Μετά το «τέλος ταφής απορριμμάτων» νέος φόρος για την «ανακύκλωση»

Τρίτη, 14 Ιούνιος 2022 11:22 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Με οκτώ λεπτά του ευρώ (0,08 ευρώ) επιπλέον θα επιβαρύνονται οι καταναλωτές από 1η Ιουνίου για τις πλαστικές συσκευασίες (πολυβινυλοχλωρίδιο PVC), όπως περιέκτες τροφίμων, κυπελάκια, μαχαιροπήρουνα πλαστικά, μπατονέτες, αναδευτήρες κτλ. Η νέα επιβάρυνση του “ΦΟΡΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ” θα σπρώξει σε νέα άνοδο τις τιμές βασικών αγαθών με την καταβολή του τέλους, που θα επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος. Σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 4 του ν. 4736/2020) και την σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ (υπ’ αριθμ. Α1061/20.5.2022), από την 1η Ιουνίου 2022 επιβάλλεται τέλος ανακύκλωσης, που επιβαρύνει τους καταναλωτές, με υπόχρεα πρόσωπα για την υποβολή της δήλωσης απόδοσης τέλους ανακύκλωσης τις επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα ,των οποίων η συσκευασία περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). Το τέλος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό, τα οποία θα εισπράττονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) θα αποδίδονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) με σκοπό να διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης. 

Καλείται πάλι ο πολίτης – καταναλωτής να πληρώσει ένα ακόμα περιβαλλοντικό κόστος αντί να υποχρεωθούν οι εταιρείες παραγωγής (κολοσσοί σε πολλές περιπτώσεις) να προσφέρουν τα προϊόντα τους σε οικολογικές συσκευασίες. Στο πρόβλημα των απορριμμάτων και ειδικά της ανακύκλωσης δεκαετίες τώρα “έχει στηθεί πάρτυ εκατομμυρίων” με θύματα τους πολίτες. Αντί η ανταποδοτικότητα να επιστρέφει στους πολίτες με την αιτιολογία έργα για την ανακύκλωση επιβάλλονται απανωτοί φόροι και έργα ακόμα δεν υπάρχουν εκτός των παραδοσιακών μπλε κάδων. Αλλά και η στοιχειώδης ανακύκλωση στον ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ που έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα μάταια περιμένουν οι Δήμοι την απόδοση εκατομμυρίων. Συνεπώς το κυρίαρχο θέμα αφορά την Συλλογή των Απορριμμάτων (4 ρεύματα ανακύκλωσης στις οικίες) Γωνιές Ανακύκλωσης, Κομποστοποίση κλπ. χωρίς να υποβαθμίζεται η αλληλένδετη φάση της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Συμπερασματικά λοιπόν ‘’η χαρά των εργολάβων’’ είναι να παραλαμβάνουν σύμμεικτα τα απορρίμματα και να εκμεταλλεύονται τα ανακυκλώσιμα, όμως ‘’ η χαρά των Δήμων για τους Δημότες τους’’ είναι η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση με Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ). Η διαμόρφωση αλλαγής του πλαισίου ότι τα σκουπίδια είναι Υγεία, Πολιτισμός και Χρήμα απαιτεί συλλογική συνείδηση με ενημέρωση και μεικτά μοντέλα εφαρμογής (έχω γράψει σχετικά σε πολλά σημειώματα μου). Αυτή η διαδικασία είναι δύσκολη γιατί απαιτεί υπομονή και υπομονή στους στόχους που έχουν προσδιοριστεί από την Ε.Ε. Δηλαδή χρειάζεται στρατηγική με ενδιάμεσους στόχους και δυστυχώς για κάποιους δεν είναι ψηφοθηρία (δημοτικές εκλογές γαρ). 

Ας πούμε λοιπόν για το Δήμο Ευρώτα εκτός από τα οκτώ λεπτά του ευρώ (0,08 ευρώ) του ‘’ΦΟΡΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ’’ από την 1-1- 2022 ο Δήμος πληρώνει (άρα ο κάτοικος) το ‘’ΤΕΛΟΣ ΤΑΦΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ’’ με 35 ευρώ τον τόνο. Δηλαδή με συντηρητικά στοιχεία το θάψιμο των 8000 τόνων το έτος στοιχίζει στον Δήμο 280000 ευρώ άρα σε κάθε πολίτη (17000 περίπου) 16.5 ευρώ το χρόνο ανά κάτοικο (Το νούμερο ξεγελάει γιατί τα δημοτικά τέλη αφορούν την οικογένεια οπότε…). 

Μπήκαμε σε δύσκολες εποχές και οι φωστήρες του Χάρβαντ το μόνο οικονομικό στοιχείο που έμαθαν είναι η φορολογία σε “ότι ζει -πετάει – κολυμπάει κ.ο.κ.” σε βάρος των πολλών πάντα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti

Η δική σας είδηση