Γεωργικό Ινστιτούτο Αστερίου Δ. Ευρώτα: Ερμητικά κλειστό και όμως προμήθειες γίνονται

Παρασκευή, 16 Ιούνιος 2023 14:53 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Γεωργικό Ινστιτούτο Αστερίου Δ. Ευρώτα: Ερμητικά κλειστό και όμως προμήθειες γίνονται

Για μια ακόμα φορά η δημοτική αρχή και ιδιαίτερα η διοίκηση της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης  «Ευρώτειος Πολιτεία» έβαλε το «κάρο μπροστά από το άλογο» με την προμήθεια φασματόμετρου*.

Ανεξάρτητα (και αυτό κρίνεται) το πώς έγινε η προμήθεια αυτού του οργάνου όπου υπήρξε επιμονή εδώ και αρκετά χρόνια (2019), τα σημαντικά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα είναι:
1. Πώς είναι δυνατόν, όταν το Γεωργικό Ινστιτούτο Αστερίου Δήμου Ευρώτα παραμένει ερμητικά κλειστό από το 2018 και χωρίς πιστοποίηση, δηλαδή η όποια ενέργεια ή ανάλυση κι αν γίνει είναι άνευ αξίας και εγκυρότητας, να γίνονται προμήθειες οργάνων της τάξεως των 200.000 ευρώ περίπου;
2. Σε ποιες ενέργειες προέβη η δημοτική αρχή και η διοίκηση της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης, ώστε αυτό το χρήσιμο εργαστήριο για την αγροτοκτηνοτροφική περιοχή να αποκτήσει πιστοποίηση και αξιακή οντότητα;
3. Εφ’ όσον το Γεωργικό Ινστιτούτο παραμένει κλειστό και χωρίς επιστημονικό προσωπικό, πώς υποβλήθηκε το πρωτογενές αίτημα για την αναγκαιότητα του και την άμεση χρησιμότητά του, ώστε να γίνει προμήθεια με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου των αυτοδιοικητικών εκλογών.
4. Πώς συντάχθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές εφ’ όσον πρόκειται για βιοχημικό όργανο και ο Δήμος Ευρώτα δεν διαθέτει επιστήμονα με αντίστοιχη ειδικότητα;

Για να μην θεωρηθώ  στείρα αντιπολιτευόμενος και ότι δεν θέλω την πρόοδο του Δήμου Ευρώτα επανέρχομαι και προτείνω εκ νέου:

Το Γεωργικό Ινστιτούτο ξεκίνησε την λειτουργία του, επί δημαρχίας Μπόλλα και συνεχίστηκε και στο Δήμο Ευρώτα μέχρι το 2018 χάνοντας την πιστοποίηση. Επίσης, χωρίς επιστημονικό προσωπικό δεν μπορεί να λειτουργήσει και δεν υποβλήθηκε και αίτημα για προσλήψεις, ούτε αξιοποιήθηκαν οι προσκλήσεις για την κινητικότητα των υπαλλήλων, ενώ αντίθετα αξιοποιήθηκαν από υπαλλήλους του Ινστιτούτου να μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Το Ινστιτούτο είναι σημαντικό για την περιοχή, γιατί ο ρόλος του είναι να προσφέρει αναλύσεις νερών και εδαφών με μικρό ανταποδοτικό κόστος προς τους αγρότες, καθώς και αναλύσεις της σύνθεσης των αστικών στερεών αποβλήτων, με στόχο την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή. Επίσης αναλύσεις των υγρών αποβλήτων των βιολογικών καθαρισμών (Γεράκι, Σκάλα).

Φυσικά και πρέπει να υπάρξει τεχνολογικός εξοπλισμός και αναβάθμιση του Ινστιτούτου στην βάση των προτάσεων των επιστημόνων που σήμερα δεν υπάρχουν. Τέλος, δύναται να υλοποιεί μελέτες για την έκταση της υφαλμύρωσης στην περιοχή και τους τρόπους εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα κλπ.

Συμπερασματικά, λοιπόν, για την άμεση πιστοποίηση και επαναλειτουργία του Γεωργικού Ινστιτούτου είναι μονόδρομος μια σύνθετη προγραμματική σύμβαση με ένα γεωπονικό πανεπιστήμιο και ένα πιστοποιημένο ινστιτούτο, που θα λειτουργήσουν ως «οδηγοί» και θα  δώσουν  ώθηση και προστιθέμενη αξία στο Γεωργικό Ινστιτούτο Αστερίου Δήμου Ευρώτα και ποιοτική ανάπτυξη στον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας. Λειτουργείστε έστω και τώρα σ’ αυτή την κατεύθυνση…

* Το φασματοφωτόμετρο είναι ένα εργαστηριακό όργανο που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας σε συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός).


Υ.Γ.: Φήμες που κυκλοφορούν για ταξίματα θέσεων εργασίας να τις θεωρήσω ανυπόστατες; Ή  ισχύουν λόγω εκλογών; Ελπίζω οι νέοι επιστήμονες να έχουν καταλάβει πώς γίνονται οι προσλήψεις.

Ηλίας Παναγιωτακάκος
πρ. αντιδήμαρχος, υποψήφιος δήμαρχος Ευρώτα

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti