θοδωράκης, είναι σωτήριος και ιδανικός. (Κρίμα που δεν καταλάβαμε ποτέ εμείς οι Έλληνες ότι ο φανατισμός είναι ο τύραννος του ανθρώπου). Ακόμα όταν έχουμε σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές που κατακαίνε ολοκληρωτικά εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, δασών, σπιτιών, ζώων, τα μέσα φέρονται και διαλαλούν σαν να θέλουν να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Κυττάζεις την τηλεόραση και νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε τρελοκομείο. Και η κοινωνία σαλαγείται στο σύνολό της σχεδόν από έναν αμαρτωλόν έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, πνιγμένο από την ηθική σήψη, τη διαφθορά, την εξαχρείωση, τη βία και την εγκληματικότητα, τον φανατισμό και κάθε είδους αδικία και εκμετάλλευση. Και καθένα απ’ αυτά κι όλα μαζί έχουν τις αμαρτωλές επιστήμες τους και ασκούνται επιστημονικά στην εποχή «των τελείων μέσων και των συγκεχυμένων σκοπών», χωρίς καμμιά διαμαρτυρία από πουθενά. Αλήθεια είδατε ποτέ στη Χώρα μας μια ομόθυμη εξέγερση γι’ αυτήν την εξαχρείωση που την προβάλλουμε κι όλας, όπως βλέπουμε διαμαρτυρίες των αγροτών, ας πούμε, ή πανελλαδικές των εκπαιδευτικών ή των φοιτητών και των αντιεξουσιαστών για να μην περάσει η αξιολόγηση;      

Και, για να φθάσουμε στο «δια ταύτα», ενώ διδάσκονται παντού στον κόσμο όλα αυτά τα κακά δεν διδάσκεται πουθενά ΗΘΙΚΗ, καίτοι ενός μαθήματος σήμερα έχομεν χρείαν, της Ηθικής. Και δεν μιλώ για την χριστιανική ηθική μόνο που εδιδάσκετο παλαιότερα στα 8τάξια Γυμνάσια, αλλά για την Ηθική γενικότερα, με όλα τα γράμματά της κεφαλαία. Ούτε την ηθική των πουριτανών ή εκείνη που εντοπίζεται ανάμεσα στα σκέλια μας. Αυτά δεν είναι ηθική. Μιλώ για την όρθια Ηθική. Και να διδάσκεται απ’ το Δημοτικό σχολείο κι ακόμα πριν, το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το Πανεπιστήμιο. Την πετάξαμε όμως την Ηθική κάνοντας την παλιανθρωπιά μας επιστήμη. Και είναι να φοβάσαι τον άνθρωπο χωρίς αυτή, γιατί δεν είναι άνθρωπος, αλλά ικανός για κάθε κακουργία.

Η σημαντικότερη επιστήμη λοιπόν στην εποχή μας η ηθική. Αυτή είναι που λείπει δυστυχώς από παντού σήμερα και γι’ αυτό έχουμε βυθιστεί στην καταισχύνη. Δείτε τους μεγάλους επιστήμονες καθηγητάς πανεπιστημίου, που, χωρίς μέτρο ʺενημερώνουνʺ μήνες για τον κορονοϊό σε τι μπέρδεμα έχουν οδηγήσει την κοινωνία. Και είμαστε ακόμα στην αρχή. Τα μεγάλα κακά έπονται. Και τούτο διότι ο λόγος ως λόγος, ως λογική δεν λειτουργεί πια και πάμε απ’ το κακό στο χείρον. Κακά τα ψέματα, η σκλαβιά είναι σκλαβιά όσες ωραιοποιήσεις, όσους εξωραϊσμούς κι αν κάνουν οι λεγόμενοι επικοινωνιολόγοι. Γκρεμίσαμε τα πάντα. Οικογένεια, πατρίδα, όρκους, θεσμούς, σύμβολα… και τελικά διαπιστώνουμε ότι δεν έχει νόημα η ίδια η ζωή, αφού είμαστε σκλάβοι, έρμαια των παθών, με την ανηθικότητα να κυριαρχεί παντού.     
 

 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti